Külföld

Luhanszk népszavazást tartana

A Moszkva által támogatott, önhatalmúlag kikiáltott kelet-ukrajnai „Luhanszki Népköztársaság” hamarosan népszavazást tarthat az Oroszországhoz való csatlakozásról - idézte a szakadár régió hírportálja Leonyid Paszecsnyik helyi vezetőt vasárnap.

Luhanszk népszavazást tartana
Putyin a beszédet követően a tévékamerák előtt együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Denisz Pusilinnal, a „Donyecki Népköztársaság” és Leonyid Paszicsnikkal, a „Luhanszki Népköztársaság” vezetőjével
Fotó: EyePress via AFP

„Úgy gondolom, hogy a közeljövőben népszavazást tartanak a köztársaság területén” - mondta Pasecsnik. „A nép élni fog alkotmányos jogával, és kifejezi véleményét az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásról” - tette hozzá.

Hozzátette, hogy a luhanszki lakosság túlnyomó többsége, amely az elmúlt nyolc évben az ukrán hadsereg támadásainak kitéve és gazdasági blokád körülményei között élt, kizárólag Oroszország részéről érezhetett támogatást. Úgy vélekedett, hogy a köztársaság lakosainak többsége örülne, „ha - ahogyan a Krímben mondták - visszatérhetne a hazai kikötőbe”.

Oroszország februárban függetlennek ismerte el a luhanszki és donyecki önjelölt köztársaságokat, és nem sokkal később elrendelte az általa békefenntartónak nevezett műveletet a térségben. Az orosz hadsereg pénteken azt közölte, hogy a luhanszki szakadár „népköztársaságban” a terület 93, a donyeckiben pedig az 54 százaléka került a helyi „népi milícia” ellenőrzése alá, és ezzel az orosz művelet első szakaszának fő feladatait teljesítették.

Még nem jött el az ideje ennek a népszavazásnak - jelentette ki Leonyid Kalasnyikov, az Állami Dumának (parlamenti alsóháznak) a Független Államok Közössége ügyeivel, az eurázsiai integrációval és a határon túli oroszokkal való kapcsolattartással foglalkozó bizottságának vezetője vasárnap Moszkvában.

„Azt hiszem, ez nem a megfelelő pillanat erre. És aligha szükséges most ilyen kérdésekkel foglalkozni, amikor sorsdöntő események történnek a fronton” - mondta Kalasnyikov a TASZSZ hírügynökségnek.

Andrej Klisasz, a Szövetségi Tanács (felsőház) alkotmányos törvényhozással foglalkozó bizottságának vezetője a RIA Novosztyinak nyilatkozva azt mondta, hogy az Oroszország által elismert szuverenitású luhanszki és donyecki „népköztársaságnak” jogában áll bármilyen döntést elfogadni a saját alkotmánya értelmében.

Az ukrán külügyminisztérium szerint a nemzetközi közösség nem ismerné el az eredményét egy olyan népszavazásnak, amelyet az úgynevezett „Luhanszki Népköztársaságban” tartanának a területnek az Oroszországi Föderációhoz való csatlakozásáról - jelentette ki vasárnap Oleh Nyikolenko, a tárca szóvivője az Ukrajinszka Pravda hírportálnak.

„Oroszország nem hagy fel az Ukrajna szuverenitásának és területi integritásának aláásására irányuló kísérletekkel. Bármilyen álnépszavazás az ideiglenesen megszállt területeken jogilag semmis, és nincs jogi következménye. A világon egyetlen ország sem ismeri el államunk nemzetközileg elismert határainak erőszakos megváltoztatását. Oroszország még erőteljesebb választ fog kapni a nemzetközi közösségtől, ami felgyorsítja zuhanását a globális elszigeteltség szakadékába” - hangoztatta a szóvivő.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 21-én írta alá a luhanszki és a donyecki „népköztársaság” függetlenségének elismeréséről szóló rendeleteket, valamint a velük való barátságról és kölcsönös segítségnyújtásról szóló megállapodásokat. Az Állami Duma február 22-én ratifikálta a megállapodásokat. Szergej Rudszkoj, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének első helyettese, a vezérkar operatív főcsoportfőnökségének vezetője egy pénteki moszkvai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a luhanszki entitás területének már a 93 százaléka áll a helyi „népi milícia” ellenőrzése alatt.

Kapcsolódó írásaink

Mariupol még mindig ellenáll

ĀTűz alatt az ukrán városok - Zelenszkij nehézfegyverzetet követel - Eddig 12 újságíró vesztette életét Ukrajnában