Külföld

Bűnbánati mise Rómában

Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony) ünnepén, március 25-én bűnbánati szertartás keretében a Szent Péter-bazilikában Ferenc pápa felajánlotta Oroszországot és Ukrajnát Mária Szeplőtelen Szívének.

Bűnbánati mise Rómában
Ferenc pápa bűnbánati szertartáson ajánlotta fel a Szűz Máriának Ukrajnát és Oroszországot pénteken Rómában
Fotó: VINCENZO PINTO / AFP

A Szentatya szándékai szerint a felajánláshoz csatlakoztak világszerte a katolikus egyház püspökei és papjai. Erdő Péter bíboros, prímás 19 órakor a Szent István-bazilikában a Szent Jobb előtt – emlékezve Szent István királyra, aki elsőként ajánlotta fel Magyarországot a Szűzanyának – tette meg ezt a felajánlást. A Ferenc pápa által vezetett szertartásra megtelt a Szent Péter-bazilika, és sokan az épület előtti téren felállított kivetítők segítségével csatlakoztak a liturgikus eseményhez.

Ferenc Pápa imájában úgy fogalmazott, „ha gyónunk, akkor megadjuk az Atyának azt az örömet, hogy felemelhessen minket. Annak, amit megélünk, nem a bűneink vannak a középpontjában, hanem az ő megbocsátása”.

Hozzátette, állítsuk Isten távlatát az első helyre: „Így újra megszeretjük a gyónást. Szükségünk van rá, mivel minden belső újjászületés, minden lelki fordulat innen, Isten megbocsátásából indul ki. Ne hanyagoljuk el a gyónást, hanem fedezzük fel azt az öröm szentségeként” – mondta Ferenc pápa.

Kapcsolódó írásaink