Külföld

Moszkva szerint a háborúnak nem célja az ukrán államiság megsemmisítése

Sértetlen maradt annak a mariupoli színháznak a légoltalmi pincéje, amelyet bombatámadás ért, és ahol korábbi közlés szerint több, mint ezer ember talált menedéket, akiknek már a kimentése is megkezdődött.

Moszkva szerint a háborúnak nem célja az ukrán államiság megsemmisítése
Kelet-Európa egyik legnagyobb, több mint 75 hektáros piacát, a barabasovóit ágyúzták az orosz erők csütörtökön. Az égő piacról felszálló füst ellepte Harkivot
Fotó: AFP/Sergey BOBO

„A romok eltakarítása megkezdődött. Az emberek élve jönnek ki a pincéből” - írta Facebook-bejegyzésében Szerhij Taruta ukrán parlamenti képviselő.

Már kezdenek előbukkanni a túlélők a lebombázott színház romjai alól. Taruta az ukrán televíziónak azt nyilatkozta, hogy 130 embert mentettek ki a színházból, s azt is hozzátette, hogy mintegy 1 300-an voltak benn az épület óvóhelyén. A folyamatos ágyúzás miatt a mentés is életveszélyes, írta a Guardian.

Ennyi maradt a mariupoli színházból
Ennyi maradt a mariupoli színházból
Fotó: AFP

A szerdai támadást követően az épület egy része az óvóhelyként használt pincére omlott, sokáig a bennlévőkről nem is lehetett tudni semmit. Arról azonban továbbra sincs információ, hogy vannak-e halálos áldozatok.

Az épületet szerdán érte támadás, melyben súlyos károkat szenvedett. Kijev és Moszkva egymásra hárítják a felelősséget a támadásért.

A helyi hatóságok szerint a város épületeinek 90 százalékát már lerombolták az orosz erők.

Objektum doboz

Közben a hetek óta körbezárt városban egyre nagyobb gondokat okoz a víz-, élelmiszer- és gyógyszerhiány. Az emberek havat olvasztanak, hogy vízhes jussanak, derült ki a Guardian újságírójának tweetjéből:

Objektum doboz

Moszkva: Videókonferencián folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások

Videókonferencia-formátumban folytatódnak az orosz-ukrán tárgyalások, közölte csütörtökön Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő. Mint mondta, ezek katonai, politikai és humanitárius  síkon folynak.

Kifejezte reményét, hogy Kijev felismeri: elkerülhetetlen feladat békésen megoldani Ukrajna demilitarizálását és „nácitlanítását”, valamint az ország semleges státusának biztosítását.

„Minél előbb megértik ezt a kijevi rezsim képviselői, annál hamarabb véget ér a különleges hadművelet” - fogalmazott a külügyi szóvivő, aki szerint a háborúnak nem célja az ukrán államiság megsemmisítése. Arra figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába irányuló amerikai fegyverszállítások nem hozzák el a békét, hanem destabilizáló tényezővé válnak és veszélyes következményekkel járhatnak.  

Folytatódik Harkiv ostroma, elraboltak egy újabb polgármestert

Az ukrán hadsereg közlése szerint az orosz csapatok folytatják az északkelet-ukrajnai Harkiv ostromát. A milliós nagyváros lövetése egész éjjel folytatódott, több lakóépületet is találat ért. A harcok Izjum és Csuhujiv irányában terjednek tovább.

Tűzoltás a merefai támadást követően
Tűzoltás a merefai támadást követően
Fotó: AFP/Ukrán katasztrófavédelem

Az orosz erők Merefa városban szétlőttek egy iskolát és egy kultúrházat, vannak sebesültek, de a hadsereg közleményében nem szerepelnek pontos számok. Az eddigi adatok szerint 21-en vesztették életüket és 25-en sérültek meg - közölte a kelet-ukrajnai megye ügyészsége, hozzátéve,  hogy a 25 sérültből tíz állapota súlyos. Még tart a romok eltakarítása. Az ukrán ügyészek büntetőeljárást indítottak a háborús normák és szabályok megsértése miatt, valamint szándékos emberölés gyanújával.

A kijevi körzetben lévő Novi Petrivici települést is támadás érte; egy többemeletes lakóház dőlt össze, négyen megsérültek, egy kétéves gyermek életét vesztette.

Objektum doboz

Csütörtökön délután támadás érte Kelet-Európa egyik legnagyobb vásárcsarnokát, a harkivi Barabasovót. Az orosz hadsereg ágyúzása miatt kigyulladt piac hatalmas füsttel ég, a katasztrófavédelem egyik munkatársa az oltás közben vesztette életét.

Objektum doboz

Egy újabb ukrajnai település, Velikoburluck polgármesterét rabolták el az orosz erők: „Viktor Mikolajovics Terescsenkót egyszerűen elrabolták a munkahelyéről. Ez bűncselekmény” - jelentette be Oleg Szinyegubov, a harkivi regionális katonai közigazgatás vezetője.

Objektum doboz

Közben az ukrán belügyminisztérium azt közölte, hogy két rendőr meghalt, egy pedig megsebesült, miközben civileket evakuáltak a fővárostól északnyugatra fekvő településekről: orosz harckocsik nyitottak tüzet a menekülők konvojára a bucsai járásban, Irpinynél pedig Grad típusú sorozatvetőből indított rakéta talált el egy rendőrautót.
Az orosz csapatok az evakuálásra megnyitott „zöldfolyosók fedezékében rejtőztek el” és onnan támadtak, így az evakuálások Kijev megyében jelenleg „ellenséges tűz alatt” folynak, olvasható a belügyi közleményben, amely hozzáteszi: Irpiny, Hosztomel és Nemisajeve irányában az ukrán hadsereg előrenyomult, de még heves harcok dúlnak a térségben. Kijev megyében „partizánakciók is megfigyelhetők” a közlemény szerint, amelynek állítása szerint „a városok és falvak utcáin orosz katonák és ukrán civilek holttestei hevernek”.

Csernyihivben civilek állták el a tankok útját:

Objektum doboz

Hamisított videóban szólít Zelenszkij „megadásra”, a Meta cáfolta a felvétel valódiságát

Azonosított és eltávolított egy hamisított videót a Facebookot üzemeltető Meta konszern, amelyen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök állítólag fegyverletételre szólította fel az ukrán katonákat. A Meta biztonsági főnöke közölte, hogy Zelenszkij soha nem tett ilyen nyilatkozatot, és felhívta más internetes szolgáltatók figyelmét a hamisításra.

Kijev szerint több mint harminc, sérült szíriai zsoldos tért haza

 Nemrég több mint harminc, sérült szíriai zsoldos érkezett Oroszországból a szíriai orosz Hmejmim légitámaszpontra, olyanok, akik az ukrajnai harcokban sebesültek meg - állította a kijevi védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága.

Az ukrán katonai hírszerzés szerint a sérültek látványa elkedvetlenítette Szíriában az ukrajnai háborúban orosz oldalon részt venni készülő szíriai zsoldosokat, többen visszavonták jelentkezésüket, de feljegyeztek olyan eseteket is, amelyekben a korábbi jelentkezők állítólag megcsonkították magukat, hogy mégse kelljen harcba menniük. A zsoldosok egy része (az ukrán jelentés szerint) úgy tekint az ukrajnai „kalandra”, amelyhez előbb Oroszországba, illetve Fehéroroszországba kell utazniuk, mint dezertálási lehetőségre, mert Ukrajnába jutva azután illegális bevándorlóként az Európai Unióba akar eljutni.
Az ukrán hírszerzés állítását nem támasztotta alá.

Kijev értesülése szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök állítólag negyvenezer fegyverest ígért Oroszországnak. Ezenfelül a hírszerzés olyan információk birtokába jutott, amelyek szerint a közeljövőben fegyvereket, katonai felszereléseket és egyéb erőforrásokat is terveznek szállítani Szíriából Oroszországba és Fehéroroszországba az Ukrajna elleni támadásokban részt vevő orosz erők számára.

Moszkva szerint Mariupol lakói orosz területre menekülnek

Az orosz védelmi tárca szerint csütörtök hajnalban mintegy háromszáz mariupoli menekülttel újabb 13 autóbusz érkezett Rosztov megyébe. Korábban a tárca azt közölte, hogy kétszáz autóbuszból négy konvojt alakítottak ki az Azovi-tenger partján fekvő, az orosz erők által ostromlott város lakosainak evakuálására. Az első két busz, 59 menekülttel, kedd este lépte át a határt.

A RIA Novosztyi szerint a donyecki „népi milícia” tagjai ellenőrzik, hogy a Mariupolt elhagyó férfiak nem viselik-e magukon a harcokban történő részvétel jegyeit, például fegyverek vagy lőszerek hosszan tartó viselésének nyomát. Azt is vizsgálják, hogy nincsenek-e rajtuk tetoválások, amelyek az ukrán fegyveres erők, vagy nacionalista zászlóaljak tagjaiként azonosítják őket. Gyenyisz Pusilin, a donyecki „népköztársaság” vezetője szerint a humanitárius folyosókon civilbe átöltözve szökni próbáló nacionalisták kivágják bőrükből a tetoválásokat.

Orosz illetékes szerint szerdán 31 367 civilt, köztük 89 külföldit sikerült kimenekíteni Mariupolból. Egy tábornok szerint mindössze 36 menekült távozott az ukrán kormányerők ellenőrizte területre, a túlnyomó többség azt kérte, hogy Oroszországba vagy az ukrán Zaporizzsja és Herszon megye orosz fennhatóság alá tartozó területeire vigyék őket.

A Herszonból kimenekített külföldiek közül 71-en az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársai, kilencen görög, illetve pakisztáni állampolgárok. Mizincev szerint az ukrán erők nemhogy segítették, hanem ellenkezőleg, gátolni próbálták az evakuálást.

Orosz tábornok: Biológiai fegyver összetevőin dolgoztak Ukrajnában

Oroszország szerint Ukrajna területén biológiai fegyverek komponenseit hozták létre - jelentette ki Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárzás-, vegyi és biológiai védelmi erőinek vezetője csütörtökön Moszkvában. Állítása alátámasztására a tábornok bemutatott egy 2015. március 6-i keltezésű dokumentumot, amely szerinte a Pentagon közvetlen részvételét „bizonyítja” az ukrajnai katonai biológiai projektek finanszírozásában. Kirillov szerint bevett gyakorlat, hogy az Egyesült Államok harmadik országokban, így Afrikában és Ázsiában a helyi nemzeti egészségügyi hatóságok segítségével titkolja el az ott folytatott amerikai egészség- és járványügyi projektek költségét.

Azt állította, hogy az Egyesült Államok Védelmi Fenyegetéscsökkentő Ügynöksége (DTRA) és a Black and Veatch amerikai vállalat ukrajnai bio-laboratóriumokkal kiviteleztette az U-P8 kódjelű projektet, amelynek célja a krími-kongói vérzéses láz, a leptoszpirózis és a hantavírus kórokozóinak tanulmányozása. Érvelése szerint az amerikai katonai biológusok azért ezt a helyszínt választották, mert ezeknek a patogéneknek Ukrajna és Oroszország is természetes előfordulási helye, így bevetésük a betegség természetes kitörésének álcázható.

Kirillov szerint a Pentagon és az ukrán egészségügyi tárca által megkötött együttműködési megállapodás alapján a pénzt, az összesen 32 millió dolláros támogatást valójában az ukrán védelmi minisztérium kijevi, odesszai, lvivi és harkivi laboratóriumai kapták a tengerentúlról. 
 A tábornok dokumentumokra hivatkozva azt mondta, hogy az Egyesült Államok a P-781-es projekt keretében 1,6 millió dollárt fektetett be annak tanulmányozására, hogy milyen módon lehet denevérek közvetítésével betegségeket emberre átvinni. Állítása szerint a kísérleteket egy harkivi laboratóriumban végezték el, a tbiliszi Lugar Központtal együttműködve. Az összeg nagyobb részét Ukrajna kapta meg.

Kirillov azt hangoztatta, hogy az Egyesült Államok akadályozza a Pentagon által külföldön elvégeztetett katonai biológiai tevékenységre vonatkozó adatok közzétételét.

Orosznak tűnő hajókat észlelt Japán

Ukrajna műholdak által készített, magas minőségű felvételeket kért Japántól, hogy követhesse az orosz csapatok mozgását - jelentette a Nikkei japán lap csütörtökön. A japán kormány gondosan megvizsgálja, hogy politikailag elfogadható-e számára ilyen kérés teljesítése.

A háború kezdete óta három, panamai zászló alatt közlekedő hajót ért orosz rakétatalálat a Fekete-tengeren - közölte a panamai tengerészeti miniszter. Az egyik hajó elsüllyedt, két másik megsérült, de a felszínen maradt. Az ukrán és más nemzetiségű állampolgárokból álló legénység biztonságban van. A miniszter közlése szerint a Fekete-tengeren 200-300, különféle országokból származó hajó tartózkodik, amely a háború miatt nem kap engedélyt a továbbutazásra.

Kapcsolódó írásaink

Lehetséges kompromisszum Ukrajnában

ĀLégvédelmi rendszereket és repülőket kért Washingtontól Volodimir Zelenszkij elnök, a kijevi vezetés valós nemzetközi biztonsági garanciákat kér a semlegességhez