Külföld

Az unió újabb szankciókat javasol

Felértékelődik az a korábbi kormányzati döntés, miszerint halált okozó fegyvereket nem szállíthatnak át az ország területén – mutatott rá Szijjártó Péter

Továbbra sem támogatja a kormány a hazánk energiabiztonságát fenyegető szankciókat. A tengerentúlon is elismerik a menekülők megsegítésére tett magyar erőfeszítéseket.

Az unió újabb szankciókat javasol
A kormány vizsgálja az EU új szankciós javaslatát – mondta a miniszter
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

„Nem megengedhető, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg, ezért a magyar kormány további tárgyalásokat kér, amennyiben úgy látja, hogy a legújabb uniós szankciós javaslatok veszélyeztetik Magyarország energiaellátását” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap a Kossuth rádióban. A tárcavezető azzal kapcsolatban nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság szombaton ismét előállt egy új, immáron hatodik szankciós javaslatcsomaggal. Közölte, az MVM-mel, a Mollal, valamint az Innovációs és Technológia Minisztériummal közösen elemzik a csomagot, amelyet csak abban az esetben támogatnak, ha az nem veszélyezteti a magyar energiaellátás biztonságát.

Szijjártó a közösségi oldalán beszámolt arról, hogy a múlt héten hazánk 3077, Ukrajnából menekülő külföldi állampolgárnak segített hazajutni hét országba. Elmondta, a kormány támogatást biztosít azoknak a munkaadóknak, amelyek menekültként érkező ukrán állampolgárokat foglalkoztatnak és hosszú távon gondoskodnak a megfelelő szállásukról.

A miniszter arról is beszélt, hogy a Lviv közelében történt rakétatámadások kiemelik a magyar kormány azon korábbi döntésének jelentőségét, amely szerint nem engedi halált okozó fegyverek átszállítását Magyarország területén Ukrajna felé. Kitért arra is, hogy a magyar követség a városban marad annak érdekében, hogy segítséget tudjon nyújtani a bajba kerülő magyaroknak, miközben mostanra kevesebb mint tíz uniós tagország tartja fenn nagykövetségét Ukrajnában. „Tehát akik oly hangosan szoktak érvelni amellett, hogy Ukrajna barátai, ők egyre inkább és egyre gyorsabban elhagyták Ukrajna területét” – jegyezte meg.

Varga Judit igazságügyi miniszter az Európa jövőjéről szóló konferencia legutóbbi plenáris ülésén beszámolt arról, hogy Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, az egész ország egy emberként mozdult meg. „Ezt a válságot azonban nem moshatjuk össze a más irányból évek óta Európára és ránk nehezedő illegális migrációs nyomással” – nyomatékosította.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton hivatalában fogadta George Patakit, New York állam korábbi kormányzóját, aki elismerését fejezte ki a magyar kormány és a karitatív szervezetek rendkívüli erőfeszítéseiért. Pataki előző nap Bereg­surányra is ellátogatott, ahol szintén lenyűgözőnek nevezte, amit a magyarok tesznek a menekülők megsegítéséért, és jelezte, erre fel fogja hívni az amerikai kormány és a közvélemény figyelmét.

Elismerését fejezte ki Marco Rubio amerikai republikánus szenátor is, aki a Twitteren tette közzé, hogy Lengyelország menekülők millióit, hazánk pedig százezreit fogadja, az EU mégis azt gondolja, most kell pénzügyi szankciókkal sújtania a két országot, amiért nem osztják az ő demokráciadefiníciójukat.

Kapcsolódó írásaink