Külföld

Szoros kapcsolattartásról állapodott meg Scholz, Macron és Putyin

Olaf Scholz német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő megállapodott, hogy szoros kapcsolatban maradnak a következő napokban - közölték német kormányzati körök csütörtökön.

Szoros kapcsolattartásról állapodott meg Scholz, Macron és Putyin
Olaf Scholz német kancellár
Fotó: MICHAEL SOHN / AFP

„Folytatták Ukrajna témájának megvitatását” - mondta Peszkov, aki egyéb felvilágosítást nem adott a megbeszélésről. A TASZSZ meg nem nevezett német kormányzati forrásra hivatkozva azt írta Berlinből, hogy a német és a francia vezető azonnali fegyvernyugvást sürgetett Oroszországtól. A tájékoztatás szerint Macron és Scholz ragaszkodott hozzá, hogy a válság megoldását mindenképpen ukrán-orosz tárgyalás révén kell elérni.

Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője csütörtöki hadijelentésében 2911 ukrán katonai infrastrukturális létesítmény, továbbá 97 repülőgép, 107 pilóta nélküli légi jármű, 141 légvédelmi rakétarendszer, 86 radarállomás, 986 harckocsi és páncélozott harcjármű, 107 rakéta-sorozatvető, 368 tüzérségi ágyú és aknavető, valamint 749 darab speciális katonai jármű megsemmisítéséről számolt be.

A szóvivő újabb nyilatkozatot tett a Moszkva szerint amerikai finanszírozású ukrajnai biológiai laboratóriumokról. Azt állította: az orosz fegyveres erők bizonyítékot találtak arra, hogy a Pentagon halálos kórokozók titkos, egyebek között vándormadarak általi terjesztésére szolgáló mechanizmus létrehozására irányuló kutatásokat támogatott.

„A dokumentumok szerint az amerikai fél azt tervezte, hogy 2022-ben Ukrajnában a madarak, denevérek és hüllők kórokozóival kapcsolatos munkát folytat majd, később áttérve az afrikai sertéspestis és a lépfene vándormadarak általi terjesztése lehetőségének tanulmányozására” - mondta Konasenkov.

Igor Kirillov, az orosz haderő sugárzás-, vegy- és biológiai védelmi parancsnoka kijelentette: bizonyíték van arra, hogy a harkivi laboratóriumból több mint 140 olyan edényt szállítottak külföldre, amelyek denevérek ektoparazitáit - bolhákat és kullancsokat - tartalmaztak. Állítása szerint az egyik projekt keretében denevérek biológiai fegyverként való alkalmazását vizsgálták.

A tábornok azt hangoztatta, hogy az amerikaiak célja olyan biológiai anyag előállítása, amely képes szelektíven célba venni különböző etnikai csoportokat, „különösen a szlávokat”. Beszámolója szerint az Egyesült Államoknak sikerült a kijevi, harkivi és odesszai biolaboratóriumok dokumentációjának és az ott tárolt bioanyagoknak a nagy részét Lvivbe és Lengyelországba szállítani.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter antalyai sajtótájékoztatóján hivatalos magyarázatot sürgetett az Egyesült Államoktól a laboratóriumok működésére, amelyekben szerinte „etnikai irányultságú” biológiai fegyverek előállítását célzó kísérletek folytak.

Az orosz kormány csütörtökön meghatározta azoknak a korábban külföldről behozott áruknak és berendezéseknek a listáját, amelyeknek stabilizációs okokból ideiglenesen tilos elhagyniuk az országot. A felsorolásban technológiai, távközlési, orvosi berendezések, járművek, mezőgazdasági gépek, elektromos berendezések vannak.

A lista több mint 200 tételből, köztük vasúti kocsikból és mozdonyokból, konténerekből, turbinákból, fém- és kőmegmunkáló gépből, monitorokból, kivetítőkből, konzolokból és panelekből áll. A korlátozás egyes faanyagokra is kiterjed. Az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamaira, valamint - Abházia és Dél-Oszétia kivételével - az egész világra érvényes korlátozás 2022 végéig érvényes.

A moszkvai Seremetyjevo nemzetközi repülőtér közölte, hogy március 15-től felfüggeszti D termináljának működését. A csak Moszkva által elismert, Georgiától elszakadt Abházia csütörtökön diplomáciai kapcsolatot létesített a szintén csak Oroszország által szuverénnek elfogadott, Ukrajnából orosz segítséggel kivált Luhanszki Népköztársasággal.

Kapcsolódó írásaink