Gazdaság

A többség nem állítaná le a Paks II. beruházást

A magyarok abszolút többsége ellenzi, hogy az orosz-ukrán háborús konfliktus következtében a kormány leállítsa a Paks II. beruházást. A Real-PR 93. legfrissebb felmérése szerint a biztos szavazók 57 százaléka folytatná az atomerőmű bővítését, míg 32 százaléka leállítaná.

A többség nem állítaná le a Paks II. beruházást
Biztonságosan üzemel a Paksi Atomerőmű, folyamatos az ellenőrzés
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az orosz-ukrán háború kapcsán a baloldali politikusok több javaslatot is tettek arra vonatkozóan, hogy hazánknak hogyan kellene reagálnia az adott helyzetben, s többek között az orosz technológiával készülő Paks II. beruházás leállítását is felvetették. Az atomerőmű bővítésének felmondásával a magyar lakosság határozott többsége, 56 százaléka nem ért egyet, mindössze 30 százaléka támogatja azt, 14 százalék pedig nem foglalt állást a kérdésben.

Hasonló eredményeket mutatnak a biztos szavazók válaszai, ebben a körben 57 százalék utasítja el, míg 32 százalék támogatja a baloldal elképzelését a beruházás leállítására vonatkozóan, és 11 százalék nem nyilvánított véleményt.

A többség nem állítaná le a Paks II. beruházást
A többség nem állítaná le a Paks II. beruházást
Fotó: Real-PR 93

A politikai kérdések mentén gyakran kirajzolódó Budapest-vidék véleménykülönbség ebben a témában is megmutatkozik, ugyanakkor még a fővárosiak fele is ellenzi a baloldal javaslatát (51 százalék), és ennél 11 százalékponttal kevesebben támogatják azt (40 százalék). Ellenben vidéken már több mint kétszeres az eltérés az ellenzők és a támogatók között, 58 százalék folytatná, míg 27 százalék leállítaná a Paks II beruházást.