Külföld

A visegrádi négyek békét akarnak

Orbán Viktor: Elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg

Óva intett Orbán Viktor kormányfő a londoni V4–brit-csúcson attól, hogy az energia területére is kiterjesszék az uniós szankciókat Oroszországgal szemben. Gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság – nyomatékosította.

A visegrádi négyek békét akarnak
A londoni magyar nagykövetségen egyeztettek a V4-országok vezetői
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Csúcstalálkozót tartottak a V4-es országok és Nagy-Britannia kedden Londonban, a tanácskozáson Boris Johnson brit, Orbán Viktor magyar, Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Eduard Heger szlovák kormányfő vett részt. A megbeszélés fő témája az ukrajnai háború volt. A visegrádiak először egymás közt folytattak megbeszélést, majd Boris Johnsonnal kiegészülve, a nap folyamán pedig a magyar és a brit kormányfő kétoldalú egyeztetést is folytatott.

A találkozó utáni Facebook-vi­deó­jában Orbán Viktor úgy fogalmazott, a háború témája minden mást lesöpört a tárgyalóasztalról. „Világos, hogy mindannyian abban vagyunk érdekeltek, hogy ez a háború minél hamarabb és tárgyalásos úton lezáruljon. Mind ők, mind pedig mi minden erőfeszítést meg fogunk tenni a következő hetekben, hogy a béke helyreálljon” – hangsúlyozta. Szó esett a gazdasági szankciók hatásairól is, a miniszterelnök szerint „ezt mindenki megszenvedi egész Európában, Magyarország sem kivétel”.

„A szankciók további kiterjesztése az energiaszektorra, az olaj- és gázszektorra aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára. Ezért világossá tettem, hogy mi elítéljük Oroszország fegyveres támadását, elítéljük a háborút is, de azt nem fogjuk hagyni, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. Ezeket a szankciókat az olaj és a gáz területére nem szabad kiterjeszteni, Magyarországra a kőolaj és a földgáz nagy része Oroszországból érkezik, és a magyar családok kilencven százaléka gázzal fűt, gáz és olaj nélkül egyszerűen nem működik a magyar gazdaság” – fejtette ki.

A visegrádi országok békét szeretnének, azt, hogy mielőbb véget érjen a háború Ukrajnában, és újra biztonság legyen Közép-Európában – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Emlékeztetett arra is, hogy még mindig nem ért véget a koronavírus-világjárvány, számos országban még mindig nincs elegendő oltóanyag, ezért Magyarország újabb százezer adagot adományoz Thaiföldnek a Moderna vakcinájából. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország főkonzulátussá bővíti külképviseletét a skóciai Edinburghben, a londoni konzulátus pedig új épületbe költözik.

Az ukrajnai helyzettel kapcsolatban tartott vitát kedden délután az Európai Parlament is. Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője arról beszélt, éveken át hallgatták azokat a hamis vádakat a parlamentben, hogy Magyarország nem segíti a bajba jutottakat, az ukrajnai helyzet azonban megmutatta, hogy ezek rosszindulatú hazugságok. Magyarország egységesen mozdult meg, hogy segítse, befogadja az Ukrajnából menekülőket – mutatott rá.

A frontországoknak segíteni kell, a baloldal és az Európai Néppárt azonban olyan állásfoglalást készül elfogadni, amelyben követelik az európai alapok kifizetésének befagyasztását Magyarország és Lengyelország esetében – magyarázta Hidvéghi, hozzátéve: még a háború idején sem hagynak fel az ideológiai boszorkányüldözéssel. „Ha megtámadják azokat az országokat, amelyek most az ukránokat segítik, csak saját inkompetenciájukról és cinizmusukról adnak tanúbizonyságot” – mondta.

Képviselőtársa, Győri Enikő egy szakbizottsági ülésen az energia területét érintő szankciók ellen érvelt. „Csak felelős lépéseket szabad tennünk, hogy ne saját magunkat lőjük lábon. Nem béníthatjuk meg Európa ipari termelését, nem növelhetjük az energiaszegénységet. A piac beárazta a bizonytalanságot és a szankciókat. Ezt az euró­paiak már most a saját bőrükön érzik” – magyarázta.

Függetlenedne az orosz gáztól Európa, ha tudna

Az Európai Bizottság REPowerEU néven javaslatot terjesztett elő, hogy 2030 előtt függetlenítse Európát az orosz energiahordozóktól – közölte Frans Timmermans európai zöldmegállapodásért felelős uniós biztos. A javaslat diverzifikálni kívánja a gázellátást, gyorsítani kívánja a megújuló energiahordozók elterjedését. Az Európai Unió nem nélkülözheti az Oroszországból származó energiahordozókat – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár hétfőn.

Scholz elutasította azokat a követeléseket, amelyek szerint az Oroszországgal szembeni szankciókat ki kell terjeszteni az energiaszektorra. A Német Iparvállalatok Szövetsége is elutasítja a szankciók kiterjesztését, mert az súlyos hatást gyakorolna a német gazdaságra, és veszélyeztetné az ipar versenyképességét. Európának vannak megoldásai a függetlenedésre az orosz gáztól – jelentette ki tegnap Bruno Le Maire francia gazdasági és pénzügyminiszter. A tárcavezető ezek felgyorsítását szorgalmazta.
(PZ)

Amerikai válságkezelés

Joe Biden döntött az orosz kőolajimport betiltásáról

Az Egyesült Államok is szembenéz az orosz–ukrán háború miatt gyorsan növekvő gázolajárakkal. Joe Biden amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy az Egyesült Államok betiltja az orosz kőolaj-, földgáz- és szénimportot. Biden elmondta, hogy az újabb szankcióknak „az Egyesült Államokban is meglesznek a költségei”. Hozzátette, „a szabadság védelme nekünk is pénzbe fog kerülni”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, az orosz kőolajimport betiltása előtt ellenőrizni kell a világpiac ellátásának biztosságát, és ennek megfelelően kell lépéseket tenni. Az Egyesült Államok kőolajimportjára valószínűleg a szövetségeseihez képest csak minimális hatással lesz a kapcsolatok megszakítása, mivel az a teljes kőolajimportnak csupán kevesebb mint 10 százalékát teszi ki. A demokrata és republikánus párttól, illetve Kijev részéről is nagy nyomás nehezedett az amerikai kormányzatra, hogy betiltsa az orosz energiahordozók importját.
(CsAM)

Kapcsolódó írásaink

Londonba utazott Orbán Viktor

ĀA visegrádi országok és az Egyesült Királyság csúcstalálkozóját tartják az Egyesült Királyságban + GALÉRIA