Külföld

Szijjártó: A visegrádi országok békét szeretnének

A visegrádi országok álláspontja egyértelmű: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia is békét szeretne, azt, hogy mielőbb véget érjen a háború Ukrajnában, és újra biztonság legyen Közép-Európában - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Londonban.

Szijjártó: A visegrádi országok békét szeretnének
Szijjártó Péter köszönti Petr Fiala cseh miniszterelnököt Londonban a V4-Egyesült Királyság csúcstalálkozó előtt
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a V4-brit csúcstalálkozó előtt arról számolt be, hogy a négy ország pozíciója egyértelmű, hiszen mindannyian sok terhet viselnek a humanitárius válság miatt.

„Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is már nagyon sok a menekült, és egy részük természetesen Csehországba is tovább utazott” - mutatott rá, hozzátéve, hogy amikor elkezdték ezt a találkozót szervezni, akkor még nem készülhettek a jelenlegi biztonsági helyzetre.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy bár napjainkban kevesebb szó esik róla, még mindig nem ért véget a koronavírus-világjárvány, számos országban még mindig küzdenek ezzel a kihívással, továbbra sincs elegendő oltóanyag. Ezért Magyarország újabb százezer adagot adományoz Thaiföldnek a Moderna vakcinájából a helyi átoltottság növelése érdekében, s ezzel már eléri a félmilliót a délkelet-ázsiai országnak adományozott dózisok száma - jelentette be.

Tájékoztatása szerint Magyarország eddig tizenhét országnak összesen 4,2 millió oltóanyag-dózissal segített.

Objektum doboz

„Ha világszinten növelni tudjuk az átoltottságot, akkor folyamatosan csökken az újabb variánsok kialakulásának esélye, és akkor legalább ezen a kihíváson már túllehetünk. Éppen elegek a biztonsági kihívások, nem kell, hogy még egy egészségügyi és gazdasági válsággal is kelljen küzdeni” - fogalmazott a miniszter.

Kapcsolódó írásaink

Londonba utazott Orbán Viktor

ĀA visegrádi országok és az Egyesült Királyság csúcstalálkozóját tartják az Egyesült Királyságban + GALÉRIA