Belföld

Szentkirályi Alexandra: A magyarok jelesre vizsgáztak emberségből

Folyamatosan indulnak a segélyszállítmányok Kárpátaljára a kormány humanitárius akciójának keretében - hívta fel a figyelmet a Magyarország Kormánya Facebook-oldalra kedden délelőtt feltöltött videójában Szentkirályi Alexandra.

Szentkirályi Alexandra: A magyarok jelesre vizsgáztak emberségből
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Máltai Szeretetszolgálat raktáránál
Fotó: Facebook/Szentkirályi Alexandr

A kormányszóvivő a felvételen a Máltai Szeretetszolgálat raktárából bejelentkezve elmondta: Magyarország nemcsak azoknak az embereknek segít, akik a háború elől menekülve átjöttek a határ innenső oldalára, hanem azoknak is, akik úgy döntöttek, maradnak Ukrajnában.

Köztük sokan vannak olyanok, akik eleve Kárpátalján élnek, de egyre többen olyanok is, akik Belső-Ukrajnából egyre inkább húzódnak Kárpátalja felé, ahogy a háború egyre több területet ér el Ukrajnán belül.

Objektum doboz

Szentkirályi Alexandra kiemelte: a napokban személyesen is megtapasztalhatta a határ mindkét oldalán azt az összefogást, amelynek keretében a magyar állami szervek, a civil szervezetek, az önkormányzatok, a karitatív szervezetek és a magyar emberek közösen segítik a rászorulókat.

A kormányszóvivő úgy fogalmazott: a magyar emberek emberségből, humánumból jelesre vizsgáztak, majd hozzátette: a háború elől menekülök továbbra is számíthatnak ránk, segítünk mindenkinek.

Kedd reggelig 178 894 ember érkezett Magyarországra

A Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács ülését követő sajtótájékoztatón Szentkirályi Alexandra elmondta: kedd reggelig 178 894 ember érkezett Magyarországra Ukrajna felől az öt határátkelőhely valamelyikén.

Hozzátette: az országba érkező menekültek ellátása folyamatos, akár átutazóban vannak, akár hosszabb ideig tartózkodnak Magyarországon. Ismertette: keddig a katasztrófavédelem 3252 embernek - köztük 1780 gyermeknek - biztosított szállást.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke a sajtótájékoztatón a béke fontosságát hangsúlyozva kiemelkedőnek nevezte a magyarországi összefogást.

Tájékoztatása szerint Kárpátalján, a határ menti magyar településeken és a pályaudvarokon működő segítségpontokon a karitatív szervezetek már 81 600 embernek segítettek az elmúlt bő egy hétben.

Kapcsolódó írásaink