Külföld

Csütörtökön találkozik az orosz és az ukrán külügyminiszter

A tervek szerint találkozik majd egymással Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a törökországi Antalyában - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő hétfőn Moszkvában. Közben Ukrajna több megyéjében folytak hétfőn harcok, az ukrán fél szerint az orosz tüzérségi tűz miatt több nagyvárosból lehetetlen a civilek evakuálása. A délután folyamán Fehéroroszországban lezajlott az orosz-ukrán tárgyalások harmadik fordulója.

Csütörtökön találkozik az orosz és az ukrán külügyminiszter
Szergej Lavrov csütörtökön Antalyában találkozik Dmitro Kulebával
Fotó: AFP/Russian Foreign Ministry

Szergej Lavrov orosz és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön találkozik egymással a törökországi Antalyában, jelentette be az orosz külügyi szóvivő. Zaharova elmondta, hogy a találkozóról Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök vasárnapi telefonos megbeszélése során született megállapodás. A megállapodásról Mevlüt Cavusoglu, a török diplomácia vezetője tett elsőként említést.

Lezajlott a tárgyalások harmadik fordulója

Hétfőn délután Fehéroroszországban lezajlott az orosz-ukrán tárgyalások harmadik fordulója a fehéroroszországi Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban.

Az ukrán fél szerint sikerült „bizonyos kedvező eredményeket elérni, miközben az orosz küldöttség szerint a tárgyalások „a várakozások alatt maradtak”.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója, az ukrán küldöttség tagja a Twitteren közölte, hogy „elértek bizonyos eredményeket a humanitárius folyosók logisztikájával kapcsolatosan”, és olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint a tűzszünet. „Folytatódni fog az intenzív párbeszéd” - tette hozzá.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz küldöttség vezetője a lengyel határ mellett fekvő Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban tartott tárgyalásról úgy fogalmazott: „alatta maradt a várakozásoknak”. Sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy „legközelebb jelentősebb haladást sikerül elérni”.

Megyinszkij a tárgyalások előtt azt mondta, hogy három kérdéskörről lesz szó: a belpolitikai rendezésről, a nemzetközi emberiességi szempontokról és a katonai rendezés kérdéseiről.

Az ukrán-orosz tűzszüneti tárgyalások harmadik fordulója
Az ukrán-orosz tűzszüneti tárgyalások harmadik fordulója
Fotó: Anadolu Agency / AFP

Az infrastrukturális károk megközelítik a 10 milliárd dollárt

 Megközelítik a 10 milliárd dollárt az infrastrukturális károk Ukrajnában az orosz invázió kezdete óta - közölte hétfőn Olekszander Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter, hozzátéve, hogy az adatok vasárnapiak. Hozzátette: a megrongált infrastrukturális létesítmények helyreállítása egy évbe, a legnehezebb eseteké két évbe is beletelik.
Kubrakov elmondta azt is, hogy vasárnap 40 ezer embert evakuáltak a kelet-ukrajnai Harkivból.   

Tűzérségi tűz miatt lehetetlen evakuálni a civileket

Közben az ukrán külügyminisztérium hétfő délután azt közölte: az orosz tüzérségi tűz miatt lehetetlen a civilek evakuálása Kijevből, Mariupolból, Szumiból, Harkivból, Volnovahából és Mikolajivból.

A közlemény szerint a tüzérségi támadás megakadályozza az ukránok és külföldiek menetoszlopának kijutását, valamint a gyógyszerek és az élelmiszerszállítmányok bejuttatását. A tárca felszólította a külföldi vezetőket, bírják rá Moszkvát a tűzszünet betartására a humanitárius katasztrófa elkerülése érdekében.

Tűzérségi támadás alatt tartják az orosz csapatok Mikolajiv városát:

Objektum doboz

Irpinyből folytatódik a kimenekítés

A főváros közelében fekvő, orosz tüzérségi tűz alá vett Irpinyből hétfőn megkezdődött a polgári személyek evakuálása - közölték helyi vezetők. Az orosz erők a város mintegy 30 százalékát tartják ellenőrzésük alatt, a város többi része az ukránok kezén van.

Objektum doboz

Több mint 900 ukrajnai városban nincs áram-, vízszolgáltatás és fűtés az orosz támadás következtében - közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója.  

”Oroszország megrongált vagy lerombolt 202 iskolát, 34 kórházat és több mint 1500 lakóépületet„ - közölte a tanácsadó a Twitteren.

Az energiaügyi minisztérium szerint Ukrajna-szerte 646 ezer ember otthonában nem működik az áramszolgáltatás, és több mint 130 ezren vannak gázszolgáltatás nélkül.

Videón egy lelőtt orosz repülő roncsai:

Objektum doboz

Harkivnál visszafoglaltak egy várost az ukrán erők

Az ukrán erők visszafoglaltak egy települést az északkelet-ukrajnai Harkiv, Ukrajna második legnagyobb városa közelében - közölte hétfőn Olekszij Aresztovics, az ukrán elnök tanácsadója. A Harkiv megyei Csuhujiv településen kialakult helyzetről - ahol a háború kezdete óta folynak a harcok - további részletek nem ismeretesek.  

Lakóépületet talált el egy lövedék Harkivban:

Objektum doboz

A Harkiv térségében folyó harcokban a háború kezdete óta 133 polgári személy - közöttük öt gyermek -, valamint az ukrán hadsereg 76 katonája halt meg - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség a Harkiv megyei rendőrségre hivatkozva. További 443 ember, közöttük 319 polgári személy megsebesült.

Az ukrán erők hétfőn visszafoglalták a dél-ukrajnai Mikolajiv repülőterét - közölte videoüzenetében Vitalij Kim, Mikolajiv megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője. ”A gépek jelenleg nem tudnak ugyan felszállni, de a repülőtér a miénk„ - közölte Kim. A visszafoglalt repülőteret az orosz erők harckocsikkal lövik - közölte később a megyei kormányzó.

A közel félmillió lakosú, a Bug fekete-tengeri torkolatánál fekvő Mikolajiv stratégiai fontosságú, mivel a város megkerülésével vagy elszigetelésével megnyílna a szárazföldi útvonal az orosz csapatok előtt Odessza felé.

Odessza lehet a következő célpont

Az ukrán haditengerészet a dél-ukrajnai Odessza megye védelme közben a Fekete-tengeren rálőtt egy orosz hadihajóra, amely visszavonult - közölte hétfőn a haditengerészet a Facebook-oldalán. Nem tudni, milyen típusú hajót találtak el.

Odessza polgárai homokzsákokat töltenek, készülnek a támadásra
Odessza polgárai homokzsákokat töltenek, készülnek a támadásra
Fotó: AFP/BULENT KILIC

Peszkov: Bármikor leállítható az orosz offenzíva

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Moszkva az orosz offenzívát „bármikor” leállíthatja, ha Kijev teljesíti a feltételeit. Ezek között sorolta fel annak alkotmányba foglalását, hogy Ukrajna nem lesz katonai szövetségek tagja, valamint a 2014-ben elcsatolt Krím-félsziget Oroszországhoz tartozásának, valamint a Donyec-medence két szakadár „köztársasága” függetlenségének elismerését.  

Moszkva közzétette a barátságtalan országok listáját

Az orosz kormány hétfőn jóváhagyta az Oroszországgal szemben barátságtalan országok és területek listáját, amelyre felkerült az Európai Unió összes  országa, így Magyarország is. A dokumentum értelmében az orosz állam, állampolgárok és vállalatok a barátságtalan országok listáján szereplő külföldi hitelezőkkel szemben rubelben rendezhetik majd devizatartozásukat.

Emellett az orosz cégeknek a listán szereplő államok állampolgáraival és vállalataival folytatott valamennyi ügyletét a Külföldi Befektetések Ellenőrző Bizottságának kell jóváhagynia.

Az EU mellett a lajstromba bekerült Ukrajna, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada Ausztrália, Új-Zéland, Norvégia, Montenegró, Svájc, Izland, Liechtenstein, Monaco, San Marino, Japán, Dél-Korea, Szingapúr és Tajvan.

Orosz hadi járművek Ukrajnában
Orosz hadi járművek Ukrajnában
Fotó: Russian Defence Ministry / AFP

Reggel még megvolt a remény, hogy lesz kimenekítés

Az orosz fegyveres erők közép-európai idő szerint 8 órától fegyvernyugvást hirdettek négy ukrán városnál - Kijevnél, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál -, humanitárius folyosót nyitva a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához.

A moszkvai katonai tárca három órával később közölte, hogy az ukrán fél a humanitárius folyosók működtetésének egyetlen feltételét sem teljesítette, az evakuálandók menetoszlopai nem álltak össze, az útvonalakon nem történt mozgás.

Ukrán részről Irina Verescsuk, a Kijev által nem ellenőrzött területek reintegrációjával foglalkozó minisztérium helyettes vezetője elfogadhatatlannak nevezte az orosz fél által felajánlott, a Donyec-medencébe, Oroszországba és Fehéroroszországba irányuló evakuációs útvonalakat. Az ukrán fél szerint kimenekítés kizárólag ukrán városokba történhet.

Az orosz változat szerint Kijevből és Harkivból egy-egy folyosónak Fehéroroszország, illetve Oroszország kell vezetnie, Mariupolból és Szumiból pedig két-két út nyílt meg ukrán, illetve orosz területre.

Objektum doboz

Igor Konasenkov vezérőrnagy a hétfői hadijelentésében az ukrán katonai infrastruktúra 2 396 objektumának, köztük 82 ukrán vezetési kommunikációs pont, 119 légvédelmi rakétarendszer és 76 radarállomás megsemmisítéséről számolt be. Azt mondta, az ukrán légierő újabb három Szu-27-es és egy Szu-25-ös, valamint két Mi-24-es helikoptert veszített.

Objektum doboz

Konasenov és Megyinszkij tájékoztatása szerint Mariupolban vasárnap „ukrán nacionalisták” csoportja több mint 150 embert maga előtt terelve próbált meg kijutni a városból. A fegyveresek az élő pajzs mögül tüzet nyitottak donyecki milicistákra. Az incidens következtében négy civil életét vesztette, további öt megsebesült. Konasenkov szerint a kiszabadított lakosokat biztonságos helyre menekítették.
 

Kapcsolódó írásaink