Belföld

Orbán Viktor: Magyarország nem szállít fegyvereket

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésén kezdte a hetet Orbán Viktor; a testület tagjai reggel 8 órától értékelik a hétvége és az elmúlt órák ukrajnai fejleményeit egyrészt biztonsági szempontból, másrészt az egyre növekvő menekült-hullám kezelése tekintetében is - közölte Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

Orbán Viktor: Magyarország nem szállít fegyvereket
Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs ülésén a Karmelita kolostorban 2022. március 7-én. Orbán Viktor mellett Pintér Sándor belügyminiszter (b2), Varga Mihály pénzügyminiszter (b), Bordás Gábor, a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára (b4), Benkő Tibor honvédelmi miniszter (b5) és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka (b6) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j).
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

A miniszterelnök ezúttal is a Karmelita kolostorba hívta össze a szakmai döntés-előkészítő kormányzati testület ülését, melynek feladata az ukrán háborús helyzet fokozott figyelemmel kísérése és a rendelkezésre álló információk elemzése.

A Nemzetbiztonsági Operatív Törzs tagja, illetve az ülések állandó meghívottja a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a külgazdasági és külügyminiszter, a pénzügyminiszter, a Miniszterelnöki Kormányiroda nemzeti információs államtitkára, a Magyar Honvédség parancsnoka, az Információs Hivatal vezetője, az Alkotmányvédelmi Hivatal vezetője, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat vezetője, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat vezetője, a miniszterelnök kabinetfőnöke, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár valamint a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára - ismertette Havasi Bertalan.

Objektum doboz

Az orosz-ukrán háború 12. napján értékelte a helyzetet a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs, melyet követően Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán tett közzé egy videót.

Megjelent az a rendelet, amely világosság teszi, hogy Magyarország területéről fegyvert nem lehet Ukrajna területére szállítani - jegyezte meg a kormányfő. Hozzátette: figyelmeztető jel, hogy a katonai cselekmények egyre közelebb kerülnek a magyar határhoz. Ebből az is következik, hogy a menekültek száma tovább fog nőni. Az országnak fel kell rá készülnie, hogy egyre több embert lássanak el - folytatta a miniszterelnök.

A hatóságok és a civil szervezetek együttműködését segítő döntések is születtek. A héten a béke helyreállítása érdekében is erőfeszítéseket fog tenni a magyar kormány, ezért a diplomáciai kérdéseket is megvitatták. A V4 miniszterelnökei kedden Londonban, majd az Európai Unió miniszterelnökei csütörtök-pénteken Párizsban tárgyalnak a kialakult helyzetről és annak megoldásáról.

„Megpróbáljuk a háború útját elrekeszteni és megnyitni a tárgyalásokat, amelyek a elvezethetnek a békéhez.” - hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink