Külföld

„Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett”

Az Európai Parlament ma rendkívüli ülést tartott az Ukrajna elleni orosz agresszióról. Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának elnöke plenáris felszólalásában hangsúlyozta: „Teljes mértékben elítéljük az orosz katonai agressziót és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett„. Kiemelte: Magyarország uniós szinten az egyik legnagyobb humanitárius támogatást nyújtja mind az Ukrajnából érkező menekülteknek, mind a háborús területeken rekedteknek. ”Külön figyelünk a kárpátaljai magyar közösség biztonságára is.„ Bocskor Andrea, a Fidesz kárpátaljai származású EP-képviselője hangsúlyozta: a humanitárius segélyek gyors eljuttatására és az európai határok nyitva tartására van szükség. Felhívta a figyelmet, hogy a Magyarország és a kárpátaljai magyarok ellen irányuló dezinformációs kampányt azonnal abba kell hagyni, mert az a magyar kisebbség biztonságát veszélyezteti.

„Kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett”
A rakétatámadások sorozata alatt álló Harkiv látképe
Fotó: Sergey BOBOK / AFP

Gál Kinga elmondta: Magyarországra tegnap estig több mint 90 ezer menekült érkezett. Az egyik legnagyobb humanitárius program zajlik éppen a hazánkba érkező menekültek, illetve az Ukrajnába küldendő segély tekintetében. Mindenkit befogadunk, függetlenül attól, Ukrajna mely részéről menekül vagy milyen etnikumú. Az egész ország egy emberként segít.

Hangsúlyozta: „Teljes mértékben elítéljük az orosz katonai agressziót és kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett. Magyarország az egységes európai fellépést kulcsfontosságúnak tartja. Minden rosszindulatú álhírrel és dezinformációval ellentétben, amelyben elfogadhatatlan módon a magyar ellenzék is kiveszi a részét, a magyar kormány támogat minden közös szankciót, egységes döntést, ide értve az Európai Békekeretet is. Nem engedhetjük, hogy belerángassanak minket a szomszédban zajló háborúba. Az emberek nem akarnak háborút".

Emlékeztetett: háborús helyzetben a nemzeti kisebbségek még kiszolgáltatottabbak az álhíreknek, dezinformációnak. Oda kell figyelnünk a kárpátaljai magyar közösség biztonságára is.

„Most stratégiai nyugalomra van szükség, hogy az erőszak és a fegyverek térfeléről visszatérjenek a felek a tárgyalásokhoz, a diplomáciai megoldásokhoz. A béke helyreállításán kell dolgoznunk a szomszédságban és a térségben egyaránt" – emelte ki a képviselő.

Bocskor Andrea a vita kapcsán elmondta: „Az ukrajnai lakosság rettegett időket él, segítenünk kell azokat, akik az országban maradtak, és azokat is, akik kénytelenek voltak elhagyni szülőföldjüket!" Aláhúzta: kiemelten fontos, hogy a humanitárius segélyek minél gyorsabban jussanak el Ukrajnába. Az Európai Unió határait pedig továbbra is nyitva kell tartani, hogy az emberek menedékre és biztonságra leljenek.

„Óriási aggodalmat kelt a Magyarország és a kárpátaljai magyarok ellen irányuló dezinformációs kampány, mely az ország legnyugatibb régiójában élő magyar kisebbség biztonságát veszélyezteti. Mindent meg kell tennünk, hogy ezt megszüntessük, ne veszélyeztesse senki a többetnikumú térség belső békességét! Akárcsak Magyarország, a kárpátaljai magyarok is támogatják Ukrajna szuverenitását és területi integritását, a békét szorgalmazzák és segítő kezet nyújtanak a régióba érkező menekülteknek nemzetiségtől függetlenül!" – emelte ki Bocskor Andrea.

Gál Kinga a felszólalást követően újságírói kérdésre kijelentette: a Fidesz és a KDNP EP-képviselői a nemzeti érdeket képviselve a magyar ellátásbiztonságot veszélyeztető részek ellen szavaztak. A rezsicsökkentés nincs veszélyben.

Kapcsolódó írásaink