Külföld

Betiltják a RT-t és a Szputnyikot az EU-ban

Az Európai Unió Tanácsa az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra válaszul ideiglenesen felfüggesztette a Szputnyik és az Russia Today (RT) orosz állami tulajdonú médiavállalatok műsorszórási tevékenységét az Európai Unióban - közölte az uniós tanács szerdán.

Betiltják a RT-t és a Szputnyikot az EU-ban
Oroszország SWIFT-ből való kizárására buzdító transzparens egy német tüntetésen
Fotó: FRANK RUMPENHORST / DPA / dpa

Az Európai Unió Tanácsa az Ukrajna elleni orosz katonai agresszióra válaszul ideiglenesen felfüggesztette a Szputnyik és az Russia Today (RT) orosz állami tulajdonú médiavállalatok műsorszórási tevékenységét az Európai Unióban - közölte az uniós tanács szerdán.

Leszögezték: a korlátozó intézkedések "mindaddig érvényben maradnak, amíg az Ukrajna elleni orosz agresszió véget nem ér", és amíg "Oroszország meg nem szünteti a nevezett csatornákon keresztül az EU és tagállamai ellen folytatott dezinformációs és manipulációs tevékenységeit".

Az intézkedés meghozatalának indoklásában az uniós tanács közölte: a Szputnyik és a Russia Today az orosz hatóságok állandó, közvetlen vagy közvetett ellenőrzése alatt áll. Alapvető fontosságúak és fontos szerepet játszanak az Ukrajna elleni katonai agresszió előmozdításában, támogatásában, valamint a szomszédos országok destabilizálásában.

A közlemény szerint Oroszország rendszeres, nemzetközi dezinformációs és manipulációs kampányt folytat, illetve meghamisítja a tényeket annak érdekében, hogy zavart keltsen a szomszédos országokban, az EU-ban és tagállamaiban. Az orosz félretájékoztatás és manipuláció célba vette az európai politikai pártokat, a civil társadalmat, a menedékkérőket, valamint a demokratikus intézmények működését az Európai Unióban. "Oroszország az Ukrajna elleni katonai agressziójának igazolására és támogatására félretájékoztatja az EU-tagállamok és a vele szomszédos országok civil társadalmát, súlyosan torzítva és manipulálva a tényeket" - húzták alá.

Az Európai Unió a lehető leghatározottabban elítéli Oroszország Ukrajnával szembeni indokolatlan katonai agresszióját, és követeli, hogy haladéktalanul hagyjon fel a katonai akcióival, feltétel nélkül vonja vissza erőit és katonai felszerelését Ukrajna egész területéről, és teljes mértékben tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét a nemzetközileg elismert határain belül - tették hozzá.

Az ET már kedden döntött

Az Európai Tanácsban a 27 tagország már kedden este megállapodott abban, hogy betiltják az RT és a Szputnyik orosz állami médiumok sugárzását az Európai Unió területén, és hogy kizárnak „bizonyos orosz bankokat” a nemzetközi pénzátutalásokhoz használt kommunikációs rendszerből, a SWIFT-ből - jelentette be a francia EU-elnökség.

A tagállamok nagykövetei abban is megállapodtak Brüsszelben, hogy európai entitások nem vehetnek részt az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) által finanszírozott projektekben - olvasható a francia EU-elnökség Twitter-üzenetében.

A SWIFT rendszert „atomfegyvernek” tekintik a pénzvilágban, és mintegy 300 orosz bank a tagja - emlékeztettek hírügynökségek. Meg nem nevezett diplomáciai források szerint hét orosz bankról van szó, de a legnagyobb, a Sberbank nincs köztük.

Az EU, az Egyesült Államok, Franciaország, Németország, Olaszország, Kanada és Nagy-Britannia szombaton állapodott meg abban, hogy bizonyos orosz bankokat kizárnak a SWIFT rendszerből, akadályozandó globális tevékenységüket. Az AFP hírügynökség szerint néhány európai ország - köztük Németország és Olaszország - kezdetben habozott támogatni a kezdeményezést, mert attól tartottak, hogy Oroszország a gázszállítás leállításával bosszulja meg azt.

Az Európai Parlament (EP) képviselői kedden Brüsszelben tartott rendkívüli plenáris ülésükön állásfoglalást fogadtak el, amelyben Ukrajna megtámadása miatt szigorúbb európai uniós szankciókat sürgettek Oroszországgal szemben, és Ukrajna EU-tagjelölti státuszának megadásáról is haladéktalanul tárgyalnának. Az állásfoglalásban egyebek között kijelentették, hogy az összes orosz bankot ki kellene zárni a SWIFT-ből.

Kapcsolódó írásaink