Külföld

Kijevből evakuált 35 személyt a magyar külügy

Ahhoz, hogy ráfordulhassunk a békére, tárgyalásokra van szükség - jelentette ki Szijjártó Péter New Yorkból, ahol az ENSZ vezetőivel tárgyalt, segítséget kérve a mielőbbi béketeremtés érdekében.

Kijevből evakuált 35 személyt a magyar külügy
Szijjártó felajánlotta, hogy Budapesten tárgyaljon az ukrán és az orosz fél
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

A tárcavezető emlékeztetett: az elmúlt napokban sok hír jelent meg arról, hogy adott esetben lehetnek tárgyalások az orosz és az ukrán fél között. Hozzátette: Budapest helyszíne lehetne egy ilyen egyeztetésnek.

A külügyminisztérium evakuációt szervezett Kijevből, mondta el Szijjártó, emlékeztetve: az ukrán fővárosban magyar diplomaták, családtagjaik, civilek tartózkodtak, nehéz körülmények között. „Úgy döntöttünk, hogy  pénteken reggel megindítunk egy nemzetközi evakuációs konvojt magyar vezetéssel. Ez a konvoj már biztonságban van Ungváron, a főkonzulátuson, ahonnan rendőri kísérettel indulnak a magyar határra és lépnek át Magyarországra. Harmincöt főt evakuáltunk, közülük 24-en nagykövetségen dolgozó diplomaták és családtagjaik, ketten újságírók, két civil állampolgár, valamint az Európa Tanács és az EBESZ hét alkalmazottja”- mondta el Szijjártó.

Objektum doboz

A Magyarország területére belépők meghatározó többsége határon túli magyar

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán konfliktus kezdete óta tíz menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. A Magyarország területére belépők meghatározó többsége határon túli magyar állampolgár volt vagy rendelkezett a jogszerű magyarországi tartózkodás feltételeivel, így nem volt indoka elismerés iránti kérelmük benyújtásának. 

A menedékeskénti elismerés iránti kérelem benyújtására személyesen van lehetőség a kialakított gyűjtőpontok bármelyikén a nap 24 órájában, vagy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bármely ügyfélszolgálati irodáján ügyfélfogadási időben. A kérelmezők regisztrációjukat követően lebiztosított szálláshelyen kerülnek elhelyezésre, ahol teljes körű ellátásukról gondoskodnak.

Az elmúlt három napban több mint 62 ezren léptek be a magyar-ukrán határon Magyarországra

Több mint 62 ezren léptek be csütörtöktől szombat éjfélig a magyar-ukrán határon Magyarországra - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrségi honlapon.

Az összesítés szerint jóval többen érkeznek Magyarországra, mint ahányan Ukrajna felé tartanak, a két ország közös határszakaszán csütörtökön 19 978-an, pénteken 19 618-an, szombaton pedig 23 140-en érkeztek az országba.

A kilépők számában is emelkedést tapasztaltak, csütörtökön 5452-en, pénteken 5744-en, szombaton 7810-en távoztak valamelyik határátkelőhelyen át Ukrajnába.

A megyei rendőr-főkapitányság azt is közölte, hogy a rendőrség teljes kapacitással üzemelteti mind az öt ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyet és biztosítja az Ukrajnából Magyarországra érkezők folyamatos belépését.

Mint írták, a rendőrök nem fordítanak vissza a határon senkit, aki Magyarországon keres menedéket, minden segítséget megadnak a háború viszontagságai elől menekülőknek.

Nem hagyják magukra azokat sem, akik menetrendi vagy anyagi okokból, családi, rokoni, baráti segítség híján nem tudnak a határátkelőhelyekről tovább indulni: őket menedékhelyekre kísérik, ahol kulturált körülmények között tartózkodhatnak és biztosítják ellátásukat - olvasható a police.hu oldalon.

A katasztrófavédelem három megyében is operatív törzzsel segíti a menekülőket 

A katasztrófavédelem központi szinten és három megyében is operatív törzset működtet az Ukrajnából a háború elől menekülőkkel kapcsolatos feladatok koordinálása érdekében - közölte a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vasárnap.

A közlemény szerint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyében is megyei operatív törzs szervezi a segítséget igénylők fogadását, „lebiztosított szálláshelyre történő szállítását, elhelyezését, ellátását”.

A katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tart az EU polgári védelmi mechanizmusában részt vevő országokkal és az Európai Bizottság szakosított szerveivel - olvasható az OKF közleményében.

Kapcsolódó írásaink