Külföld

Kijev a semlegességről is kész tárgyalni

Ukrajna a semlegességről és megfelelő biztonsági garanciákról is hajlandó lehet tárgyalni Oroszországgal - jelentette a TASZSZ orosz hírügynükség Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadójára, Mihajlo Podoljakra hivatkozva, aki az Unian ukrán hírügynökségnek nyilatkozott. Zelenszkij maga közben tudatta: országa nem teszi le a fegyvert, Medvegyev pedig azt mondta, Moszkva a célja eléréséig folytatja az akciót.

Kijev a semlegességről is kész tárgyalni
Lakóházat ért lövedék KIjevben
Fotó: Daniel LEAL / AFP

A fontosabb hírek röviden:

  • Kijevet több irányból támadják, heves utcai harcok mindenütt
  • Számos várost ért légitámadás
  • Zelenszkij azt üzeni, szó sem lehet fegyverletételről
  • Ukrajna a semlegességről is tárgyalna Moszkvával
  • Moszkva a céljai eléréséig folytatja az akciót
  • Csaknem kétszáz ukrán halt meg, köztük gyermekek is vannak
  • Konasenkov: Oroszország több mint 800 ukrán katonai objektumot semlegesített
  • Szombaton folytatódott az ukrajnai hadművelet, közölt a Kreml
  • A csecsenek is részt vesznek a támadásban
  • Harkiv megyében civileket szállító buszra lőttek, vannak halálos áldozatok
Heves utcai harcok zajlottak Kijevben
Heves utcai harcok zajlottak Kijevben
Fotó: AFP/SERGEI SUPINSKY

Moszkva a céljai eléréséig folytatja az akciót

Moszkva a Vlagyimir Putyin elnök által meghatározott célok eléréséig folytatja ukrajnai hadműveletét, és akár az orosz és az amerikai nukleáris arzenált korlátozó Új START-egyezményt is felmondhatja - írta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök a VKontaktye orosz közösségi oldalon szombaton.

Folytatódott az ukrajnai hadművelet

Az orosz csapatok szombaton folytatták az előrenyomulást Ukrajnában, miután Vlagyimir Putyin az előző nap szüneteltette a hadműveletet a Kijevvel folytatandó tárgyalásokra várva, amelyek nem történtek meg - közölte az orosz elnök szóvivője.

Dmitrij Peszkov azt is bejelentette, hogy Oroszország számított a hadműveletre válaszul a Nyugat által elfogadott szankciókra, és intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a gazdaságra gyakorolt káros hatásukat.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója szerint viszont teljességgel valótlan az az állítás, hogy Oroszország felfüggesztette volna az ukrajnai csapatmozgásokat. A tanácsadó szombati üzenetében azt közölte, hogy Oroszország pénteken kiszélesítette a hadműveletet, este és éjszaka tömeges légi- és rakétatámadást intézett ukrán városok ellen. Cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint Ukrajna nem hajlandó tárgyalni, de leszögezte: nem fogad el ultimátumokat vagy teljesíthetetlen feltételeket.

Kijevben a Győzelem sugárúton, a főváros egyik főútvonalán heves összecsapások voltak orosz és ukrán csapatok között.

Az ukrán fővárosban szombattól hétfő reggelig meghosszabbították a kijárási tilalmat. Bárkit, akit 17 és 8 (közép-európai idő szerint 18-9) óra között az utcán találnak, ellenségként fognak kezelni - jelentette be Vitalij Klicsko polgármester.

Objektum doboz

Kezd kifogyni az élelmiszer

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szombati tájékoztatóján elmondta, hogy az orosz hadsereg tüzérséget és repülőgépeket használ, hogy közvetlen csapásokat mérjen Ukrajna városaira.
"Ukrajna számos városában egész éjszaka folyamatosan működtek a légvédelmi szirénák, mert az orosz hadsereg tüzérséget, ezen belül rakétavetőket és repülőgépeket használ, hogy közvetlen csapásokat mérjen Ukrajna városaira" - fejtette ki Podoljak.

Kijevben szombaton, a délután öt órától kezdődő kijárási tilalom előtt többen kimerészkedtek otthonaikból és az óvóhelyekről, elsősorban azért, hogy feltöltsék élelemkészleteiket. Az élelmiszerboltokban nagy volt a tömeg, volt, ahol az utcán álltak sorba bejutásra várva az emberek, a választék azonban erősen leapadt. Különösen a romlandó élelmiszerekből, azaz tejből, kenyérből és zöldségekből volt hiány. A dohányáru-készletek is megcsappantak.

A gyógyszertárak zárva voltak, csak az éjjel-nappali ügyeletes állami patikák tartottak nyitva, ott is ablakon adták ki a gyógyszereket. Emiatt hosszú sorok alakultak ki a patikák előtt: a helybeliek elmondása szerint legalább két órát kellett várniuk, hogy megvehessék a gyógyszereiket. Szombatra a bankautomatákból kifogyott a készpénz. Kora este hat óra körül a belvárosban ismét távoli robbanások dörejét lehetett hallani.

Harkiv megyében civileket szállító buszra lőttek

Polgári személyeket szállító buszra lőttek az orosz erők szombaton a kelet-ukrajnai országrészben lévő Harkivtól nem messze. Egy ember meghalt, 14-en megsérültek - mondta el az egyik helyi tisztségviselő.

Az incidensről Volodimir Macokin, a Harkiv megyei Izjum város alpolgármestere tájékoztatta a Szuszpilne hírportált. A busz a Harkiv és a megyeszékhelytől délkeletre fekvő Izjum közötti autópályán haladt, amikor a Harkivtól mintegy 75 kilométerre fekvő Volohovir Jar településnél támadás érte.

Lövedék csapódott be szombaton a Kijevtől északnyugatra fekvő Borodjanka településen egy családi házba, hárman életüket vesztették - közölte a katasztrófavédelmi szolgálat. Kijevtől délnyugatra, Vaszilkiv településnél egész éjjel zajlottak a harcok, az ukrán erőknek azonban szombat reggelre sikerült megállítaniuk az oroszok rohamát - számolt be egy helyi tisztségviselő. A fővárostól alig húsz kilométerre északra fekvő vishorodi járásban szombat délelőtt viszont ismét kiújultak a harcok. Több település a térségben áram nélkül maradt. A járásban több mint száz orosz páncélos mozgását jelentették.

Eközben Luhanszk megyében az orosz hadsereg által támogatott szakadár erők elfoglalták Sztanicja Luhanszka, Krimszke és Markivka településeket - közölte Szerhij Hajdar, a megye kormányzója. Hozzátette, hogy az ukrán vezetés ott maradt a megszállt településeken.

Az orosz erők légitámadást hajtottak végre Donyeck megye déli részén, az Azovi-tengerparti Mariupol peremén fekvő Szartana faluban is.- Legalább három ember meghalt - közölte a városvezetés sajtószolgálata.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) értesülése szerint Donyeckben vegyi anyagokkal készülnek provokációra az orosz erők: gázálarcokat osztottak az orosz katonáknak. Fennáll a veszélye annak, hogy vegyi anyagokat tartalmazó konténereket készülnek felrobbantani, hogy utána a polgári lakosság elleni vegyi támadással vádolják meg az ukrán fegyveres erőket - figyelmeztetett az SZBU.

Az északkeleti Szumi megyében, Ahtirka településen teljesen szétbombáztak egy laktanyát. A település mindazonáltal az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt maradt.

A csecsenek is részt vesznek a támadásban

Ramzan Kadirov, a dél-oroszországi Csecsenföld vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségese az interneten közétett videofelvételen szombaton megerősítette: csecsen csapatokat vezényelt Ukrajnába. Egyben felszólította az ukránokat: döntsék meg a kormányukat. Kadirov szerint a csecsen csapatoknak eddig nem volt veszteségük, és az orosz katonák könnyedén elfoglalhatnak ukrán nagyvárosokat, közöttük Kijevet is.

A Csecsen Köztársaság vezetőjének sajtószolgálata által kiadott felvételen Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője katonákkal pózol Groznijban
A Csecsen Köztársaság vezetőjének sajtószolgálata által kiadott felvételen Ramzan Kadirov, a Csecsen Köztársaság vezetője katonákkal pózol Groznijban
Fotó: Sputnik via AFP

Szombaton elérhetetlen volt az orosz elnöki hivatal honlapja, a kremlin.ru, jelentések szerint több orosz kormányszerv és állami média weboldala is kibertámadás áldozata lett - jelentette a Reuters brit hírügynökség.

Csaknem kétszáz ukrán halt meg, köztük gyermekek

Az orosz hadműveletek eddig 198 ember halálát okozták, köztük három gyermekét - közölte Viktor Ljasko egészségügyi miniszter szombaton délelőtt.

A Facebookon közzétett bejegyzésében a tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy a halálos áldozatokon kívül 1115 sebesültje is van a támadásoknak, köztük gyermekek is.
Ljasko hangsúlyozta, hogy egyetlen kórházat sem zártak be, mindenki dolgozik, az orvosi ellátás biztosított. Az egészségügyi minisztérium jelenleg azon dolgozik, hogy golyóálló mellényekkel lássa el az orvosokat - tette hozzá.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester közölte, hogy szombat reggeli adatok szerint a fővárosban 35-en sebesültek meg, köztük két gyermek. A városvezető hangsúlyozta, hogy Kijevben orosz csapatok nincsenek, de működnek csoportok, amelyeket szabotőrcsoportokként említett.

"Az óvóhelyeken a legbiztonságosabb tartózkodni, mert az ellenség a levegőből támad" - írta közleményében Klicsko.

A polgármester figyelmeztetett, hogy a katonaság, a rendfenntartók és a területi védelem alakulatai ellenőrző pontokat létesítettek városszerte, így korlátozott és nehézkes a mozgás Kijevben. Ugyanakkor a közösségi közlekedés felelős vezetői elegendő járatot indítanak ahhoz, hogy a város létfontosságú infrastrukturális létesítményeinek dolgozói eljuthassanak a munkahelyükre.

Klicsko később a Telegramon tudatta, hogy a metró leállította a közlekedést, és kizárólag óvóhelyként működik.

Kijevben szombat délelőtt 11 óra körül ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák. A város központjában távoli robbanások robajai voltak hallhatók.

Ukrajna a semlegességről is tárgyalna

Ukrajna a semlegességről és megfelelő biztonsági garanciákról is hajlandó lehet tárgyalni Oroszországgal - jelentette a TASZSZ orosz hírügynükség Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnökének tanácsadójára, Mihajlo Podoljakra hivatkozva, aki az Unian ukrán hírügynökségnek nyilatkozott.

„Mindenekelőtt részletes megbeszélésre van szükség a békéről és a tűzszünetről. Világos biztonsági garanciacsomaggal párosítva a semlegesség kérdése is olyan lehetőség, amely szóba kerülhet” - fogalmazott Podoljak.

A Kreml pénteken azt tudatta, hogy kész küldöttséget küldeni Minszkbe, hogy tárgyalásokat folytassanak az ukrán kormány képviselőivel, ám Moszkva szerint Kijev inkább Varsót javasolta, majd nem reagált többé. Az ukrán elnöki hivatal ezzel kapcsolatban arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beleegyezett, hogy tárgyalások kezdődjenek a békéről és a tűzszünetről, és zajlanak az egyeztetések a helyszínről és az időpontról.

Zelenszkij: Nem tesszük le a fegyvert

Nem tesszük le a fegyvert, megvédjük az országunkat - mondta Volodimir Zelenszkij szombaton a közösségi médiában közzétett beszédében, válaszul arra, hogy Moszkva korábban fegyverletételre szólította fel az ukrán hadsereget.

„Ne higgyetek az álhíreknek, még mindig itt vagyok” - hangsúlyozta egy mindössze negyven másodperces felvételen, amelyet a Twitteren hozott nyilvánosságra.

Objektum doboz

Az elnökről olyan hírek láttak napvilágot, hogy elhagyta az országot, vagy hogy elrendelte: Ukrajna adja meg magát az oroszoknak.

Az államfő leszögezte: Kijevben marad. Egyúttal felszólította az ukránokat, hogy védjék meg az orosz ostrom alatt álló fővárost.

A Twitteren közzétett üzenetében jelezte: a diplomáciai fronton is új nap virradt, amelyet egy Emmanuel Macron francia elnökkel folytatott beszélgetéssel indított. Hangsúlyozta: a háborúellenes koalíció működik, fegyverek és felszerelések érkeznek Ukrajnába a partnerországoktól.

Kijevet több irányból támadják, heves utcai harcok mindenütt

Kijev több irányból is támadás alatt áll - jelentette szombat hajnalban az amerikai Fox televízió, amelynek helyszíni tudósítója arról adott hírt, hogy az utcákon heves harcok folynak, és hangos robbanásokat lehet hallani. Különösen hevesek az utcai harcok a város északi és nyugati részein. Az ukrán hatóságok is jelezték, hogy az orosz csapatok átlépték a város határát. A Fox szerint Kijevet több irányból éri támadás.

Kijevi tisztségviselők figyelmeztették a lakosokat, hogy keressenek menedéket, kerüljék az ablakokat és az erkélyeket, illetve tegyenek meg minden óvintézkedés a leomló törmelék és a lövedékek ellen.

Volodimir Zelenszkij péntek éjjel arra figyelmeztetett, hogy az országot megtámadó orosz csapatok az éjszaka folyamán megpróbálják lerohanni Kijevet.

„A főváros sorsa most dől el. Az ellenség minden erejével azon lesz, hogy megtörje ellenállásunkat. Ma éjjel arra készülnek, hogy lerohanják Kijevet” - hangoztatta Zelenszkij. Több nyugati médium - például az amerikai NBC televízió - úgy idézte őt, hogy „Ukrajna sorsa most dől el”.

Az ukrán elnök arra kérte az ukránokat, hogy „ahol csak lehet, tartóztassák fel az ellenséget”. A sajtóhírek arról is szólnak, hogy az ukrán férfiak egymás után csatlakoznak a hadsereghez.

Az ukrán hadsereg közben a Facebookon arról számolt be, hogy az orosz erők támadást indítottak egy katonai támaszpont ellen a fővárosban, de visszaverték őket. Az ukrán haderő bejegyzése szerint az orosz csapatok az éjszaka folyamán a város egyik ütőerének számítő Győzelem sugárúton is támadást indítottak, de állítólag ott is feltartóztatták őket.

Az Interfax ukrán hírügynökség pedig arról ír, hogy orosz egységek megpróbálják elfoglalni az ukrán főváros egyik áramtermelő állomását.

Az ukrán haderő azt is bejelentette, hogy megsemmisítettek egy Szu-25 típusú orosz harci gépet és egy Il-76 típusú katonai szállítógépet, amely szerintük orosz katonákat akart Ukrajnába juttatni. A Kijev térségében lévő Vaszilkiv környékén az ukrán fegyveres erők orosz helikopter lelövéséről is hírt adtak.

„A kijevi régióban fekvő Vaszilkivben súlyos harcok folynak. A megszállók ejtőernyősöket próbálnak bejuttatni. Dicsőség az ukrán hadseregnek! Dicsőség a légierőnek!” - fogalmazott az ukrán haderő a Facebookon.

Számos várost ért légitámadás

Az ukrán hadsereg közölte, hogy pénteken légicsapások érték Szumi, Poltava és Mariupol környékét; az oroszok a Fekete-tengerről indítottak Kalibr-rakétákat a térségek ellen.

Mihajlo Podoljak elmondta: kemény harcok zajlanak Mariupol környékén, és Herszon, Odessza, valamint Mikolajiv közelében is összecsapások vannak.
„Mariupol semmiképp sem fogja megadni magát, nem fogják elfoglalni” - szögezte le.

Számos hírügynökség tudatta, hogy az éjszaka folyamán és szombaton reggel heves puskaropogás hallatszott az ukrán főváros, Kijev kormányzati negyedének közelében. A Reuters tudósítója szerint a városközpontból tüzérségi támadás zaja hallatszik, és két rakéta csapódott be Kijev területén. A városvezetés úgy tudja, hogy az egyik egy lakóépületet talált el.

Konasenkov: Oroszország több mint 800 ukrán katonai objektumot semlegesített

Oroszország 821 ukrán katonai objektumot semlegesített azóta, hogy csütörtök hajnalban hadműveletet indított Ukrajna ellen - közölte Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szombaton Moszkvában.

Konasenkov állítása szerint az orosz hadsereg 14 katonai repülőteret, 19 hadállást, 24 Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert és 48 radarállomást számolt fel. A szóvivő hozzátette: az ukrán haditengerészet nyolc hajóját érte találat, és számos repülőgépet, helikoptert, drónt, harckocsit és páncélozott járművet semmisítettek meg.

Konasenkov azt is elmondta, hogy a kelet-ukrajnai Luhanszk térségéből érkező szakadárok mintegy 30 kilométeres sávot szereztek meg az ukrán kormányerőktől. A donyecki szakadárok orosz támogatással hat kilométert nyomultak előre - jegyezte meg.

Eközben az ukrán hadsereg arról tájékoztatott, hogy az oroszok 3500 katonát vesztettek a harcokban, és kétszázan estek az ukránok fogságába. Az ukrán erők 14 repülőgépet, 8 helikoptert, 102 harckocsit és 536 páncélozott járművet semmisítettek meg.

Ukrajna több részén továbbra is heves harcok dúlnak - állt a katonaság közleményében.

Csütörtök hajnalban kezdődött meg a háború

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban rendelt el hadműveletet az ukrajnai Donyec-medencében, miután a héten elismerte az ottani szakadárok által önkényesen kikiáltott két „népköztársaság” függetlenségét, és azok segítséget kértek Moszkvától. Putyin leszögezte, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadnak célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

Kapcsolódó írásaink