Külföld

Moszkva megvétózta az Ukrajna elleni agresszió elítélését

A várakozásoknak megfelelően megvétózta pénteken Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) azt a határozati javaslatot, amely elítélte volna az Ukrajna elleni agressziót, és csapatai azonnali visszavonására szólította volna fel Moszkvát. Eközben Emmanuel Macron szerint fel kell készülni a harcok elhúzódására, Volodimir Zelenszkij pedig uniós tagságot kér Ukrajna számára.

Moszkva megvétózta az Ukrajna elleni agresszió elítélését
Ülésezik az ENSZ Biztonsági Tanácsa
Fotó: Tayfun Coskun/ Anadolu Agency

A fontosabb hírek röviden:

  • Moszkva megvétózta az Ukrajna elleni orosz agresszió elítélését az ENSZ BT-ben
  • Medvegyev: Moszkva a céljai eléréséig folytatja az akciót
  • Macron: Fel kell készülni a harcok elhúzódására
  • Zelenszkij: az EU azzal támogassa meg Ukrajnát, hogy perspektívát nyújt neki a tagságra!
  • Zelenszkij azt állítja, hogy „megakasztotta Oroszország tervét”
  • Párizs összehívta az Európai Unió energetikai minisztereinek rendkívüli tanácskozását
  • Kazahsztán nem vesz részt az orosz offenzívában
  • Ankara tűzszünetet sürget

Guterres Ukrajnáért felelős válságkoordinátort nevezett ki, beszélt Zelenszkijjel

António Guterres ENSZ-főtitkár Ukrajnáért felelős válságkoordinátort nevezett ki Amin Avád szudáni diplomata személyében, illetve szombaton az orosz hadművelet kezdete óta első ízben egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a kelet-európai országban kialakult helyzetről.

Guterres pénteken jelentette be New Yorkban Avád kinevezését. A diplomata korábban egy sor vezető tisztséget töltött be az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságában (UNHCR).

A világszervezet tájékoztatása szerint Avádnak harminc év tapasztalata van a humanitárius segélyezés, illetve a stratégiai tervezés és fejlesztés terén.

Guterres az ukrán elnökkel folytatott szombati telefonbeszélgetésében arról biztosította Zelenszkijt, hogy a világszervezet fokozni fogja humanitárius támogatását.

Zelenszkij ugyanakkor népirtással vádolta meg este a mikroblogján Oroszországot. Kijelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) népirtásnak kell minősítenie Oroszország cselekedeteit. Továbbá azt követelte, hogy Moszkvát fosszák meg szavazati jogától a testületben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén tömeges bűncselekményekkel vádolta meg a kijevi vezetést a kelet-ukrajnai oroszajkú lakossággal szemben. "Az úgynevezett civilizált világ úgy döntött, fittyet hány a Kijev által elkövetett népirtásra a Donyec-medencében" - hangoztatta az orosz vezető, aki szerint négymillió ember szenved "a Kijev elkövette népirtástól".

Medvegyev: Moszkva a céljai eléréséig folytatja az akciót

Moszkva a Vlagyimir Putyin elnök által meghatározott célok eléréséig folytatja ukrajnai hadműveletét, és a nyugati szankciók miatt akár az orosz és az amerikai nukleáris arzenált korlátozó Új START-egyezményt is felmondhatja - írta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök.

Medvegyev, aki az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese, aláhúzta: a szankciókat megtorlandó azt fontolgatják, hogy elrendelik az Oroszországban elhelyezett nyugati vagyonok befagyasztását. A moszkvai kormány emellett azt sem zárja ki, hogy államosítja az Egyesült Államokban, az Európai Unióban, valamint más nem baráti térségekben regisztrált vállalkozások oroszországi vagyonát.

Medvegyev szerint a szankciók a nyugati országok politikai tehetetlenségét tükrözik, és csak segítenek Oroszország egységének megteremtésében. A büntetőintézkedések miatt Moszkva teljesen felülvizsgálhatja viszonyát a Nyugattal - tette hozzá.
A volt elnök diplomáciai kapcsolatok felfüggesztését is kilátásba helyezte.
„Nincs különösebb szükség a diplomáciai kapcsolatok fenntartására” - írta. „Távcsöveken és célkereszteken keresztül is nézhetjük egymást” - tette hozzá.

Medvegyev „nagyon tisztességtelennek” nevezte, hogy az Európa Tanács felfüggesztette Oroszország képviseleti jogát a Tanács intézményeiben. Jelezte: ez jó indok arra, hogy végleg távozzanak a szervezetből, és újra életbe léptessék a halálbüntetést Oroszországban.

Zelenszkij azt állítja, hogy „megakasztotta Oroszország tervét”

Volodimir Zelenszkij szombaton azt állította, hogy az orosz hadműveletek harmadik napján „megakasztotta Oroszország tervét”. Az ukrán elnök szombaton délelőtt a Facebookon közzétett újabb videóüzenetében Berlint és Budapestet is arra szólította fel, hogy szorgalmazza Oroszország kizárását a nemzetközi SWIFT-rendszerből.

A közösségi portálon megjelent videóüzenetében Zelenszkij arra hívta fel az oroszokat, hogy szorgalmazzák Vlagyimir Putyin elnöknél az ukrajnai katonai műveletek leállítását.

„Sikeresen visszaszorítottuk az ellenséges támadásokat. A harcok az ország sok városában és régiójában folytatódnak, de (...) a mi hadseregünk ellenőrzi Kijevet és a főváros körüli kulcsfontosságú településeket” - fogalmazott az ukrán elnök. Majd kifejtette, hogy szerinte Moszkva Ukrajna szívében „a saját bábjait akarja hatalomra juttatni, mint ahogyan Donyeckben tette”.

„Megtörtük ezt a tervüket”- jelentette ki Zelenszkij, majd azt állította, hogy az orosz hadsereg „semmilyen előnyhöz nem jutott”.

„Az ellenség mindent bevetett ellenünk: rakétákat, vadászgépeket, drónokat, tüzérséget, páncélos járműveket, szabotőröket, ejtőernyősöket” - sorolta az ukrán államfő, azt állítva, hogy Moszkva civilek lakta részeket támadott, és egyik célja az elektromos hálózatok megbénítása.

Zelenszkij arra szólította fel a Nyugatot, hogy legyen határozottabb Oroszországgal szemben, és megismételte, hogy szerinte Ukrajnának „joga van” az európai uniós csatlakozáshoz.

Az ukrán államfő felszólította Magyarországot és Németországot arra, hogy „legyen bátorsága” támogatni Oroszország leválasztását a nemzetközi SWIFT-rendszerről. A SWIFT-rendszer magas biztonságú nemzetközi hálózat, amely pénzintézetek ezreit köti össze szerte a világban. Az Európai Unió fontolgatta, hogy levágja Moszkvát a SWIFT-rendszerről, de végül ez nem került be az elfogadott szankciós csomagba.

Ankara azonnali tűzszünetet szorgalmaz

Ankara erőfeszítéseket tesz az azonnali tűzszünet érdekében - közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetésében. A török elnöki hivatal közleménye szerint Erdogan részvétét fejezte ki az orosz támadásban elhunyt ukránok halála miatt.

Zelenszkij köszönetet mondott a török elnöknek, amiért Törökország lezárta az orosz hadihajók előtt a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő tengerszorosokat, a Boszporuszt és a Dardanellákat.

Oroszország nem kapott semmilyen hivatalos értesítést Törökországtól, hogy lezárta volna a két szorost az orosz hadihajók előtt - idézte az ankarai orosz nagykövetséget az Interfax orosz hírügynökség. Egy nevének elhallgatását kérő török illetékes megerősítette a Reutersnek, hogy Törökország nem hozott ilyen döntést.

Előzőleg Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hívta fel telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminisztert, és a hadművelet beszüntetésére kérte, és megismételte: Törökország kész helyszínt biztosítani az orosz és az ukrán elnök tárgyalásához.

Varsó további szankciókat sürget, Washington újabb katonai segélyt küld

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő Oroszország elleni további szankciókat, köztük az Északi Áramlat gázvezeték lezárását és Oroszországnak a SWIFT nemzetközi pénzügyi rendszerből történő kizárását sürgette, mielőtt szombaton Berlinben Olaf Scholz német kancellárral találkozott.

„Azért jöttem Berlinbe, hogy felrázzam Németország lelkiismeretét, hogy valóban kemény szankciók mellett döntsön, amelyek befolyással lesznek a Kreml intézkedéseire” - mondta a lengyel miniszterelnök.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton bejelentette: Washington 350 millió dollár értékben újabb katonai segélyt küld Kijevnek, hogy támogassa az orosz hadsereg elleni küzdelmét.

Prága újabb fegyvereket és lőszert adományoz Ukrajnának

Csehország újabb fegyvereket és lőszert adományoz Ukrajnának - a kormány döntéséről Jana Cernochová védelmi miniszter tájékoztatott a Twitteren szombaton megjelent bejegyzésében.

A csehek gépkarabélyokat, géppuskákat, speciális puskákat és pisztolyokat, illetve hozzájuk való lőszert adnak az ukránoknak - pontosított a miniszter. Az adomány értéke 188 millió korona. A védelmi tárca már felvette a kapcsolatot az ukránokkal, hogy konkrétan hová küldje a fegyvereket és a lőszert.

„Nagyon fontos, konkrét segítségről van szó” - mondta Jevhen Perebijnisz, Ukrajna prágai nagykövete, aki már pénteken a cseh parlamenti felsőházban beszélt arról, hogy Ukrajnának most „azonnali konkrét segítségre, elsősorban fegyverekre” van szüksége. „A szolidaritás kinyilvánítása már nem elegendő” - szögezte le a szenátorok előtt Perebijnisz.

A kormány már január végén arról döntött, hogy mintegy 4000 tarackágyú-lövedéket ad Ukrajnának 40 millió korona értékben.

A kabinet pénteken rendkívüli ülésen döntött arról, hogy szükség esetén akár 580 cseh katonát lehessen bevetni a NATO készenléti egységeinek keretében a szövetség egész területén. Arról is határozott a kormány, hogy szükség esetén a szövetséges NATO-országok katonai alegységei szabadon mozoghassanak cseh területen. A NATO-repülőgépek például szabadon vehetnek fel üzemanyagot a cseh repülőtereken.

Párizs összehívta az Európai Unió energetikai minisztereinek rendkívüli tanácskozását

Az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Franciaország hétfőre összehívta az Európai Unió tagállamai energetikai minisztereinek rendkívüli tanácskozását - jelentette be szombaton Barbara Pompili, az ökológiai átmenetért felelős francia miniszter.

„Oroszország Ukrajna elleni katonai agressziója következtében és az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként Barbara Pompili, az ökológiai átmenet minisztere hétfőre összehívta az energiapolitikáért felelős európai hivatali partnereit” - olvasható a miniszter közleményében.

A tanácskozást Brüsszelben tartják hétfőn délután. Témája várhatóan az európai országok energiahelyzete, az Oroszországból származó gázimport kérdése.
Európa legtöbb országa jelentős mértékben függ az orosz gázimporttól.

A Gazprom orosz gázipari monopolcég azt közölte csütörtökön az Interfax hírügynökséggel, hogy „a szokásos módon zajlik az orosz gáz tranzitja Ukrajnán keresztül. A tranzit rendesen halad, szerdához képest nőtt a megrendelt mennyiség, szerdán 60 millió köbméter, csütörtökön 83 millió köbméter volt”.

Az osztrák OMV szintén csütörtökön azt közölte, hogy nincs fennakadás az orosz földgáz szállításában, a megállapodásokban szereplő mennyiség érkezik.

Zelenszkij: az EU azzal támogassa meg Ukrajnát, hogy perspektívát nyújt neki a tagságra!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati Twitter-bejegyzésében felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson konkrét perspektívát Ukrajnának az EU-tagság elnyerésére, ezzel támogassa az orosz támadás sújtotta országát.

Ezt azután közölte Zelenszkij, hogy telefonon tárgyalt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével.

„Eljött a döntő pillanat, hogy végleg lezárjuk a hosszú távú megbeszélést, és döntsünk Ukrajna uniós tagságáról. Az Európai Tanács elnökével a további hatékony segítségnyújtásról és az ukránok szabad jövőjükért folytatott hősies küzdelméről tárgyaltam” - fogalmazott az ukrán elnök.
Zelenszkij az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete előtt már tett ilyen felhívást a müncheni biztonsági konferencián.

Február 22-én ezt megismételte Dmitro Kuleba külügyminiszter is. Donald Tusk, az Európai Néppárt jelenlegi és az Európai Tanács korábbi elnöke, úgyszintén hangot adott véleményének, hogy „Ukrajna európai perspektívája megváltoztathatja a Moszkva által diktált játékszabályokat” - emlékeztetett a Jevropejszka Pravda hírportál.

Macron: Fel kell készülni a harcok elhúzódására

Fel kell készülni az ukrajnai harcok elhúzódására - figyelmeztetett Emmanuel Macron francia elnök szombaton.

A francia kormány tervet készít, hogy az ország rugalmasan tudja kezelni a háború gazdasági következményeit - jelezte Macron. Az elnök szerint a főbb exportágazatok közül a bor, a gabona és az állati takarmány kivitelére biztosan hatással lesz a konfliktus.

„A háború visszatért Európába” - mondta Macron, aláhúzva, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök egyoldalúan választotta a harcot.

Szakértők attól tartanak, hogy a nyugati szankciók, illetve a válaszul hozott orosz megtorló intézkedések jelentős fennakadásokat okoznak a kereskedelemben. Franciaország Oroszország kilencedik legnagyobb élelmiszeripari beszállítója. Ukrajnában több nagy francia csoport van jelen, elsősorban a tejiparban, valamint a gabona- és a vetőmagágazatban.

Eközben egy francia katonai szóvivő bejelentette, hogy Franciaország védelmi célú katonai felszerelést küld Ukrajnába.

Moszkva megvétózta az agresszió elítélését

A várakozásoknak megfelelően megvétózta pénteken Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) azt a határozati javaslatot, amely elítélte volna az Ukrajna elleni agressziót, és csapatai azonnali visszavonására szólította volna fel Moszkvát.

A javaslatot az Egyesült Államok és Albánia terjesztette a BT elé. 11 ország támogatta, Oroszország ellenezte, három tag, Kína, India és az Egyesült Arab Emírségek pedig tartózkodott. A 15 tagú ENSZ BT-ben az öt állandó tagnak, az Egyesült Államoknak, az Egyesült Királyságnak, Oroszországnak, Franciaországnak és Kínának vétójoga van.

A hivatalos szöveg nem „elítéli”, hanem „sajnálatát fejezi ki” az orosz hadműveletek miatt. Kikerült a szövegből az utalás az ENSZ Alapokmányának 7. cikkére is, amely a szankciókat és az erő alkalmazását szabályozza. A végleges változat nem utalt személy szerint Vlagyimir Putyin orosz elnökre sem.

„Egységesen állunk Ukrajna és népe mögött, annak ellenére, hogy a Biztonsági Tanács egyik felelőtlen állandó tagja a hatalmával visszaélve megtámadja a szomszédját és aláássa az ENSZ tevékenységét és a nemzetközi rendet” - fogalmazott Linda Thomas-Greenfield amerikai ENSZ-nagykövet.

„Csak, hogy világos legyen: Oroszország elszigetelődött. Senki sem támogatja Ukrajna lerohanását” - hangoztatta Barbara Woodward brit ENSZ-nagykövet.

A szöveg felszólította volna Oroszországot, hogy azonnal hagyja abba erő alkalmazását Ukrajna ellen, és azonnal, teljes mértékben és feltétel nélkül vonja vissza katonai erőit Ukrajna területéről az ország nemzetközileg elismert határai mögé. Emellett a dokumentum értelmében Oroszországnak vissza kellett volna vonnia a két kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaság” elismerését is.

António Guterres ENSZ-főtitkár a szavazás után úgy nyilatkozott, hogy „újabb esélyt kell adni a békének”, és a katonáknak vissza kell térniük a laktanyákba.

„Az ENSZ a háborúból született, hogy véget vessen a háborúknak. Ezt a célt ma nem sikerült teljesíteni”, de sosem szabad feladni - fogalmazott a portugál politikus. Guterres felhívta a figyelmet, hogy óráról órára nő a szükséget szenvedők száma, és civilek halnak meg, ezért „a vezetőknek a béke és a párbeszéd útjára kell áttérniük”.

Kazahsztán nem vesz részt az offenzívában

A Sky News brit hírcsatorna ezzel egy időben az NBC amerikai hírtelevízióra hivatkozva azt jelentette, hogy Kazahsztán, Oroszország egyik legközelebbi szövetségese, visszautasította, hogy katonákat küldjön és részt vegyen az Ukrajna elleni offenzívában. A kazah vezetés azt is közölte, hogy nem ismeri el független államként a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságokat”. Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács üdvözölte a kazah döntést - jelentette a Sky News.

Kapcsolódó írásaink