Külföld

„Politikai ítéletet hozott az EU Bírósága a gyermekvédelmi törvény miatt”

Politikai ítéletet hozott az Unió Bírósága a gyermekvédelmi törvény miatt - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter szerdán délelőtt a Facebook-oldalán a bíróság döntésére reagálva.

„Politikai ítéletet hozott az EU Bírósága a gyermekvédelmi törvény miatt”
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook/Varga Judit

Az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága szerint a jogállamisági mechanizmust a megfelelő jogalappal fogadták el, összeegyeztethető az uniós szerződések 7. cikk szerinti eljárással, és tiszteletben tartja különösen az Európai Unióra ruházott hatáskörök korlátait, valamint a jogbiztonság elvét.

Döntésének indoklásában az uniós bíróság közölte: elutasítja a Magyarország és Lengyelország által benyújtott, az uniós költségvetésből származó finanszírozás igénybevételét a jogállamiság elveinek tagállamok általi tiszteletben tartásához kötő feltételességi mechanizmus ellen irányuló kereseteket.

Varga Judit az ítéletre reagálva úgy fogalmazott: a döntés elő bizonyítéka annak, hogy Brüsszel visszaél a hatalmával. Az ítélet egy újabb nyomásgyakorlás hazánk ellen, mert a nyár folyamán elfogadtuk a gyermekvédelmi törvényünket.

Brüsszel nem tudja annyiban hagyni, hogy a magyar emberek népszavazáson mondhatják el a véleményüket. A bürokratikus elit nem akarja elfogadni a magyarok szabad döntését és véleményét! - tette hozzá az igazságügyi miniszter.

Fidesz: Hónapok óta tartó politikai bosszúhadjárat újabb állomása a mai

Magyarországot valójában a gyermekvédelem miatt akarják megbélyegezni - így reagált a Fidesz az Európai Unió Bíróságának szerdai ítéletére. A kormánypárt közleményében „hónapok óta tartó politikai bosszúhadjárat újabb állomásaként” értékelte a döntést.

„Brüsszel nem akar belenyugodni abba, hogy Magyarország nem enged a nyomásgyakorlásnak, a gyermekeket célzó LMBTQ-propaganda megállítására is törvényt hozott, sőt még népszavazást is kiírt. Ezért perelték be Magyarországot, ezért indították az egész ”jogállamisági dzsihádot„, ezért akarják megbélyegezni, elítélni és megbüntetni hazánkat” - írta a Fidesz.

A kormánypárt szerint Brüsszelben „előre meg volt írva az ítélet Magyarország ellen”, kihirdetését pedig a magyar választásokra időzítették, így akarják a „Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldalt” hatalomra segíteni.

Hozzátették: a baloldal miniszterelnök-jelöltje megmondta, hogy a baloldal hatalomra kerülése „főnyeremény lenne Brüsszelnek”, hiszen a baloldali kormány beengedné az LMBTQ-propagandát az óvodákba és iskolákba is.

Április 3-án védjük meg a gyermekeinket, védjük meg Magyarországot! - szólított fel közleményében a Fidesz.

A döntés kapcsán Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője videón üzent:

Objektum doboz

Magyarország és Lengyelország március közepén nyújtott be keresetet az Európai Unió Bíróságához az uniós költségvetés védelmét szolgáló általános, a jogállamisági feltételrendszerről szóló, az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott rendelettel összefüggésben

Alapjogokért: Jogállamisági dzsihád

Az Európai Unió Bíróságának döntésére reagált az Alapjogokért Központ is, amely szerint a testület politikai döntést hozott a jogállamisági mechanizmus alkalmazhatósága, az annak kapcsán tavaly márciusban benyújtott magyar és lengyel kereset ügyében.

Az Alapjogokért emlékeztet: a mechanizmus eredeti célja az európai uniós források védelme, azonban az elmúlt bő egy év megmutatta, hogy a brüsszeli cél nem más, minthogy zsarolási és politikai nyomásgyakorlási eszközt adjon az Európai Bizottság kezébe a nemzeti érdekeikért kiálló tagállami kormányokkal szemben.

„A ma meghozott döntés az eddigi legsúlyosabb, példa nélküli beavatkozási kísérlet az uniós intézmények részéről az április 3-án tartandó hazai országgyűlési választásokba. Már magának a döntésnek az időzítése is a választási kampányba való beavatkozásnak minősíthető, maga a döntés pedig egyértelműen. Mindez azonban nem meglepő: az uniós intézmények célja, hogy Magyarországon kormányváltás legyen idén áprilisban” - hangsúlyozza Facebookon is közzétett reagálásában az Alapjogokért, amely szerint a mai döntés meghatározó az európai integráció jövőjének, a föderalista-szuverenista vita szempontjából is. „Ma beigazolódott az a sejtésünk is, hogy az EUB egyértelműen föderalista szervezet, mely minden döntésével az Európai Egyesült Államok építését szolgálja” - állapította megg az Alapjogokért.

„A mai ítélet Magyarország szuverenitását veszélyezteti. Jól illeszkedik a föderalista uniós intézmények részéről tapasztalható lopakodó hatáskörelvonás folyamatába, melyet most éppen a családjog, a családpolitika és a gyermekvédelem terén tapasztalunk. A meghozott döntés mögött felsejlik, hogy a gyermekvédelmi törvény tavaly nyári elfogadása és az idén április 3-i gyermekvédelmi népszavazás miatt az Európai Parlament és a Bizottság részéről nyomás alá helyezték az EU Bíróságát, hogy az mindenképp elítélő határozatot hozzon Magyarországgal szemben. A hazánknak járó uniós források politikai nyomásgyakorlás és ideológiai okok miatti visszatartása elfogadhatatlan” - hangsúlyozza az Alapjogokért, amely szerint az EU jövőjéről, az uniós integráció irányáról szóló vita a mai ítélettel még nem dőlt el: a föderális Európa hívei ma ugyan csatát nyertek, de a nemzeti érdekekért folyó küzdelem tovább folyik. Ebben a küzdelemben nem vagyunk eszköztelenek, nem megyünk feltartott kézzel a következő csatába.

„Az Európai Bizottság nagy valószínűséggel még az április 3-i választások előtt megindítja a jogállamisági eljárást hazánkkal szemben, engedve az EP zsarolásának. A teljes eljárás azonban 7-9 hónapot vesz igénybe, így pénzügyi vonatkozású döntés mindenféleképpen csak a választások után születhet” - figyelmeztet az Alapjogokért.

Kapcsolódó írásaink

Deutsch: Lelepleződött a hálózat

ĀA SorosLeaks-sorozat azok számára is megcáfolhatatlan bizonyítékokkal szolgál, akik eddig konteónak minősítették a spekuláns hálózatát