Külföld

Várhatóan még tovább emelkednek az energiaárak Európában

Noha a gazdasági növekedés a téli lassulást követően várhatóan ismét lendületet vesz, az energiaárak további emelkedése magasabb inflációs nyomást és fékeződő gazdasági növekedést okoz - közölte az Európai Bizottság a csütörtökön közzétett téli gazdasági előrejelzésében.

Várhatóan még tovább emelkednek az energiaárak Európában
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Katona László

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: az előrejelzés szerint a 2021-es jelentős, 5,3 százalékos bővülést követően az EU gazdasága 2022-ben 4,0 százalékkal, 2023-ban pedig 2,8 százalékkal fog növekedni.

Az euróövezetben idén is 4,0 százalékos növekedés várható, ami 2023-ban 2,7 százalékra mérséklődik. Az EU egészének GDP-je 2021 harmadik negyedévében érte el a koronavírus világjárvány előtti szintet, 2022 végére várhatóan valamennyi tagállam túllépi ezt, amit a magas energiaárak és ellátási láncok folyamatos zavarai befolyásolhatnak.

A gazdasági növekedés alakulását továbbra is a koronavírus okozta világjárvány alakítja - tette hozzá az uniós biztos.

A magyar kormány rezsicsökkentésének köszönhetően hazánk az energiaárak tekintetében a béke szigete, a gázmegállapodások pedig nem csak hosszútávon nyújtanak energiabiztonságot!

A magyar rezsicsökkentés követendő példává vált Európában

Európában sem kérnek Márki-Zay Péter „életvezetési tanácsaiból”, a magyar rezsicsökkentés vált követendő példává Európában - jelentette ki Gyürk András, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője csütörtökön.

Gyürk András tájékoztatása szerint az Európát sújtó energiaválságban a brüsszeli gazdaságkutató Bruegel Intézet adatai szerint 2022 februárjáig 24 ország, az EU tagállamainak csaknem 90 százaléka, léptetett életbe - magyar mintára - a lakossági energiaárak mérséklését célzó intézkedéseket. A magyar rezsicsökkentéshez hasonló hatósági árszabást pedig eddig nyolc országban vezettek be.

Kijelenthető, hogy a 2013 óta következetesen folytatott, az emberek védelmére összpontosító magyar rezsicsökkentés Európa-szerte követett példává vált - mondta.

„Újfent bebizonyosodott, hogy Magyarország helyesen döntött, amikor a baloldal életszínvonal-romboló javaslatai helyett, az embereket védve, következetesen kiállt a rezsicsökkentés mellett” - fogalmazott.

A magyar baloldal elutasítja a megfizethető és biztonságos energiát. Miniszterelnök-jelöltjük, Márki-Zay Péter, cinikus módon „kevesebb víz, kevesebb áram és kevesebb gáz használatát” ajánlja. Az olcsó energiát támogató választókat pedig „sötétben tartott, trágyával etetett gombáknak” tartja - emlékeztetett Gyürk András.

A politikus hangsúlyozta: a magyar emberek bátor kiállása és immár az Európai Unió 90 százaléka is cáfolja a Márki-Zay-féle baloldalt. A csata azonban folytatódik, a rezsicsökkentés nemzeti, Európának mintául szolgáló politikája áll szemben a baloldal magas energiaárakat eredményező ideológiájával - figyelmeztetett. Ez is az áprilisi választások tétje - tette hozzá Gyürk András.

Kapcsolódó írásaink

Elképesztő a brüsszeli zsarolás

ĀA rezsicsökkentésnek köszönhetően hazánk az energiaárak tekintetében „a béke szigete”, mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Faktumban