Külföld

Ruszin-Szendi Romulusz: Folyamatos az információcsere a szövetségesek között

Folyamatos a kommunikáció és az információk megosztása a szövetséges országok között a Balkánon és az orosz-ukrán határon kialakult helyzettel kapcsolatban is - mondta Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka a közmédiának hétfőn, miután az Egyesült Államok szövetségi fővárosában, Washington DC-ben tárgyalt Mark Milley tábornokkal, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnökével.

Ruszin-Szendi Romulusz: Folyamatos az információcsere a szövetségesek között
Ruszin-Szendi Romulusz vezérkari főnök
Fotó: MH/Purger Tamás

Az altábornagy úgy fogalmazott: „megbeszéltük, ki hogyan látja a helyzetet, és milyen feltételezése van a jövőt illetően”. A Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte, hogy azért is szükség van a szövetségesek közötti folyamatos információcserére, hogy ezt követően a katonai elemzők segítségével a NATO és a nemzetek is fel tudjanak készülni a „lehetséges cselekvési változatokra”.

A magyar katonai vezető felhívta a figyelmet arra is, hogy 16 év óta először fogadta az amerikai vezérkari főnök a magyar hadsereg parancsnokát. Ruszin-Szendi Romulusz szerint ez a többi között „annak köszönhető, hogy a haderőfejlesztési programról Magyarországon nemcsak beszélünk, hanem tényekkel tudjuk igazolni a fejlesztéseket és a képességnöveléseket”.

Maróth Gáspár, Magyarország védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosa szintén hétfőn tárgyalt Washington DC-ben Gregory M. Kausnerrel, az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) beszerzésekért felelős miniszterhelyettesével.

A kormánybiztos a találkozó után azt mondta: a koronavírus-járvány következtében kialakult chiphiány súlyosan érinti a hadiipart, azon belül is a GPS-alapú helymeghatározó eszközök gyártását, „amely minden haditechnikai eszköz lelkét jelenti.”

„Próbáltunk összerakni egy közös stratégiát, hogyan lehet iparfejlesztéssel ellensúlyozni a kínai függést a NATO szövetségi keretein belül” - fogalmazott Maróth Gáspár.

A kormánybiztos arról is beszámolt, hogy az amerikai fél megköszönte Magyarország erőfeszítéseit a hadianyaggyárak fejlesztésével kapcsolatban, amelyek „meghatározó képességelemét fogják jelenteni a NATO-erőknek a teljes európai hadszíntéren.”

„Komoly elismerést kaptunk a hadiipari fejlesztések terén elért eredményeink miatt” - tette hozzá Maróth Gáspár.

Kapcsolódó írásaink