Külföld

Az Egyesült Államok vérdíjat tűzött ki az Iszlám Állam afganisztáni vezetőjének fejére

Az Egyesült Államok hétfőn tízmillió dolláros nyomra vezetői díjat tűzött ki Szanaullah Gafari, az Iszlám Állam terrorszervezet afganisztáni vezetője, valamint a 2021. augusztusi, kabuli repülőtérnél elkövetett robbantás felelőseinek fejére.

Az Egyesült Államok vérdíjat tűzött ki az Iszlám Állam afganisztáni vezetőjének fejére
A Kabuli Nemzetközi Repülőtér, ahol az öngyilkos merényletet követték el, 2021. augusztusában
Fotó: WAKIL KOHSAR / AFP

Az Iszlám Állam-Horaszán tartomány (ISIS-K) az Iszlám Állam Afganisztánban aktív csoportja, amely először 2014-ben tűnt fel, nevét pedig a régió régi megnevezéséről kapta. A dzsihadisták egyszerre álltak harcban a tavaly augusztusban megbukott afgán kormánnyal és az időközben hatalomra került radikális iszlamista tálibokkal.

Gafari 2020 júniusában került a dzsihadista szervezet helyi ágának élére. Az amerikai külügyminisztérium őt tartja felelősnek azért, hogy jóváhagyja az ISIS-K Afganisztán-szerte elkövetett merényleteit, valamint előteremti a terroristák műveleteihez szükséges forrásokat.

2021 novemberében Gafari felkerült az amerikai külügyi tárca kiemelt globális terroristákat felsoroló listájára. Amerikai tisztségviselők akkor úgy vélekedtek, hogy az ISIS-K akár egy éven belül képes lesz Afganisztán területén kívüli támadások elkövetésére is.

Az amerikai védelmi tárca még pénteken számolt be arról, hogy egyetlen dzsihadista követte el tavaly augusztus 26-án a Kabuli Nemzetközi Repülőtér előtt azt az öngyilkos merényletet, amely tizenhárom amerikai katona és legalább 170 afgán életét követelte a kaotikus amerikai csapatkivonás és evakuációs erőfeszítések közepette.

Kapcsolódó írásaink