Külföld

A magyarokon is múlik majd Európa jövője

Az egyre megosztottabb baloldali koalíció le akarja rombolni mindazt, amit Orbán Viktor az országában felépített – figyelmeztet Nicolas Bay

Jól haladnak a konzervatív pártok összefogásáról szóló tárgyalások Nicolas Bay, a Nemzeti Tömörülés európai parlamenti képviselője szerint. A francia politikus arról is beszélt lapunknak, miért fontos a magyar parlamenti választás.

A magyarokon is múlik majd Európa jövője
Nicolas Bay szerint Európa létét is meghatározza a magyar választás
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Hogyan értékeli a január végi madridi tanácskozást? Elégedett az elért haladással, például a brüsszeli koordinációs iroda létrehozásáról szóló döntéssel?

– Továbbra is egy nagy csoport felépítésén dolgozunk, de mind tisztában vagyunk vele, hogy ez egy hosszú távú vállalkozás, amihez sok egyeztetésre lesz szükség. Ott van például az Oroszországhoz fűződő viszony kérdése, ami érthető módon nehéz kérdés a balti államokban és Lengyelországban, de mondjuk Franciaország vagy Magyarország számára természetesebb. Ez a néhány különbség azonban nem befolyásolja azt a vágyunkat, hogy együttműködjünk.

Ez annak felismerésén alapul, ami összeköt minket: a nemzetünk, a civilizációnk, az identitásunk, a családunk, a határaink, a szólásszabadság védelme, több gazdasági szabadság és Európa helyének megerősítése a világban. Jóval több dologban értünk egyet, mint amiről még folyik az egyeztetés. Mindeközben jól haladunk előre, ennek példája a koordinációs iroda.

– Hogyan fog pontosan működni ez az iroda? Milyen feladatai lesznek?

– Gördülékenyebbé teszi majd a pártjaink közti együttműködést. Mindig lehetnek félreértések amiatt, hogy a média hogyan interpretál különböző közleményeket, döntéseket. Szóval a közvetlen, strukturált kapcsolattartás a különböző ügyekre létrehozott kommunikációs csatornákkal és különböző fokú diszkrécióval nélkülözhetetlen. Az iroda azt is lehetővé teszi majd, hogy jobban átlássunk bizonyos kérdéseket és jobban megértsük az egyes nemzeti realitásokat.

Már most is összehangoltan dolgozunk az Európai Parlamentben, rendszeresen támogatjuk egymást. A különböző nemzeti választások miatt az olyan találkozók, mint a madridi nagyrészt előkészítő jellegűek, de persze van már bennük kitekintés arra, hogyan alakul majd ki az együttműködés végleges formája. Ez legkésőbb az két év múlva tartandó európai parlamenti választás előtti időszakot jelenti, de konkrét dátum most még nincs, természetesen fog történni.

– Marine Le Pen, a Nemzeti Tömörülés elnöke és Orbán Viktor kormányfő külön is egyeztetett Madridban. Miért volt fontos ez a kétoldalú találkozó?

– Magyarországon és Franciaországban is az ország szempontjából életbe vágóan fontos választásokat tartanak áprilisban. A teljességgel heterogén, és egyre inkább megosztott baloldali koalíció próbálja megdönteni Orbán Viktor kormányát, és lerombolni mindazt, amit felépített Magyarországon.

Franciaországban pedig a globalista Emmanuel Macron fel akarja gyorsítani az Európai Unió föderalizációját, gyengíteni a nemzeteket, és hosszú távon egy posztnemzeti projektet építeni, ami lerombolja a népeink identitását. Európa jövője szempontjából létkérdés, hogy Orbán Viktor maradjon az önök országának kormányfője és az is, hogy Emmanuel Macron befejezze az én országom kormányzását.

Orbán Viktor kiállt Le Pen mellett

Négyezer támogatója előtt tartotta meg hivatalos kampánynyitóját szombaton a francia Nemzeti Tömörülés (RN) párt elnöke, Marine Le Pen. A reimsi nagygyűlésen az államfőjelölt bírálta Emmanuel Macron jelenlegi elnököt, és ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén szigorúbb migrációs politikát vezet be.

Az eseményen levetítették Orbán Viktor magyar miniszterelnök videóüzenetét is. A kormányfő hangsúlyozta: a szabad európai életet ma a bevándorlás, a családok elleni támadások, az agresszív LMBTQ-propaganda és a föderális Európáról szőtt lázálmok fenyegetik. „Mi, magyarok nem akarjuk, hogy idegenekkel pótolják a hiányzó európai gyerekeket. Meg akarjuk védeni a családjainkat, és nem akarjuk beengedni az LMBTQ-aktivistákat az iskolákba. Nem akarunk föderális Európát, mert mi a szabad nemzetek szövetségében, a nemzetek Európájában bízunk” – fejtette ki a kormányfő, aki sok sikert kívánt Le Pennek az elnökválasztáson.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink