Külföld

Szijjártó: Ha konfliktus van a Kelet és Nyugat között, annak Közép-Európa országai isszák meg a levét

Drukkolunk annak, hogy a tárgyalások az Orosz Föderáció és az Egyesült Államok, Tony Blinken és Szergej Lavrov között sikeresek legyenek, és hogy diplomáciai úton lehessen megoldani a problémákat - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter abban az interjúban, amit Rob Schmittnek adott az amerikai News Max Tonight című műsorában.

Szijjártó: Ha konfliktus van a Kelet és Nyugat között, annak Közép-Európa országai isszák meg a levét
Szijjártó Péter a Newsmax stúdiójában
Fotó: screenshot

Az éppen zajló, Ukrajnával kapcsolatos amerikai-orosz tárgyalások kapcsán a miniszter kijelentette: Magyarország közép-európai ország, így nagyon jól értjük a történelmet, és levontuk belőle a tanulságokat – a saját történelmünkből. „És ezek alapján, ha a múltban bármikor konfliktus volt a Kelet és a Nyugat között, az apró, közép-európai országok lettek a vesztesei annak a konfliktusnak, függetlenül attól, hogy mikor zajlott a konfliktus, függetlenül attól, hogy mi volt a konfliktus természete, függetlenül attól, hogy kik voltak az érintettek. Ha kelet-nyugati konfliktus keletkezik, annak mi, közép-európaiak mindig a vesztesei vagyunk” - mutatott rá a tárcavezető, indokolván, miért érdekelt Magyarország abban, hogy az Ukrajna kapcsán felmerült gondokat diplomáciai úton lehessen megoldani.

„Üdvözöljük a múlt heti genfi tárgyalásokat is, és remélem, hogy mindez nem torkollik zsákutcába, remélem, hogy folytatják a párbeszédet, és remélem, hogy egy bizonyos szintig Oroszország és az Egyesült Államok létrehoznak egy kommunikációs platformot. Máskülönben nagyon nehéz lesz. És tudja, mi gyűlöltük a hidegháború időszakát, és nem akarjuk, hogy visszatérjen” - emelte ki Szijjártó.

A külügyér szerint nagyon nehéz megmondani, hogy van-e összefüggés aközött, hogy milyen külpolitikai kihívásokkal szembesül a világ és aközött, hogy ki van hatalmon az Egyesült Államokban. „Semmiképpen sem akarok ítélkezni egyik amerikai adminisztráció fölött sem, mert tiszteletben tartjuk az amerikai emberek döntését abban, hogy szerintük ki vezesse az Egyesült Államokat, de azt el tudom mondani, hogy amikor Trump elnök volt hivatalban, az volt a legjobb időszak az amerikai-magyar politikai kapcsolatokban” - mondta Szijjártó.

A külügyminisztert kérdezték a közelgő magyarországi parlamenti választásokról is, miközben a műsorvezető emlékeztetett, hogy Donald Trump korábbi amerikai elnök több ízben biztosította támogatásáról Orbán Viktor kormányfőt. Szijártó a választásokról elmondta: nagyon egyedi választás lesz Magyarországon.

„Van egy nagy politikai családunk a politikai paletta jobbközép-, illetve jobboldalán, és Orbán Viktor miniszterelnök vezetésével megnyertük a legutóbbi három választást, kétharmados többséggel mindhárom alkalommal, és most a teljes ellenzék, a szélsőjobbtól – az antiszemitáktól – a szélsőbalig egyesült ellenünk. Emlékszem azokra a kritikákra, amelyekkel minket illettek a nevezett antiszemita párt létezése miatt, amely viszont mindig is ellenünk volt. És most, hogy ez az antiszemita párt egyesül a liberálisokkal, a szocialistákkal, a zöldekkel, a korábbi kommunistákkal, senki nem szól egy szót sem. Senki sem állítja, hogy ez elfogadhatatlan lenne, vagy valami hasonló. Ez tehát kettős mérce” - hangsúlyozta Szijjártó.

A teljes beszélgetés itt tekinthető meg:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink