Belföld

Kizárták az MSZP-ből Bangóné Borbély Ildikót

Bangóné Borbály Ildikó egy BGF-es közgazdász végzettséget szerepeltet a parlamenti önéletrajzában, de az egyetem szerint nincs erre vonatkozó adat az archívumukban.

Kizárták az MSZP-ből Bangóné Borbély Ildikót
Bangóné Borbély Ildikó
Fotó: MH

A szocialista politikus és a csepeli szocialisták életét jól ismerő forrástól a Mandiner azt az információt kapta, hogy Bangóné valójában nem szerzett közgazdász főiskolai diplomát, holott a parlament honlapján szereplő önéletrajza szerint ez a végzettsége.

Bangóné nyilvános életrajza szerint a Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) Gazdaság és menedzsment karára járt és 2013-ban végzett.

A Mandiner közérdekű adatigényléssel fordult a BGF jogutódjához, a Budapesti Gazdasági Egyetemhez, hogy megtudja, Bangóné Borbély Ildikó járt-e a BGF-re, s ha igen, mennyi ideig, milyen vizsgákat tett le, és kapott-e ott diplomát. Az egyetem azt válaszolta, hogy tanulmányi rendszerük archívumában a kérdezett személyre vonatkozóan semmilyen adat nem található.

Az Országgyűlés Hivatala azt tudatta a kérdés kapcsán, hogy ennek a hivatalnak semmilyen kompetenciája nincsen arra, hogy ellenőrizze egy országgyűlési képviselő önéletrajzának tartalmát. Azért kizárólag a képviselő felel.

Bangóné 2003-ban lépett be a Magyar Szocialista Pártba, előbb a megyei választmány tagja, majd 2008-ban a nádudvari szervezet elnöke volt, 2010-ben a megyei elnökség tagjává választották. A 2010-es önkormányzati választásokon a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe került be. 2011-ben a püspökladányi időközi országgyűlési választásokon az MSZP jelöltje volt, a harmadik helyen végzett a fideszes Bodó Sándor, illetve a Jobbik jelöltje mögött. 2012-ben az Országos Elnökség és a Választmány tagjává választották, jelenleg a párt csepeli szervezetének az elnöke.

Ő az a szocialista képviselő, aki 2019-ben tavaszán lepatkányozta a Fidesz szavazóit. „Ha már szókimondó vagyok: sok a patkány Magyarországon, ha már a patkánytéma felhozódott Budapesten” – mondta az ATV-műsorában Bangóné, miután arról kérdezték a 2019-es európai parlamenti választások kampányában, mégis miért ilyen nagy a Fidesz támogatottsága.

Kizárták az MSZP-ből Bangóné Borbély Ildikót

Az MSZP Országos Elnöksége 2022. január 23-i rendkívüli ülésén megállapította, hogy Bangóné Borbély Ildikó az iskolai végzettségével kapcsolatban megtévesztette a közvéleményt és a Magyar Szocialista Párt közösségét, így politikai útjaik elválnak egymástól - közölte a párt a Telex szerint.

Mint írták, a szocialisták közössége következetesen elítéli azokat a cselekedeteket, amikor valaki a követelmények megkerülésével, azok nem teljesítése mellett próbál diplomához jutni vagy nemlétező végzettséggel él vissza. Azt is írták: Bangóné Borbély Ildikó a mai naptól nem tagja az MSZP-nek, a Magyar Szocialista Párt választáson nem indítja, és felszólítja parlamenti mandátuma visszaadására. A szocialista párt ezzel lezártnak tekinti az ügyet.

Nem ez az első baloldali tanulmányi botrány

A szocialisták nem először keverednek hasonló ügybe, amikor egy-egy politikusuk vagy tisztségviselőjük végzettsége kapcsán kétség merül fel, és ennek kapcsán hamisnak bizonyul az életrajzuk.

Egy volt szocialista EP-képviselő, Dobolyi Alexandra olyan végzettségeket, képzéseket tüntetett fel, amelyeket nem is kapott meg, emiatt magyarázkodnia kellett.

A momentumos Hajnal Miklós Budapest 3. választókerületében, a Hegyvidéken akar képviselő lenni. Az előválasztási cirkuszra leadott önéletrajzát böngészve érdekes részletekre derült fény, például arra, hogy nem rendelkezik semmilyen felsőfokú végzettséggel, csupán felfüggesztett, illetve tavaly induló egyetemi tanulmányokat jelölt meg a Momentum egyik vezető politikusaként. Mindez azért meglehetősen sajátos, mert korábban több televíziós műsorban is közgazdásznak mondta magát.

Legutóbb pedig Karácsony Gergely főpolgármester hivatalos önéletrajzában tűnt fel egy doktori végzettség, ám a hamis bejegyzést, egy munkatárs hibájának feltüntetve (lódítva) gyorsan levették a főváros weboldaláról.

Májusban, az Economistnak adott interjúját követően kiderült, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem tud angolul, illetve a nemzetközi sajtószereplésein és megbeszélésein tolmácsot használ. Megpróbálta ugyan elhitetni, hogy van középfokú nyelvvizsgája, a Facebook-oldalán megadott egy időpontot, amikor szerinte megszerezte az államilag elismert angol nyelvű nyelvvizsgáját, de kiderült, hogy a közzétett időpontban a lektorátusi nyelvvizsgáját kapta meg. Márpedig a két nyelvvizsgatípus finoman szólva sem azonos értékű: utóbbi csupán az alapfoknak feleltethető meg. Vagyis, hazudott arról, hogy államilag elismert angol nyelvű nyelvvizsgával rendelkezik.

A baloldal csak hazudni képes

A baloldal csak hazudni képes - reagált a Fidesz Bangóné Borbély Ildikó diplomabotrányára.

Nem ez az első eset, hogy egy baloldali politikusról kiderül, hazudott a képzettségét illetően. Hajnal Miklós azt állította, hogy közgazdász, miközben nincs is diplomája. Karácsony Gergely pedig azzal tévesztette meg az embereket, hogy van angol nyelvvizsgája. Most Bangóné Borbély Ildikó bukott le, kitudódott, ő is hazudott a diplomájáról. A baloldal már csak ilyen, nem lehet elhinni nekik semmit sem - írta a nagyobbik kormánypárt sajtóközleményben.

Kapcsolódó írásaink