Külföld

Hűtlen kezelés miatt nyomoznak Németországban a kormánykoalíciós tag Zöldek vezetése ellen

Vitatott rendkívüli juttatás

A berlini tartományi ügyészség nyomozást indított a német Zöldek vezető politikusai ellen hűtlen kezelés kezdeti gyanújával – jelentette a helyi sajtó.

Hűtlen kezelés miatt nyomoznak Németországban a kormánykoalíciós tag Zöldek vezetése ellen
Kínos helyzetben Baerbock és Habeck
Fotó: AFP/Michael Kappeler

A kezdeti gyanú azt jelenti, hogy az ügyészség szerint léteznek adatok, amelyek alapján valószínűsíthető az érintettek részvétele valamilyen szabálysértésben. Az ügy háttere, hogy az elnökség 2020 végén hozott döntése értelmében a párt forrásaiból fejenként ezerötszáz euró (több mint 530 ezer forint) jár a testület tagjainak és a szövetségi pártközpont munkatársainak a koronavírus-járvány miatt elrendelt otthoni munkavégzéssel járó ellentételezésére.

A döntés már tavaly tavasszal feszültséget váltott ki a pártban, és magyarázkodásra kényszerítette Annalena Baerbock társelnököt, aki végül az elnökség többi tagjával visszafizette az ezerötszáz eurót. Az akkor még kancellárjelölt Baerbock ráadásul szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőként nem jelentette be az extrajövedelmet a Bundestag igazgatóságánál.

A Zöldek gazdálkodását vizsgáló belső ellenőrök szerint az előírások alapján a pótlék csak a központ alkalmazottainak járt volna. Baerbock tavaly december óta Németország külügyminisztere, pártelnöktársa, Robert Habeck pedig jelenleg a gazdasági és klímavédelmi tárcát vezeti.

Kapcsolódó írásaink