Külföld

Hosszú egyezkedés után újra Mark Rutte kormányoz

Felesküdött a holland kormány

A március óta tartó kormányalakítási tárgyalások után Vilmos Sándor holland király előtt felesküdött a Mark Rutte vezette negyedik kormány Hollandiában.

A holland parlament történetében először Rutte negyedik, húsztagú kabinetjében ugyanannyi női és férfi kormánytag kapott helyett. A március közepén tartott parlamenti választásokat a Rutte vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) nyerte meg, már negyedik alkalommal.

A 2010 óta kormányzó Mark Rutte annak ellenére szerezte meg a legtöbb szavazatot, hogy kabinetje tavaly év elején lemondásra kényszerült a gyermektámogatási segély körül kialakult botrány miatt. A választásokat követően kezdődő rekordhosszúságú kormányalakítási tárgyalások után decemberben született koalíciós megállapodás a VVD, a 66-os Demokraták, a Kereszténydemokrata Tömörülés és a Keresztény Unió között.

Rutte harmadik kormánykoalícióját szintén ez a négy párt alkotta. A koalíció vezetői a programjukban ígéretet tettek, hogy több milliárd eurót fordítanak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.

Kapcsolódó írásaink

Tüntetések Európában

ĀKoronavírus. A covid új változatát – amely a delta és az omikron törzsek hibridje – fedezték fel Cipruson, és mint a helyi egyetem közölte, a mutánst deltakronnak nevezték el