Külföld

Rendben zajlik a magyarok evakuálása Kazahsztánból

Az orosz védelmi minisztérium evakuációs repülőgépe hétfő reggel szállt fel Almati repülőteréről, fedélzetén hat magyarral, illetve családtagjaikkal. A kora délutáni órákra megérkeztek Moszkvába, ahonnan a Magyar Honvédség repülőgép szállítja őket Magyarországra - közölte a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán.

Rendben zajlik a magyarok evakuálása Kazahsztánból
A Magyar Honvédség egyik repülőgépe szállítja haza az evakuált személyeket
Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

Szijjártó Péter miniszter azt írta: a Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel vasárnap folyatott megbeszélésének megfelelően, az orosz külügyminisztérium segítséget nyújtott az Almatiban ragadt magyar állampolgárok evakuálásában.

„Az orosz védelmi minisztérium evakuációs repülőgépe az imént szállt fel Almati - kereskedelmi forgalom előtt még mindig lezárt - repülőteréről, fedélzetén hat magyar személlyel, illetve családtagjaikkal” - tette hozzá Szijjártó Péter. Megjegyezte: a hetedik magyar, aki kettős állampolgár, végül mégsem élt a felajánlott lehetőséggel.

A miniszter közlése szerint az oroszországi leszállást követően a Magyar Honvédség egyik repülőgépe hozza haza az evakuált személyeket.

Objektum doboz

A kora délutáni órákban Szijjártó Péter élő videót tett közzé Facebook-oldalán, melyben elmondta, hogy hamarosan elindulnak Moszkvából az evakuált személyek és a hétfő kora esti órákra meg is érkeznek Magyarországra.

A külgazdasági és külügyminiszter emellett az orosz-magyar együttműködést is méltatta.

Objektum doboz

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy egyelőre a Magyarországgal egy szövetségi rendszerben lévő, jóval nagyobb és erősebb államok főkonzulátusai sem tudták eddig megoldani a szárazföldi kimenekítést, így a velük való együttműködés nem vezetett eredményre. Kiemelte azonban, hogy előző nap telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, és megállapodtak, hogy az érintett magyarok és családtagjaik is felszállhatnak majd az orosz evakuációs járatra Almati - kereskedelmi forgalom előtt még mindig lezárt - repülőterén.

Leszögezte, hogy a külügyminisztérium feladata minden ilyen esetben az, hogy felderítse, vannak-e veszélyben magyarok az adott területen. Így Magyarország kazahsztáni képviseletei is folyamatosan kapcsolatban voltak az országban tartózkodó mintegy száz magyar állampolgárral már a tüntetések kirobbanása óta.

Elmondta, hogy tizenkét személy kért segítségét, közülük ötöt már múlt héten sikerült kimenekíteni Almatiból, így heten maradtak, de egyikük, egy kettős állampolgár végül mégsem élt a felajánlott lehetőséggel.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy Kazahsztán hazánk stratégiai partnere, ezért Orbán Viktor miniszterelnök a nap folyamán beszélt Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, akit szolidaritásáról és részvétéről biztosított a halálos áldozatok miatt.

„Természetesen aggodalommal figyeltük azokat az eseményeket, amelyekről a nemzetközi médiumok az elmúlt napokban hírt adtak, miszerint Kazahsztánban megpróbálták megdönteni az alkotmányos rendet, és egy jól koordinált akció keretében támadták meg magát a kazah államot” - fogalmazott.

„A közép-ázsiai térségre mindig is kiemelt figyelmet fordítottunk, hiszen a régió biztonsága alapvetően meg tudja határozni az európai, közép-európai biztonságot is” - tette hozzá.

A miniszter végezetül arról számolt be, hogy a kormány már előző héten felajánlotta a segítségét, kedden pedig videokonferenciát tartanak a Türk Tanács külügyminiszterei, amelyen ő maga is részt fog venni a szervezetben megfigyelői státusszal rendelkező Magyarország képviseletében.

Kapcsolódó írásaink