Külföld

Nemzetközi csatatér Kazahsztán

Moszkva szerint az amerikai külügyminiszter humorizálni próbált a tragikus helyzettel

A hétvégén is folytatódott a terrorellenes művelet Kazahsztánban, a rend többnyire helyreállt. A Külgazdasági és Külügyminisztérium segíti azokat a magyar állampolgárokat, akik el akarják hagyni a közép-ázsiai országot.

Nemzetközi csatatér Kazahsztán
Egyre több jel utal arra, hogy a zavargásokat külföldről is támogatták
Fotó: AFP

A kazah belügyminisztérium tegnap reggeli tájékoztatása szerint több mint ötezer embert tartóztattak le a cseppfolyós gáz árplafonjának eltörlése miatt kitört, erőszakba torkolló tüntetések, majd zavargások kezdete óta. A biztonsági erők 16 tagja vesztette életét, és 1300-an megsebesültek. Erlan Turgumbajev belügyminiszter azt nyilatkozta, hogy több mint száz bevásárlóközpont és banképület rongálódott meg, valamint több mint négyszáz járművet gyújtottak fel, köztük sok rendőrautót is. Mint mondta, országszerte sikerült stabilizálni a helyzetet, a terrorelhárító egységek pedig folytatják a munkájukat.

Hasonlóan nyilatkozott a televízióban Erzsan Kazihán, az elnöki hivatal nemzetközi együttműködésért felelős különleges képviselője is, aki felidézte, a zavargásokhoz fosztogatás és nemi erőszak is társult. Mint mondta, repülőtereket, katonai és állami létesítményeket is elfoglaltak a terroristák – akik között külföldi nyelveken beszélők is voltak –, ez pedig szervezettségre utal. Kazihán beszélt arról is, hogy két fiatal katonát a terroristák lefejeztek a múlt héten.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) keretében a térség országaiból érkező békefenntartók nem vesznek részt a terroristák eliminálásában, hanem fontos létesítményeket védenek. Kiemelte azt is, hogy a kazah biztonsági erők a nemzetközi médiában megjelent állításokkal szemben nem vettek célba békés tüntetőket.

A Habar 24 csatorna interjút készített egy kirgiz férfival, aki azt mondta, ismeretlenek 90 ezer tengét (65 ezer forintot) fizettek neki, hogy részt vegyen a tüntetéseken. Mivel hazájában munkanélküli, jól jött a pénz. Azt mondta, tizedmagával szállásolták el Almatiban, tádzsikok és üzbégek is voltak a lakótársai közt.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szombaton telefonon beszélt orosz hivatali partnerével, Vlagyimir Putyinnal. Tokajev megköszönte, hogy kazah kérésre a KBSZSZ keretében Oroszország is békefenntartókat küldött az országba, Putyin pedig javasolta, hogy a katonai szövetség vezetői tartsanak videókonferenciát a napokban.

A moszkvai külügyminisztérium a hétvégén bírálta Antony Blinken amerikai külügyminisztert, amiért azt nyilatkozta, hogy ha Kazahsztán beenged orosz katonákat, akkor nagyon nehéz lesz elérni a távozásukat. „Az amerikai külügyminiszter humorizálni próbált Kazahsztán tragédiáján. Ez egy durva megjegyzés volt, és nem az első. Nevetségessé akart tenni egy teljesen legitim intézkedést, amelyet lehetővé tesz Oroszország és Kazahsztán biztonsági megállapodása” – reagált közleményében a tárca.

Az MTI által idézett helyszíni beszámolók szerint tegnap Kazahsztán legnagyobb városban, Almatiban harminc üzlet ismét kinyitott, a repülőtér azonban még nem.

Ferenc pápa az Úrangyala imádságot (Angelus) kísérő beszédében tegnap mihamarabbi párbeszédet sürgetett, hozzátéve, hogy imádkozik az áldozatokért.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombat este a Facebook-oldalán arról számolt be, hogy Nur-Szultánból és Aktobéból sikeresen felszálltak azok a repülőgépek, amelyek fedélzetén egy-egy, a hazatérésben segítséget kérő magyar állampolgár is hazautazhatott. Írt arról is, hogy az orosz külügyminisztérium segít az Almatiban ragadt magyarok evakuálásában.

Kapcsolódó írásaink