Külföld

Két hazatérni szándékozó magyar már elhagyta Kazahsztánt

Két hazatérni szándékozó magyar állampolgár repülőgépe felszállt, már úton vannak hazafelé - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton este Facebook-oldalán.

Két hazatérni szándékozó magyar már elhagyta Kazahsztánt
Szijjártó Péter
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország kazahsztáni képviseleteinek az a legfontosabb feladata, hogy folyamatosan tartsák a kapcsolatot a Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárokkal, és mérjék fel, hányan szeretnének hazajönni, a külügyminiszter nap közben még arról beszélt, hogy tizenkét ilyen emberről tudnak. 

A tárcavezető közölte, hogy Nur-Szultánból és Aktobéból sikeresen felszálltak azok a repülőgépek, melyek fedélzetén egy-egy, a hazatérésben segítséget kérő magyar állampolgár is hazautazhat.

Szijjártó Péter hozzátette: a nur-szultáni nagykövetségen és az almati főkonzulátuson dolgozó munkatársak most tovább folytatják a munkát, a legfontosabb feladat pedig az Almatiból hazatérni szándékozó, jelen helyzet szerint hét honfitársunk evakuálása (három magyar állampolgárnak a nap folyamán segítettek átjutni Nur-Szultánba, ők ott is akartak maradni).

Objektum doboz

A miniszter kiemelte: folyamatos kapcsolatban vannak az amerikai főkonzulátussal, hogy a tervek szerint az első adandó alkalommal, egy közös akció keretében Kirgizisztánon keresztül hozzák ki a magyar állampolgárokat Almatiból.

Hozzátette: az amerikai helyzetértékelés szerint egyelőre biztonságosabb városon belül tartózkodni, mint megindulni közúton a kirgiz határ irányába, de amint a biztonsági körülmények adottak lesznek, megindítják a magyarok evakuálást Kirgizisztán irányába. Biskekben a magyar nagykövetség már felkészült az érkezők fogadására.

Szijjártó Péter korábban a közmédiának nyilatkozva beszámolt arról is, összesen közel száz magyar állampolgár tartózkodik Kazahsztánban, nagy részük, mintegy 70-80-an egy nagy energetikai cég alkalmazásában állnak és egyelőre nem kértek segítséget a hazatéréshez.

A tárcavezető közölte, minden Kazahsztánban tartózkodó magyar állampolgárról név szerint tudnak, és valamennyien kapcsolatban állnak valamilyen módon valamelyik magyar képviselettel.

Kapcsolódó írásaink

Tűzparancsot adott ki a kazah elnök

ĀAlmatiban folytatódnak az összecsapások - A rendfenntartók figyelmeztetés nélkül lőnek - Kirgizisztán katonákat küldött - A külügyminisztérium nem tud bajba jutott magyarokról