Külföld

Moszkva januárban tárgyal Washingtonnal a biztonsági garanciákról

Orosz diplomaták és katonai tisztségviselők a jövő hónapban tárgyalnak az Egyesült Államokkal arról, hogy Moszkva milyen biztonsági garanciákat vár Washingtontól - mondta el Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn.

Moszkva januárban tárgyal Washingtonnal a biztonsági garanciákról
Szergej Lavrov: Moszkva januárban tárgyal Washingtonnal a biztonsági garanciákról
Fotó: AFP/Russian Foreign Ministry

Lavrov egyéb külpolitikai témák között beszélt erről  egy részletes interjúban, amelyet élőben közvetítettek a moszkvai külügyminisztérium honlapján.

A tárcavezető hozzátette: az egyeztetésekre az orosz újévi szünetet követően kerül sor. Oroszországban 2022-ben az első hivatalos munkanap január 10-e.

Egy nappal korábban a NATO közölte: főtitkára, Jens Stoltenberg azt javasolta, hogy hívják össze a NATO-Oroszország Tanács ülését január 12-re, amikor Brüsszelben a szövetség Katonai Tanácsának ülését tartják a vezérkari főnökök szintjén.

A moszkvai külügyminisztérium jelezte: megkapta és tanulmányozza a javaslatot.

Az orosz külügy december 17-én hozta nyilvánosságra a kölcsönös biztonsági garanciákról szóló, Washingtonnal kötendő szerződés, valamint az Oroszország és a NATO közötti biztonsági egyezmény tervezeteit. Ezeket december 15-én adták át Karen Donfried európai és eurázsiai ügyekért felelős amerikai külügyi államtitkár-helyettesnek Moszkvában.

Washington és Kijev szerint Oroszország invázióra készülhet Ukrajna ellen, amiről szerintük a nagyarányú orosz csapatösszevonások tanúskodnak az ukrán határ mentén. Oroszország cáfolja ezt, és azt állítja, hogy Ukrajna és a NATO növekvő együttműködése élezte ki a feszültséget.

Moszkva a jelenlegi helyzetet az 1962-es kubai rakétaválsághoz hasonlította, amikor a világ az atomháború szélére sodródott. Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön tartott évzáró sajtókonferenciáján azt mondta, hogy Oroszország el akarja kerülni a konfliktust, de azonnali választ vár az Egyesült Államoktól és szövetségeseitől a biztonsági garanciákra vonatkozó követeléseire. Moszkva szakértői szintű tárgyalásokat vár amerikai tisztségviselőkkel januárban Genfben.

A Kreml követelései között vannak olyanok - például az orosz vétó Ukrajna jövendő NATO-tagságára -, amelyeket a Nyugat elfogadhatatlannak nyilvánított. Moszkva követeli továbbá, hogy az Egyesült Államok távolítsa el atomfegyvereit Európából, és a NATO vonja ki többnemzetiségű zászlóaljait Lengyelországból és a három  balti volt szovjetköztársaságból, Észtországból, Lettországból és Litvániából.
 

Kapcsolódó írásaink

Hazugsággal vádolta Putyin a Nyugatot

ĀÉn annak a hagyományos megközelítésnek a híve vagyok, amely szerint a nő az nő, a férfi pedig férfi, az anya az anya, az apa pedig apa – nyilatkozta az orosz elnök