Külföld

Hazugsággal vádolta Putyin a Nyugatot

Biztonsági garanciákat vár a Nyugattól Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki évzáró sajtótájékoztatóján emlékeztetett: nem Oroszország telepít rakétákat az amerikai határra, hanem fordítva. Szó esett Kínáról és a genderideológiáról is.

Hazugsággal vádolta Putyin a Nyugatot
Biztonsági garanciákat vár a Nyugattól Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki évzáró sajtótájékoztatóján emlékeztetett: nem Oroszország telepít rakétákat az amerikai határra, hanem fordítva
Fotó: AFP/Ramil Sitdikov

Tizenhetedszerre tartott évzáró sajtótájékoztatót csütörtökön Moszkvában Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki ezúttal csaknem négy órán át válaszolt mintegy ötszáz újságíró kérdéseire. A sajtótájékoztató egyik kiemelt témája volt Oroszország és a Nyugat, különösen a NATO viszonya. Az orosz államfő megerősítette, országa számára a NATO keleti bővítése elfogadhatatlan, a Nyugatnak pedig azonnal biztonsági garanciákat kell adnia Oroszországnak, ahelyett hogy rajtuk követelne ilyeneket.

„Mi vagyunk azok, akik rakétákat telepítünk az amerikai határok mellé? Nem! Az Egyesült Államok jött a rakétáival a házunk küszöbére. Hogyan reagálnának az amerikaiak, ha mi telepítettünk volna rakétákat a Kanadával vagy Mexikóval közös határukra?” – vetette fel Putyin. Megjegyezte, a nyugati országok becsapták Moszkvát, hiszen azt ígérték, hogy a NATO nem fog keletre terjeszkedni, ehhez képest viszont már öt hulláma volt a bővítésnek, lengyel és román területen is rakétarendszerek jelentek meg. A neheztelése mellett azért optimizmusának is hangot adott az orosz elnök: mind monda, eddig tárgyalási készségre utaló amerikai reagálások érkeztek a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokra.

A fentiekkel összefüggésben szót ejtett az ukrajnai helyzetről is. Mint mondta, Oroszország szerint Ukrajnában egy harmadik hadműveletre készülnek a Donyec-medence ellen. Putyin azzal vádolta az ukrán vezetést, hogy nem teljesíti a délkelet-ukrajnai rendezésről szóló minszki megállapodásokat.

A magas európai energiaárakról szólva az orosz elnök kifejtette, nem a Gazprom felelős a gáz árának meredek emelkedéséért. Emlékeztetett, az orosz gázipari vállalat 12-20 százalékkal túlteljesítette a hatályos szerződésekben vállalt szállítási kötelezettségeit.

Putyin arról is beszélt, hogy Oroszország és Kína abszolút átfogó, stratégiai jellegű partnerséget alakított ki, amely komoly stabilizáló tényező a nemzetközi színtéren. Kifejtette, együttműködnek a csúcstechnológiájú fegyverek közös fejlesztésében, az űrkutatásban, valamint a repülőgép- és helikoptergyártásban is. Putyin elfogadhatatlan és hibás döntésnek nevezte, hogy az Egyesült Államok diplomáciai bojkottot hirdetett a pekingi téli olimpia ellen. Megjegyezte, Washington alighanem Kína fejlődését akarja feltartóztatni, de hiába, mert a kínai gazdaság mindenképpen az első lesz a világon.

A sajtótájékoztatón szó esett arról is, hogy Oroszországnak meg kell védelmeznie hagyományos értékeit a kívülről jövő „gender-obskurantizmussal” szemben. „Én annak a hagyományos megközelítésnek a híve vagyok, amely szerint a nő az nő, a férfi pedig férfi. Az anya az anya, az apa pedig apa. És remélem, hogy társadalmunkban megvan a belső morális védelem, amelyet az Oroszországi Föderáció felekezetei diktálnak” – nyomatékosította.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom