Külföld

Moszkva tárgyalni akar

A NATO elutasítása esetén a katonai szakértőkön múlik az orosz válasz

Abban az esetben, ha az Egyesült Államok és a NATO megtagadja a biztonsági garanciákat Oroszországtól, Moszkva erre többféle választ adhat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija tv csatornának nyilatkozva.

Moszkva tárgyalni akar
Vlagyimir Putyin orosz elnök
Fotó: AFP/Sputnik/Mikhail Metzel

„Az orosz válasz attól függ, hogy a katonai szakértőink milyen javaslatokat tesznek majd” – mondta az elnök. Ugyanakkor kifejtette, Oroszország arra fog törekedni, hogy a tárgyalásokon kedvező eredmények szülessenek a kérdésben. Az orosz államfő korábbi sajtótájékoztatóján elmondta, Moszkva lépései nem az Egyesült Államokkal történő tárgyalások előre haladtától függnek, hanem Oroszország feltétel nélküli biztonságától.

Több mint tízezer orosz katona visszatér az állandó támaszpontjára, Ukrajna közeléből, miután véget ért a Krím-félszigeten, valamint a dél-oroszországi Rosztova-na-Donu, és a Kubány térségben tartott hadgyakorlat – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. Becslések szerint az ukrán határhoz közel lévő orosz katonák száma elérheti akár a 175 ezer főt is. Oroszország korábban már leszögezte, hogy saját területén úgy vonultatja fel a katonai egységeit, ahogy akarja, ez az ország szuverenitásának a része.

Eközben az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint Molotov-koktélt dobtak a nyugat-ukrajnai Lembergben működő orosz főkonzulátusra. A történtek miatt a minisztérium bekérette Ukrajna ideiglenes ügyvivőjét. A külügyminisztérium bocsánatkérést vár a történtek miatt, amit terrorcselekménynek minősítettek, valamint sürgős intézkedéseket követeltek a főkonzulátus és annak munkatársai biztonságának megerősítésére. A lembergi rendőrség vizsgálja az esetet, amelyet vandalizmusként tartanak számon.

„A Nyugat önteltsége a probléma”

Az Egyesült Államok arrogánsan viselkedett a hidegháborút követően – mondta Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke. Gorbacsov lemondásának harmincadik évfordulója alkalmából a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjút, amelyet pénteken közöltek. A visszavonult politikus szerint a Nyugat a Szovjetunió szétesését követően öntelt és képmutató módon viselkedett.

A hidegháború győzteseinek nevezték ki magukat egyoldalúan, valamint győzelmi hangulat uralkodott el, mindenekelőtt az Egyesült Államokban – tette hozzá. A Nyugat győztesként úgy döntött, hogy egy új birodalmat fog felépíteni, és ez vezetett a NATO keleti irányba történő bővítéséhez, ami végül az Egyesült Államok és Oroszország közötti viszony elmérgedését eredményezte – magyarázta Gorbacsov.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink

Hazugsággal vádolta Putyin a Nyugatot

ĀÉn annak a hagyományos megközelítésnek a híve vagyok, amely szerint a nő az nő, a férfi pedig férfi, az anya az anya, az apa pedig apa – nyilatkozta az orosz elnök