Külföld

Brüsszel rendületlenül bátorítja a migrációt

A hagyományos értékek és a gyermekek védelmét is ki akarja kezdeni az Európai Unió a posztcotonoui megállapodással Orbán Balázs államtitkár szerint

Bátorítja a bevándorlást, és újabb országokra erőltetné rá a genderideológiát is az Európai Unió napirendjén lévő posztcotonoui megállapodás, amelynek elutasítására kéri az Országgyűlés a kormányt. Az egyezmény a magyar és a visegrádi állásponttal is szembemegy a migráció és a gyermekvédelem területén.

Brüsszel rendületlenül bátorítja a migrációt
Partraszállók Nagy-Britanniában: Franciaországon át érkeznek a migránsok
Fotó: AFP/Ben Stansall

Politikai nyilatkozatban szólította fel a múlt hét elején az Ország­gyűlés a kormányt, hogy utasítsa el az úgynevezett posztcotonoui megállapodást, az Európai Unió, valamint 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni ország közötti átfogó együttműködési egyezményt. Ennek eredetijét, a cotonoui megállapodást 2000-ben fogadták el, ám húsz év után lejárt.

A KDNP-s javaslatra született indítvány indoklásában hangsúlyozták, hogy a megállapodás migráció-val kapcsolatos szövegrészei nem hangsúlyozzák a migráció hordozta veszélyeket, sőt annak pozitív hatásait vizionálják, emellett figyelmen kívül hagyják a nemzeti hatásköröket is. Sőt, a szöveg olyan hivatkozásokat is tartalmaz, amelyek a szexuális oktatás kereteit a szexuális irányultság és nemi identitás témakörére is kiterjesztenék, ami az alaptörvénnyel és a gyermekvédelmi törvénnyel is ellentétes. Az Országgyűlés szerint az uniónak nem a migrációt kell támogatnia, hanem az európai határvédelemre kell helyeznie a hangsúlyt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban arról beszélt, az EU-nak nem arról kellene megállapodást kötnie Afrikával, hogy a helyiek hogyan jöjjenek Európába, hanem arról, hogy miként maradhatnak a lakóhelyükön, Afrikában. A tárcavezető a Budapesti Migrációs Konferenciát követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a megkötni tervezett egyezmény újabb migrációs csatornákat hozna létre.

„Elfogadhatatlan számunkra, hogy Brüsszel újabb őrültség elkövetésére készül. Ezt az európai érdekekkel mélyen ellentétesnek tartjuk, és fel fogunk szólalni ellene a jövőben is” – mondta. Szijjártó szerint hazánk példája világosan mutatja, hogy egy ilyen egyezmény egyáltalán nem szükséges, ahogy azt is, hogy lehetséges egyszerre segíteni a szomszédos kontinens biztonsági, gazdasági és egészségügyi fejlesztését. Emlékeztetett, Magyarország húsz katonát küldött az EU mali missziójába, illetve maximum 80 fővel részt vesz majd a mali hadsereget támogató európai erők (Takuba) működésében is a térségbeli biztonság erősítése és ezáltal a migrációs nyomás csökkentése érdekében.

Brüsszel egy bűvésztrükkel számtalan, a migrációt támogató és elősegítő rendelkezést épített az új megállapodás szövegébe – hívta fel a figyelmet Orbán Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai és parlamenti államtitkára a napokban a Facebookon. „Hasonló módszerrel próbálkoztak a hagyományos értékek védelmének kikezdése esetében is” – mutatott rá.

A szövegtervezet rögzíti, hogy az EU szeretne olyan projekteket finanszírozni, amelyek az alapvető szexuális felvilágosítást intézményesítik valamilyen formában. A trükk lényege Orbán Balázs szerint, hogy Brüsszel az ilyen programokra más nemzetközi szervezetek által kidolgozott alapelveket szab meg, például azt, hogy az UNESCO irányelvei alapján a közoktatásban nem csupán az alapvető szexuális felvilágosítással, hanem a nemi identitással és a nemi orientációval is aktívan kell foglalkozni.

„A posztcotonoui megállapodás lezárt szövege hozott bizonyos taktikai eredményeket a migrációkritikus szereplők számára: az elsősorban afrikai ellenkezés dacára belekerült az illegálisan az EU területén tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok visszafogadásának kötelezettsége, és a szöveg határozottan ítéli el az irreguláris migrációt” – magyarázta lapunknak Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója.

Hozzátette, a szöveg továbbra is alapvetően pozitív jelenségként értelmezi magát a migrációt, és támogatja a legális migrációs csatornák szélesítését, amelyek például az agyelszívás jelenségével az érintett, afrikai, karibi és csendes-óceáni (úgynevezett ACP-) országoknak komoly kihívásokat is okoznak. „Az is kérdéses, hogy a megállapodásból mit tartanak be a szereplők, különösen a visszafogadások terén, ugyanis – ahogy eddig is – az ACP-országok ezután is hivatkozhatnak arra, hogy nem terheli őket a visszafogadás kötelezettsége, hiszen a papírok nélkül, irregulárisan érkező migránsok nem tudják érdemben bizonyítani, hogy az ő állampolgáraik” – fejtette ki.

Röviden

Újabb migrációs hullám fenyegeti Ausztriát – írta az OE24 hírportál szombaton. Idén október végéig 28 288 menedékkérelmet adtak be az országban, ez pedig 144 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Az év végéig valószínűleg a menedékkérelmek száma át fogja lépni a harmincezret is.

Két nap alatt több mint 900 illegális migráns érkezett Nagy-Britanniába a La Manche csatornán át a brit belügyminisztérium adatai szerint. Múlt hét csütörtökön 559 embert mentettek ki az angliai Kent település partszakaszánál, pénteken pedig 358 embert. A francia hatóságok 564 fő illegális migránst tartóztattak fel. Az idei évben eddig összesen több mint 27 ezer migráns kelt át a csatornán, ami jelentős növekedés tavalyhoz képest, akkor ez a szám 8400 fő volt.

Rekordot döntött a kísérő nélküli kiskorú migránsok száma az Egyesült Államok és Mexikó határánál. Az idén mintegy 150 ezer tinédzser, valamint fiatal felnőttkorú érkezett az illetékes hatóságok adatai szerint, akik 75 százaléka Közép-Amerikából származik. Az adatok szerint az érkezők életkorának átlaga 20 év körül van, ez jóval alacsonyabb, mint az Egyesült Államok lakosságáé. Emellett pedig a migránsok összesített száma is rekordot döntött az Egyesült Államok déli határán, elérte az 1,7 millió főt.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink