Külföld

Önkényesen cenzúráz a Facebook

Bevallotta a közösségi óriás, hogy amit ők tényellenőrzésnek hívnak, valójában csak szubjektív vélemény

Egy napokban indított per hívta fel a figyelmet a Facebook közösségi médiaóriás által alkalmazott, ideológiailag motivált cenzúrára.

Jon Stossel amerikai újságíró rágalmazásért indított pert, mivel a cég több környezetvédelmi cikkel kapcsolatban is részben félrevezetőnek minősítette a videóit, és visszafogta ezek terjesztését. Stossel népszerű videóinak többmilliós nézettsége van, így professzionális hírnevének megsértése mellett ez az egyoldalú döntés anyagi kárt is okozott a publicistának.

A Facebook tényellenőrzői (fact-checkers) az újságíró kérdésére az egyik esetben bevallották, hogy a kérdéses videót nem is látták, majd egy olyan hibás idézet alapján akarták a tiltást megindokolni, ami az anyagban el sem hangzott. A második esetben viszont bevallották, hogy tárgyilagosan semmi hibásat nem találtak az erdőtüzekről szóló videóban, ennek viszont a hangnemét találták kifogásolnivalónak. Végül azzal mentegetőztek, hogy a döntésük nem is tényellenőrzés, hanem inkább a munkát elvégző külsős cégek alkalmazottainak szubjektív véleménye alapján történik.

Stossel ugyan ezt nyíltan nem hangoztatja, de a videókban elhangzó következtetésekből jól érezhető, hogy a Facebook ideológiai alapon cenzúrázta ezeket. Az egyikben ugyanis Stossel a klímaváltozásról beszél oly módon, hogy az ugyan létezik, de ehhez az emberiség alkalmazkodhat. Ez homlokegyenest szembe megy az uralkodó radikális baloldali nézettel, amely nem hisz semmiféle alkalmazkodásban, hanem egy egész sor társadalmilag és gazdaságilag költséges megoldást indítványoz ennek megoldására, beleértve a migráció elősegítését és a zöldátmenetet.

A másik videóban Stossel a kaliforniai erdőtüzekért nem kizárólag a klímaváltozást okolja, hanem a kormányzat által ellenőrzött erdőgazdálkodást is. Köztudomású, hogy Kalifornia állam kormányzója a radikális baloldal egyik vezéralakja, Gavin Newsom, az őt bíráló vélemények gyakran cenzúrázásra kerülnek a konzervatív nézeteket nem toleráló baloldali közösségi óriások oldalain.

Kapcsolódó írásaink

Elszigetelődés fenyegeti Németországot

ĀA visegrádi államok politikailag és gazdaságilag is egyre erősebbé válnak, Emmanuel Macron francia elnöknek pedig érdeke, hogy a V4-ekkel dolgozzon Európa megerősítésén