Külföld

Elszigetelődés fenyegeti Németországot

A visegrádi államok politikailag és gazdaságilag is egyre erősebbé válnak, Emmanuel Macron francia elnöknek pedig érdeke, hogy a V4-ekkel dolgozzon Európa megerősítésén

Az új német kormány hivatalba lépése bizonytalanságot okozott Európában, amely közelebb hozta egymáshoz az olyan politikai ellenfeleket, mint Orbán Viktor és Emmanuel Macron – áll a Tichys Einblick című lapban megjelent véleménycikkben, amely az elszigetelődésre figyelmeztette Németországot.

Elszigetelődés fenyegeti Németországot
Magára maradhat Olaf Scholz új német kancellár Európában
Fotó: AFP/Pool/Benoit Doppagne

Megdöbbentette a német médiát, hogy a héten a visegrádi államok kormányfőivel találkozott Emmanuel Macron francia elnök, és az előtt kétoldalú tárgyalást folytatott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel – írta minapi kommentárjában a konzervatív Tichys Einblick. A lap publicistája szerint sokan temetik a reményt, hogy Németországban az új szövetségi kormány hivatalba lépésével a politikai racionalizmus bármilyen formája érvényesülni fog, ez pedig közelebb hozta egymáshoz az olyan politikai ellenfeleket, mint Macron és Orbán.

Az ideológiák által irányított német sajtó mindig talál egy olyan keretet, amely nem feltétlenül tükrözi a valóságot, de nem kérdőjelezi meg a német világnézetet – áll a cikkben. A szerző felidézte, a V4–francia-csúcsról szóló tudósításokban a német lapok főleg azt emelték ki, hogy Macron kritikusan fogalmazott a jogállamiság kérdésével kapcsolatban.

A francia elnök viszont azért vett részt a V4-csúcson, mert Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia gazdasági és politikai szempontból egyre fontosabbá válik Európában – tette hozzá a Tichys Einblick. Az egyeztetések után Orbán Viktor úgy fogalmazott, a francia államfővel politikai ellenfelek, de európai partnerek. Hasonlóan értékelte a találkozót Emmanuel Macron is, mint mondta: „Vannak politikai nézeteltéréseink, de megvan bennünk az akarat, hogy együtt dolgozzunk Európáért.”

A cikk szerint, ha figyelmen kívül hagyjuk a jogállamiság ügyét, Orbán és Macron a lényeges kérdésekben egyetért. A magyar kormányfő szerint a hazaszeretet, Európa megerősítése és az európai straté-giai autonómia olyan ügy, amelyben konszenzus alakult ki a felek között. Hozzátette, hogy Európa nem fog stratégiai autonómiát elérni közös védelempolitika, nukleáris energia és erős agrárium nélkül.

Az atomenergiát továbbra is elutasító politika zsarolhatóvá teszi Németországot – vélte a szerző, hozzátéve: lényegében már minden európai ország a migráció visszaszorításán dolgozik, miközben az új német kormány azt az üzenetet küldi, hogy mindenkit befogad. Valójában az energiapolitikát, az iparpolitikát vagy a migráció kérdését nézve Németország már elszigetelődött Európában, és a külpolitikájára is ez a sors várhat – áll a cikkben.

Kapcsolódó írásaink

Agresszívabb diplomáciára számít az AfD

ĀAngela Merkel személyében Németországnak tizenhat évig olyan kancellárja volt, aki az NDK-ban szocializálódott, ám a konzervatív Kereszténydemokrata Uniót képviselte – fogalmazott lapunknak Petr Bystron