Külföld

Válságban a román államiság

Miközben a legtöbb európai ország az oltásoknak köszönhetően sikerrel vette fel a harcot a koronavírus-járvány sokadik hullámával szemben, addig Románia képtelen kilábalni a válságból - mutat rá a XXI. Század Intézet.

Válságban a román államiság
Miközben a legtöbb európai ország az oltásoknak köszönhetően sikerrel vette fel a harcot a koronavírus-járvány sokadik hullámával szemben, addig Románia képtelen kilábalni a válságból
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Az átoltottság mértéke továbbra sem éri el a 40 százalékot, és noha ez a szám a székelyföldi megyékben a legalacsonyabb, a románok sem hajlandóak oltakozni. Ennek hátterében azonban elsősorban nem az oltásszkepticizmus áll, hanem az állam cselekvőképességébe vetett hit megrendülése.

Egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy Románia egy évtizede húzódó politikai válság közepén van, egyre inkább elmélyülnek vagy gyarapodnak azok a törésvonalak, amelyek már magát a román államiságot is megkérdőjelezik. 2008 óta 16 különböző kormány állt az ország élén, melynek következtében annyira lerombolódott az állam tekintélye, hogy már saját állampolgárai sem bíznak benne.

A XXI. Század Intézet legújabb elemzése szerint Romániában a katasztrofális víruskezelés oka abban rejlik, hogy az ország az elmúlt évtizedben egy lerombolt tekintélyű, klánérdekeknek kiszolgáltatott és ezáltal cselekvőképtelen országgá vált.

A teljes elemzés ide kattintva elérhető.