Krónika

Romániában a koronavírus új változatát már két személynél is kimutatták

Dél-Afrikában jártak

Keleti szomszédunkban is megjelent a koronavírus új, omikron változata, miután Dél-Afrikából visszatért két betegnél mutatták ki a kórokozónak ezt a variánsát.

Romániában a koronavírus új változatát már két személynél is kimutatták
Attól tartanak, hogy az omikron Romániában megbénítja az egészségügyet
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

A hatóságok szombat esti közlése szerint egy 48 éves brassói nőnél és egy 59 éves kelet-romániai, valsui-i férfinál mutatták ki az omikron jelenlétét. A két személy karanténban van, és tünetmentesek. Mindketten azzal a katonai repülőgéppel jöttek haza Johannesburgból, amellyel a román hatóságok november 30-án hazahozták Dél-Afrikában rekedt állampolgáraikat.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már csütörtökön valószínűsítette, hogy a két személy az omikronnal fertőződött meg, de a vírusvariáns beazonosítására alkalmas szekvenciális elemzések eredményei csak szombaton lettek meg. Kedden a Dél-Afrikából hazatért román állampolgárok között egy harmadiknak, egy nagybányai sportolónak is pozitív lett a koronavírustesztje, az ő estében még várják a szekvenciális elemzés eredményét. Az egészségügyi hatóságok bejelentése után Nicolae Ciuca román miniszterelnök munkamegbeszélést hívott össze tegnap a járványhelyzetet kezelő legfőbb döntéshozókkal, hogy megvitassák, milyen intézkedések szükségesek az omikron variáns megjelenése következtében.

Eközben Montenegróban is megjelent a koronavírus új, Afrika déli részén felfedezett, omikron nevű változata – közölte a helyi sajtó tegnap. Az új vírustörzset egy családnál azonosították, amelynek egyik tagja a közelmúltban tért vissza a Dél-Afrikai Köztársaságból. Az orvosi jelentés szerint a vírushordozó montenegrói állampolgár nem volt beoltva a koronavírus ellen.

A WHO nem tud halálesetekről

Orosz professzorok szerint az omikron a járvány végső szakaszát jelentheti

„A koronavírus omikron törzsének megjelenése a világjárvány végső szakaszának a beköszöntét jelentheti” – mondta Vlagyimir Nikiforov, a Pirogov Orosz Nemzeti Orvostudományi Egyetem Fertőző Betegségek és Járványtani Tanszékének vezetője, a Szputnyik V vakcina egyik kifejlesztője. Elmondása alapján a vírus új változata bár fertőzőbb, de az általa okozott betegség lefolyása sokkal enyhébb, és maradandó tüdőkárosodást sem okoz.

Ennek eredményeként a Covid–19 kezd átkerülni a szezonális légúti megbetegedések kategóriájába – közölte a jó hírt a szakember. „Azt hiszem, ez a rémálom végének kezdete. Szeretném azt gondolni, hogy ez az első jel, hogy a vírus elkezdett visszahúzódni” – mondta Nikiforov. A WHO, vagyis az Egészségügyi Világszervezet is biztató adatot közölt az omikron variánsról, ugyanis kiderült, hogy bár aggasztó sebességgel jelenik meg különböző országokban (eddig már 38-ban), de szerencsére még egyetlen ember halálát sem okozta igazoltan.
(FP)

Mindenkinek teszt kell

Tovább szigorít a beutazásokon Anglia

Holnaptól az indulás előtt is koronavírustesztnek kell alávetniük magukat mindazoknak, akik Angliába utaznak – közölte szombaton a brit egészségügyi miniszter. Sajid Javid bejelentette, hogy a szabályozás december 7-én brit idő szerint hajnali 4 órától – közép-európai idő szerint 5 órától – lép érvénybe. Az Angliába utazóknak az indulás előtti 48 órában kell elvégeztetniük a koronavírustesztet.

Grant Shapps közlekedési miniszter Javid bejelentésével egy időben közölte: az indulás előtti teszt lehet gyorsteszt (lateral flow test) vagy laboratóriumban kiértékelt PCR-teszt, de mindkét típus elvégzéséről és eredményéről az utazóknak igazolást kell bemutatniuk. A rendelkezés mindenkire vonatkozik, a koronavírus ellen teljesen beoltott beutazókra is. Sajid Javid hangsúlyozta: átmeneti intézkedésről van szó, amelyet a brit kormány az első lehetséges pillanatban visszavon.
(FP)

Közösségi oldalakon hirdetik

Sok országban hamisítják az oltási igazolásokat

Terjednek a hamis oltási igazolványok Európa-szerte, és a közösségi oldalakon 100–500 euró közötti összegekért kínálják ezeket a papírokat. A hamisítás leginkább Németországban, Ausztriában, Olaszországban és néhány balkáni államban van jelen – írja az Euractiv. Németországban november végéig mintegy 2500 hamis oltási igazolványt találtak, ennek a felét Bajorországban. A lap szerint Horvátországban a háziorvosi rendelőkben 130 euróért cserébe kínálnak hamis igazolásokat.

Az Euractiv egy bolgár férfiról is írt, aki annak ellenére, hogy rendelkezett oltási igazolással, súlyos állapotba került, de a lélegeztetőgépet elutasította, mert attól félt, hogy az károsítani fogja a tüdejét. Végül beismerte, hogy hamis oltási dokumentummal rendelkezik, és azt mondta, hogy azért nem oltatta be magát, mert attól tartott, a vakcina impotenssé teszi. Bulgáriában 100–300 euróért lehet hamis papírokhoz jutni.
(FP)

Újságírókra támadtak

Berlinben demonstráltak az oltásellenesek

Illegális demonstrációt tartott és újságírókra támadt a koronavírus elleni védőoltást elutasítók egy több száz fős csoportja szombaton Berlinben, írja az MTI. A német főváros egyik központi negyedében, Friedrichshainban a rendőrség adatai szerint nagyjából ötszázan gyűltek össze a nem engedélyezett tüntetésen.

Több embert őrizetbe vettek a járványügyi előírások megsértése és a rendőrökkel szembeni ellenállás miatt. A tüntetők több újságírót is megtámadtak. Egyiküktől, aki mobiltelefonjával filmezte az illegális demonstrációt, elvették készülékét, amelyet dulakodás után sikerült visszaszereznie. A feltételezett elkövetőnek rablási kísérlet miatt kell felelniük.
(FP)

Worldometers: világszerte csaknem 266 millió a fertőzöttek száma, hivatalosan 5,67 millióan elhunytak, és több mint 239,6 millióan gyógyultak meg a betegségből.

Kapcsolódó írásaink

Egyre szűkebb térre szorulnak az oltatlanok

ĀAki nem veszi föl a vakcinát Szingapúrban, annak magának kell finanszíroznia orvosi ellátását, ha elkapja a koronavírust, és a kórházi számla akár huszonötezer dollár is lehet