Külföld

Brüsszel őrültségre készül

Szijjártó: Az Európai Unió a saját paktumát hozná létre, amivel elismeri a migrációhoz való emberi jogot, miközben újabb óriási tömegek érkezhetnek

Migrációs konferenciát tartottak pénteken Budapesten, az eseményt követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter óva intette az uniót attól, hogy újabb katasztrofális hibát kövessen el a migráció területén. Michael Spindelegger pedig arra figyelmeztetett, a 2015-öshöz hasonló áradatra lehet számítani. Időközben az unió 15 tagállama újabb több tízezer afgán fogadna be.

Brüsszel őrültségre készül
Michael Spindelegger és Szijjártó Péter a Budapesti Migrációs Konferencia sajtótájékoztatóján
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Brüsszel újabb őrültségre készül, amellyel gyakorlatilag létrehoznák az ENSZ migrációs paktumának európai verzióját – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapesti Migrációs Konferencia sajtótájékoztatóján. Az ENSZ Közgyűlésében 2018-ban „áterőltetett” paktum alapvető emberi jogként tünteti fel a migrációt, és kimondja, hogy annak minden egyes állam származási, tranzit- vagy célországa – hangoztatta. A miniszter szerint „Brüsszel ugyanerre az őrültségre készül az úgynevezett posztcotonou-i megállapodás elfogadásával”.

Az afrikai, karibi és csendes-óceáni országokkal megkötni tervezett egyezmény újabb migrációs csatornákat hozna létre – tette hozzá. A magyar kormány ezzel szemben úgy véli , hogy minden országnak joga van kimaradni a migrációs folyamatokból, és az az alapvető jog, hogy mindenki a hazájában élhessen biztonságban. Kiemelte, hogy látható az összefüggés a bevándorlás és a terrorizmus között, illetve a párhuzamos társadalmak kialakulásának veszélyére figyelmeztetett. „Az Európai Uniónak meg kellene védenie magát, és nem még nagyobb bajt hoznia az európai emberek fejére” – fogalmazott.

Michael Spindelegger, a Nemzetközi Migrációspolitikai Fejlesztési Központ főigazgatója elmondta, a Földközi-tenger keleti térségét leszámítva minden migrációs útvonalon jelentősen megnőtt idén az érkezők száma Európába. Hozzátette, 250 ezer afgán menedékkérőre lehet számítani, és ezzel a hullámmal mások is megpróbálkozhatnak Európába jutni, így hasonló helyzet alakulhat ki, mint 2015-ben, amit meg kell előzni.

Az Európai Unió tizenöt tagállama negyvenezer afgán menekült befogadásáról állapodott meg csütörtökön – jelentette be Ylva Johansson belügyi biztos. Az AFP francia hírügynökség szerint Németország fogadja be az afgánok oroszlánrészét, vagyis 25 ezer menekültet. Hollandia valamivel több mint háromezer afgánt fogad be, Spanyolország és Franciaország egyenként mintegy kétezer-ötszázat, a többiek ennél kevesebbet. Johansson hangsúlyozta , hogy ez az intézkedés a bevándorlás „ellenőrzését” szolgálja. Azt egyelőre nem jelentették be, hogy mikor telepítenék át a migránsokat.

Kapcsolódó írásaink