Külföld

„Ha együtt nem tudunk sikeresebbek lenni, mint külön-külön, akkor vége az EU-nak”

Az európai integráció erejét a közös gazdasági sikerek adják. Ha együtt nem tudunk sikeresebbek lenni, mint külön-külön, akkor vége az Európai Uniónak - írta kedden Facebook-oldalán Varga Judit.

„Ha együtt nem tudunk sikeresebbek lenni, mint külön-külön, akkor vége az EU-nak”
Varga Judit igazságügyi miniszter
Fotó: Facebook/Varga Judit

Az igazságügyi miniszter szerint elejét kell venni a gazdasági kérdések átpolitizálásának.

Az európai integráció erejét a közös gazdasági sikerek adják. Ha együtt nem tudunk sikeresebbek lenni, mint külön-külön, akkor vége az Európai Uniónak - fogalmazott a tárcavezető.

Varga Judit szerint az Európai Unió egyik alapgondolata az volt, hogy a tagállamok együtt sikeresebbek lehetnek a világban, mint külön-külön.

Objektum doboz

Az elmúlt évtizedben azonban az unió jelentősen meggyengült, válságról válságra bukdácsolt, és folyamatosan veszít pozícióiból a globális versenytársakkal szemben. Megálljt kell hát parancsolni Európa hátrálásának, és erősíteni kell stratégiai autonómiáját – húzta alá a miniszter.

A tárcavezető úgy véli, a belső piacokat továbbra is dinamizálni kell, a túlszabályozottság, az ideológiai béklyók csak felborítják a négy alapszabadság egyensúlyát a belső piacokon belül. 

Elejét kell hát vennünk a gazdasági kérdések átpolitizálásának – mondta Varga Judit, aki szerint ha a politikai vitáinkat nem tudjuk a gazdaság támogatására létrehozott eszközöktől függetleníteni, úgy a csak az európai gazdasági sikereket fogjuk gáncsolni.

Kapcsolódó írásaink

Európa a tagállamoké, nem Brüsszelé

ĀAz Európai Unió bővítése volt a téma a budapestinemzetközi konferencián, ahol több felszólaló is bírálta azt, hogy ez a folyamat holtpontra került