Külföld

Magyarország nem akar egy újabb hidegháborút Kelet és Nyugat között

Növekvő ellentétek

Magyarország nem érdekelt egy újabb hidegháború kialakulásában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Rigában a NATO külügyminisztereinek értekezletén kedden.

A tárcavezető kiemelte, Magyarországnak, valamint a közép-európai térségnek egyaránt mindig az a jó, ha Nyugat és Kelet között értelmes és tiszteletteljes párbeszéd zajlik. Oroszországot ebben a régióban realitásként kell kezelni, és meg kell érteni, hogy Európában, különösen annak középső részén bizonyos kérdésekben együtt kell működni Moszkvával – tette hozzá. Ugyanakkor leszögezte, hogy Magyarország természetesen megérti azon államokat is, amelyek történelmük folytán vagy földrajzi elhelyezkedésük miatt Oroszországra fenyegetésként tekintenek.

„Oroszország magas árat fizethet, ha katonai erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen” – fenyegette meg a moszkvai vezetést Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Kijelentette, Ukrajna nagyrabecsült partnere a NATO-nak, a katonai szövetség politikai és gyakorlati támogatást nyújthat az országnak. Erre reagálva Vlagyimir Putyin orosz elnök egy online üzleti fórumon kijelentette, hogy Oroszország a vörös vonal átlépésének tekintheti a NATO csapásmérő eszközeinek Ukrajnába telepítését, és kénytelen lesz erre a fenyegetésre hasonló választ adni.

Kapcsolódó írásaink