Külföld

Fidesz: Rossz irányba halad Brüsszel klímavédelemben

Az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén vitázott az ENSZ Glasgow-i éghajlatváltozási konferenciájának (COP26 klímacsúcs) eredményeiről. Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője rámutatott: annak ellenére, hogy az EU a világ teljes károsanyag-kibocsátásának 9 százalékáért felel, mégis az Európai Bizottság tenné a legnagyobb vállalásokat.

Fidesz: Rossz irányba halad Brüsszel klímavédelemben
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

A fideszes politikus szerint a polgárokat és a családokat terhelő karbonadó bevezetéséről szóló jogszabálytervezet elviselhetetlen terheket jelent és az unió versenyképességére is veszélyes.

Globális szinten, csak közösen fellépve, együtt lehetséges felgyorsítani a klímavédelmi folyamatokat, mutatott rá Tóth Edina, hozzátéve, hogy a Bizottság drasztikus lépést akar keresztülvinni az uniós tagállamokban: a gépkocsi- és lakástulajdonosokat akarja megadóztatni, ami a rezsiárak jelentős emelésével jár, így vállalhatatlan terheket ró a polgárokra. 

„A jogszabály-tervezet a - Bizottsági keretezése ellenére - elfogadhatatlan klímaadónak, ami ráadásul az EU versenyképességét is veszélyezteti. Nem hagyhatjuk, hogy a klímavédelem oltárán polgáraink teljes mértékben kiszolgáltatottá váljanak a magas áraknak, miközben globális partnereink kötelezettségvállalásaikban jóval kevesebbet tesznek környezetünk megóvásáért!„ - zárta felszólalását Tóth Edina.

Kapcsolódó írásaink

Külföldi érdekek a baloldal mögött

ĀA kormányoldal társadalompolitikai programja a nemzeti integráció, a baloldalé viszont a globális integráció – magyarázta a XXI. Század Intézet igazgatója a Faktumban