Külföld

Szijjártó: Lengyelország az EU határát védi

Magyarország szolidaritásáról biztosította lengyel kollégáját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és köszönetet mondott neki, amiért a lengyel határőrök és rendőrök megvédik Lengyelországot, ezáltal az Európai Unió és a schengeni zóna külső határát.

Szijjártó: Lengyelország az EU határát védi
Katonák őrzik a lengyel-fehérorosz határt
Fotó: AFP/BELTA/Leonid Shcheglov

A miniszter csütörtök kora reggeli Facebook-posztjában tudatta, hogy szerda késő este telefonon egyeztetett lengyel kollegájával, Zbigniew Rauval.

Szijjártó Péter - a Türk Nyelvű Államok Tanácsának csúcstalálkozójának helyszínéről, Isztambulból írt - bejegyzésében kitért arra, hogy lengyel kollégája már jól van, felgyógyult, és hétfőn újra egymás mellett ülnek Brüsszelben a Külügyek Tanácsán.

„Ami viszont nem jó hír, hogy továbbra is komoly illegális migrációs nyomás alatt áll Lengyelország keleti határa. Szegény lengyel barátaink most közvetlenül is átélik azt, ami a mi esetünkben gyakorlatilag hat éve folyamatos jelenség, vagyis illegális migránsok fittyet hánynak szabályainkra, törvényeinkre, a szuverenitásunkra és tömegével akarják megsérteni országaink határait” - írta a miniszter.

Objektum doboz

Hozzátette: „világosan kell beszélni: a határsértés bűncselekmény, az arra való felszólítás is az, az embercsempészetről már nem is beszélve. Magyarország teljes szolidaritásáról biztosítottam lengyel kollégámat, megköszöntem neki azt, hogy a lengyel határőrök és rendőrök megvédik Lengyelországot, ezáltal az Európai Unió és a schengeni zóna külső határát.”

Szijjártó Péter kiemelte: „a lengyel határőrök ezekben az órákban és napokban nemcsak Lengyelországot, hanem egész Európát védik, mint ahogy a magyar határőrök is hazánk déli határát”.

Szerinte mindazon brüsszeli politikusoknak, akik az elmúlt hat évben migrációpárti álláspontot képviseltek, napirenden tartották a kötelező letelepítési kvótát, és megtagadták a forrásokat a határokat védő országoktól, most el kellene menniük a lengyel-belorusz határra, és „jó mélyen el kellene szégyellniük magukat”.

Újabb tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg a lengyel-fehérorosz határon

Újabb erőszakos tömeges határsértési kísérletet hiúsítottak meg a lengyel-fehérorosz határon csütörtökre virradó éjjel - közölte a lengyel belügyminiszter-helyettes, Bartosz Grodecki a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióval.

Grodecki egy 150 fős csoportról beszélt. A lengyel határőrség szóvivője, Ewelina Szczepanska később a PAP hírügynökségnek elmondta: az eset a Bialowieza település közelében történt, a migránsok fadarabokkal és kövekkel dobálták meg a határőröket.

A meghiúsított áttörési kísérlet után a migránsok egy része tüzeket rakott közvetlenül a határvonalnál, másokat a fehérorosz határőrök az erdőbe vittek el - számolt be Szczepanska. A határon éjszaka fennálló helyzetet Grodecki súlyosnak minősítette, közlése szerint a Bialowiezánál történtek mellett más határsértési kísérletek is voltak. A miniszterhelyettes lehetséges forgatókönyvnek nevezte, hogy csütörtök este újabb támadás éri a lengyel határt.

Lengyelországban csütörtökön az állami ünnep, a Függetlenség Napja alkalmából országszerte megemlékezéseket tartanak, a hagyományos varsói Függetlenség Menete biztosítására pedig jelentősebb rendvédelmi erőket vezényelnek ki. A menet befejezése után ezeket az erőket a határra irányítják át - közölte Grodecki. Szavai szerint a fehérorosz oldalon feltételezhetik, hogy az ünnep miatt „két frontra” megosztott lengyel erők gyengébbek lesznek a határszakaszon.

Előző napi közlemények szerint szerdára virradóra a migránsok három nagyobb csoportja, összesen mintegy 360 személy tett erőszakos próbát a lengyel-fehérorosz határ átlépésére. Egy részüknek sikerült átjutnia Lengyelország területére, a lengyel határőrség azonban visszafordította őket. Az év eleje óta a lengyel-fehérorosz határon közel 33 ezer határsértési kísérletet regisztráltak.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy Minszk szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Minszk ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

Varsó a Minszkkel szembeni uniós szankciók kiterjesztését szorgalmazza. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán bejelentette, hogy a szankciókat a jövő héten terjesztik ki.

A „keleti szomszéd irányából érkező agresszióról” írt csütörtökön a Függetlenség Napja alkalmából közzétett Facebook-bejegyzésben Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. Úgy látta: a mai helyzet nem olyan drámai, mint 103 évvel ezelőtt, amikor a lengyelek az életüket is kockára téve az ország függetlenségéért küzdöttek.

Jelenleg a keleti országhatáron „új típusú háború” zajlik, ebben a civileket és a médiatartalmakat használják „harci eszközként” - írta a kormányfő, aki szerint mindemellett változatlanul érvényes, hogy a biztonság mértéke a Lengyelország, ennek határai és szuverenitása védelmére tanúsított készségtől függ.

Összehasonlította az 1918-as és a mai eseményeket Andrzej Duda elnök is, aki az ünnep alkalmából tábornoki kinevezéseket átadva kijelentette: a megemlékezések idén nehezebb helyzetben zajlanak, mint eddig, Lengyelország határain ugyanis először szembesülnek „az olyan különös jelenséggel, mint amilyen a hibrid támadás”.

Minszk újabb szankciók esetén a gázszállítás leállításával fenyeget

Minszk válaszolni fog az Európai Unió bármilyen új büntetőintézkedésére vele szemben, akár az Oroszországból az EU-ba tartó fehéroroszországi földgáztranzitot is leállíthatja - jelentette ki csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök, akit a BelTA fehérorosz állami hírügynökség idézett.

„Mi fűtjük Európát, de azzal fenyeget bennünket, hogy lezárja a határát velünk. És mi van, ha mi pedig a gázszállítást állítjuk le? Ezért azt ajánlom a lengyel és litván vezetőknek, valamint a többi meggondolatlan embernek, hogy gondolkodjon, mielőtt beszél” - jelentette ki az elnök.

 A fehérorosz külügyminiszter közölte egy csütörtöki interjújában, hogy az Európai Unió nem hajlandó tárgyalni Minszkkel az Unióval közös határon tapasztalható migrációs válságról.

Az EU tavaly a felére csökkentette a Fehéroroszországnak határ menti infrastruktúrájának megerősítésére és migrációs fogadópontok kialakítására addig adott pénzügyi támogatását. Minszk erre válaszul úgy döntött, hogy nem tartja be az illegális migránsok visszavételéről az Unióval fennálló megállapodását - - mondta Makei.

„Javasoltuk az EU-nak, hogy tárgyaljunk erről, de elutasították, majd többször újra javasoltuk ezt, de továbbra sem kaptunk pozitív választ - jelentette ki a külügyminiszter, hozzátéve, hogy szerinte a jelenlegi válság az EU ”meggondolatlan politikájának következménye„, mert Brüsszel ”hívta a menekülteket„, és kijelentette, hogy kész fogadni őket. ”Minszknek az az érdeke, hogy a lehető leggyorsabban megoldjuk ezt a válságot„ -szögezte le.

Kapcsolódó írásaink