Külföld

Lukasenka „migránst fog” Európára

A Migrációkutató Intézet legújabb gyorselemzésében a fehérorosz-lengyel határ mentén eszkalálódott konfliktus legújabb fejleményeit és azok hátterét tekinti át.

Lukasenka „migránst fog” Európára
Migránsok érkeznek a lengyel-fehérorosz határhoz
Fotó: AFP/Anadolu/Stringer

A súlyos diplomáciai és biztonsági krízist a közel-keleti és afrikai bevándorlók fehéroroszok általi „gyorsított importálása" okozza. A lengyel-fehérorosz határon összegyűlt többezres tömeg komoly biztonsági kihívás elé állítja Lengyelországot, közvetetten pedig az EU számára is komoly fejfájást okoz. Mindeközben könnyen humanitárius katasztrófába torkollhatnak az események, hiszen a geopolitikai játszmában eszközként felhasznált bevándorlókról a fehéroroszok nem gondoskodnak, a lengyelek pedig nem engedik be őket a területükre. 

Rövid távon nem látszik kiút a kialakult helyzetből: Varsó nem tehet mást, mint hogy minden erővel megvédi határait, ideális esetben az EU teljes körű támogatásával. A háttérben pedig folytatni kell a nyomásgyakorlást a belorusz rezsimre, hogy felhagyjon a hibrid hadviselés ezen formájával. Ennek eszközét egyértelműen a további nemzetközi elszigetelés és újabb gazdasági szankciók elfogadása jelentheti.

A gyorselemzés teljes szövege itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink