Külföld

„Az EP baloldali többsége visszaél a médiaszabadság fogalmával”

A fideszes EP-képviselők szerint a baloldali többség visszaél a médiaszabadság fogalmával, amikor a jog fölé emel egyes újságírókat és civil szervezeteket, ezért nem támogatták az Európai Parlament ebben a témában született jelentését. Véleményük szerint a jelentésben foglaltak ellehetetlenítik a fellépést rágalmazás vagy a jó hírnév sérelme esetén, és érinthetetlenné teszik a média és a civil szféra egyes szereplőit.

„Az EP baloldali többsége visszaél a médiaszabadság fogalmával”
Hidvéghi Balázs
Fotó: Európai Parlament

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője kiemelte: a jelentés alapján gyakorlatilag bármit, következmények nélkül megtehetnének bizonyos újságírók és civil szervezetek. „Az újságírók és a civil szervezetek védelme fontos, és biztosítani kell, hogy háborítatlanul végezhessék munkájukat, de ez nem azt jelenti, hogy bárki a törvények felett állhat” - mondta el az EP-képviselő.

Hozzátette: a jelentés hátterében meghúzódó nyilvánvaló szándék az, hogy a Soros-hálózathoz tartozó szereplőket kivonják a törvények hatálya alól.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője hozzátette: arányos, a tagállami szuverenitást tiszteletben tartó intézkedésekre van szükség a médiaszabadság területén. „Csalódást keltő, hogy az unió a médiaszabadság elve mögé bújva arra tesz kísérletet, hogy saját érdekeinek megfelelő módon alakítsa át a tagállamok jogrendszerét. Nem támogatjuk központosító törekvéseket - tette hozzá a képviselő.

Kapcsolódó írásaink

Hidvéghi: Migránsokat hozna az EU-ba a baloldal

ĀEurópába irányuló legális migrációs útvonalak létrehozására kérte fel az uniós bizottságot az Európai Parlament (EP) Dobrev Klárát és Donáth Annát is a soraiban tudó Állampol­gári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE)