Külföld

Az államfő elfogadta Babis lemondását

Benyújtotta lemondását csütörtökön az Andrej Babis vezette cseh koalíciós kormány.

Az államfő elfogadta Babis lemondását
Milos Zeman államfő elfogadta Andrej Babis kormányának lemondását
Fotó: AFP/Dursun Aydemir

 Erről a kormány kora reggeli ülésén született döntés, és a hivatalos lemondólevelet azonnal el is küldték Milos Zeman államfőnek - jelentették be a kormányülés után kiadott közleményben.

Milos Zeman államfő elfogadta Andrej Babis kormányának lemondását, s egyben ügyvezetéssel bízta meg azt az új kormány megalakulásáig - közölte délután az elnöki iroda.

Babis már korábban közölte, hogy kormánya lemondását írásban nyújtja be az október 10. óta a prágai Központi Katonai Kórházban kezelt államfőnek.

A kormány lemondásához az októberi választások eredménye alapján megalakult új képviselőház hivatalos megalakulása és elnökségének megválasztása nyitotta meg az utat. A cseh parlamenti alsóház új elnökévé szerdán Markéta Pekarová Adamovát, a jobboldali TOP 09 párt 37 éves vezetőjét választották meg.

Az október 8-9-én lezajlott képviselőházi választásokat 27,8 százalékkal a hárompárti Spolu koalíció (ODS, KDU-CSL, TOP 09) nyerte meg, amely a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalícióval (Kalózok, Polgármesterek és Függetlenek - 15,6 százalék) tárgyal az új kormánykoalíció létrehozásáról. Kormányfőjelöltjük az 57 éves Petr Fiala, az ODS elnöke, aki az államfőtől kedden már megbízást is kapott a kormányalakítási tárgyalásokra. Az öt párt koalíciós szerződését hétfőn írták alá. Petr Fiala azzal számol, hogy az általa vezetett kormány még karácsony előtt hivatalba léphet.

Fiala csütörtökön azt is elmondta újságíróknak, hogy várhatóan már a jövő héten találkozik a kórházban Milos Zemannal, és ismerteti vele az új kormány megalakítása körüli részleteket. Zeman állapota a szerdai orvosi jelentések szerint javult, ezért hétfőn az intenzív osztályról áthelyezik a hosszabb kórházi kezelést igénylő betegek osztályára, ahol az elnök már látogatókat is fogadhat.

Az idei választásokon az ANO 27,1 százalékkal a második lett, és ellenzékbe vonult. A három tömörülésen kívül még a Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) jutott be az alsóházba 9,6 százalékkal.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom