Belföld

A korrupció elleni küzdelem leple alatt a baloldali érdekek érvényesülnek

Politikai elemzés

A korrupció mint jelenség a hazai és nemzetközi sajtó rendre visszatérő témája, azonban sokszor a különböző nemzetközi szervezetek politikai érdekeit szolgálják ki, derül ki a XXI. Század Intézet friss elemzéséből.

„Habár a jelenség maga globális, mégis ha megnézzük a mainstream média által felkapott ügyeket, élesen kitűnik, hogy mintha a korrupció csak és kizárólag Kelet-Európa sajátja lenne.” Az intézet megállapítása szerint ezek a névleg korrupcióellenes politikai kampányok általában három oszlopra támaszkodhatnak: a nemzetközi hálózatok részét alkotó „civil” szervezetekre, a többnyire külföldről finanszírozott sajtótermékekre, valamint a külföldi kezdeményezésre létrehozott speciális nyomozati és igazságszolgáltatási szervekre.

A korrupciós vádak alapján olyan politikusokat próbáltak félreállítani, többnyire sikerrel – állapítja meg az elemzés –, akik többször is a globális–liberális „mainstreammel” ellentétes véleményt fogalmaztak meg akár a bevándorlás, akár a geopolitika kérdéseit illetően. Különösen igaz ez a cseh Babis esetében, akinek a neve mellett további tizenhárom olyan politikus és üzletember neve szerepelt a Pandora-iratokban, akik ellehetetlenítése szintén az említett balliberális elit érdekeit szolgálja, és akiknek az adataihoz való hozzáféréshez szervereket kellett feltörniük a szivárogtatóknak, ami vélhetően lehetetlen lett volna titkosszolgálati segítség nélkül.

Kapcsolódó írásaink