Külföld

Babis írásban nyújtja be kormánya lemondását

Andrej Babis cseh kormányfő szerdán bejelentette, hogy az új képviselőház alakuló ülése után azonnal benyújtja az államfőnek kormánya lemondását.

Babis írásban nyújtja be kormánya lemondását
Andrej Babis cseh kormányfő szerdán bejelentette, hogy az új képviselőház alakuló ülése után azonnal benyújtja az államfőnek kormánya lemondását
Fotó: AFP/Aris Oikonomou

„Tekintettel arra, hogy Milos Zeman elnök kórházban van, a lemondást írásban fogom benyújtani” - mondta Babis újságíróknak a kormány szerdai ülése után.

A cseh parlament alsóháza szerdán tűzi napirendre az új házelnök és alelnökök megválasztását. Amennyiben a képviselőknek sikerül gyorsan megegyezniük, a testület első ülése még a nap folyamán véget érhet.

A most alakuló új ötpárti kormánykoalíció a képviselőház elnöki tisztségébe Markéta Pekarová Adamovát, a TOP 09 párt elnökét jelölte. Tekintettel arra, hogy a koalíciónak a 200 tagú testületben 108 képviselője van, Pekarová megválasztása biztosra vehető. Az alelnökök személyét illetően azonban viták vannak a formálódó kormánykoalíció és az ellenzéki pártok között.

A hatályos szabályok szerint miután az államfő elfogadja a kabinet lemondását, az új kormány megalakulásáig ügyvezetéssel bízza meg.

Milos Zeman, akit október 10-től a prágai Központi Katonai Kórházban kezelnek, kedden Petr Fialának, a választásokon győztes Spolu koalíció kormányfőjelöljének adott hivatalos megbízatást a kormányalakítási tárgyalásokra. Az új kormánykoalíciót alkotó öt párt (ODS, KDU-CSL, TOP 09, Kalózok, Polgármesterek és Függetlenek) vezetői hétfőn írták alá a koalíciós szerződést. Petr Fiala kijelentette: bízik abban, hogy az új kormány még karácsony előtt hivatalba léphet.

Babis mentelmi jogának felfüggesztését kéri a cseh államügyészség

Andrej Babis távozó kormányfő, parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte az alsóháztól a cseh államügyészség - jelentette be szerdán Ales Cimbala, a prágai államügyészség szóvivője.

Jaroslav Saroch államügyész szerint erre azért van szükség, hogy az úgynevezett Gólyafészek-ügyben folytatódhasson a büntetőeljárás Andrej Babis ellen.

A parlamenti alsóház legutóbb 2018 januárjában függesztette fel Babis mentelmi jogát, lehetővé téve ezzel a rendőrség számára, hogy folytathassa az eljárást a kormányfő ellen, mert a gyanú szerint visszaélt az európai uniós támogatásokkal. Ez az intézkedés azonban a parlamenti ciklus befejeztével érvényét vesztette, miután az október 8-9-i parlamenti választásokon Babist újra képviselőnek választották, így újra mentességet is kapott, és ez új döntésig lehetetlenné teszi az ellene folyó büntetőeljárás folytatását.

A Babis vezette ANO mozgalom a választásokon a második helyre szorult, s jelenleg a győztes Spolu és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN szövetség készül közösen kormányt alakítani, hétfőn már aláírták a koalíciós szerződést.

Az ügyészség újabb indítványa is a Gólyafészek nevű szabadidőközpont ügyéhez kapcsolódik, amelynek építésekor 2007-ben és 2008-ban az akkori építtető cég tulajdonosa állítólag jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (700 millió forint) európai uniós támogatáshoz. Az összeget azóta visszafizették az államkasszába.

A Gólyafészek ügye ennek ellenére évek óta húzódó belpolitikai probléma Csehországban. A Gólyafészket építtető cég korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor azonban a cég ismeretlen tulajdonba került, és kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Amennyiben a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett.

Andrej Babis tendenciózusnak és politikai célzatúnak tekinti az ügyet, amely állítása szerint az ő lejáratására és a politikai életből történő eltávolítására szolgál.

A Gólyafészek-ügyben eredetileg 11 személy ellen folyt büntetőeljárás, de mára az egyedüli gyanúsított Andrej Babis maradt.

Kapcsolódó írásaink