Külföld

Jobbközép koalíció győzött Csehországban

A magyar kormány egy erős szövetségest veszített, de várhatóan egy ugyanolyan erőset szerzett Prágában a múlt heti választások során

A csehországi választásokat a Petr Fiala vezette SPOLU pártkoalíció nyerte, Andrej Babis kormányfő ANO pártja szorosan alulmaradt a küzdelemben. Az eredmény határozott jobbratolódást jelez a cseh politikai színtéren.

Jobbközép koalíció győzött Csehországban
A jobboldal sikerét hozta a cseh választás, a baloldal összeomlott
Fotó: AFP/Anadolu/Lukas Kabon

Meglepetést okozott Csehországban a SPOLU jobbközép koalíció szoros, 27,79 százalékos győzelme, amivel sikerült megelőzniük az Andrej Babis miniszterelnök vezette kormánypártot, amely 27,12 százalékot szerzett. A SPOLU hármas pártkoalíciót (ODS, KDU-CSL, TOP 09) a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke Petr Fiala vezetheti majd kormányfőként, ha sikerül megállapodniuk a jobbközép Polgármesterek és Függetlenek (STAN), valamint a progresszív Kalózpárt (Piráti) alkotta koalícióval a közös kormányalakításban.

Milos Zeman államfő, akit egészségi állapota miatt jelenleg intenzív osztályon ápolnak, ugyan elsőként Andrej Babist mint a legtöbb szavazatot és képviselőt megszerzett önálló párt vezetőjét bízhatja meg kormányalakítással, de velük csak a 9,58 százalékot szerzett Közvetlen Demokrácia Pártja (SPD) hajlandó koalícióba lépni, ami nem elegendő a többséghez. A rendszerváltozás óta először nem érték el az öt százalékos parlamenti küszöböt a cseh kommunisták (KSCM), és Andrej Babis koalíciós partnerei, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) sem. A SPOLU és STAN–Piráti jobbközép kormányzása esetén a V4-es cseh–magyar együttműködés várhatóan erős marad.

A kommunisták kiesése, és Babisék nem mindig magyarbarát szociáldemokrata szövetségeseinek parlamenten kívül maradása azt jelenti, hogy a 200 tagú cseh képviselőházban a négy kalózpárti baloldali képviselőn kívül gyakorlatilag 196 centrista, jobbközép, vagy jobboldali képviselője lesz Csehországnak. Ilyen méretű jobbratolódással gyakorlatilag az EU egyetlen országában sem találkozhattunk eddig.

Ami a kormányfői poszt várományosát, Petr Fialát (képünkön) illeti, a múltban határozottan kiállt a magyar migrációs politika mellett, már 2015-ben is, amikor az európai politikusok sorra elítélték a magyar kormány álláspontját, Fiala személyesen látogatott el az épülő magyar határkerítéshez, hogy kifejezze támogatását.

A 2018-as kétharmados Fidesz–KDNP győzelem során is, amikor az európai baloldali pártok vezetői választási csalásra panaszkodtak, Fiala úgy nyilatkozott, „Orbán Viktor negyedik alkalommal és nagyon meggyőzően nyert… Európának tiszteletben kellene tartania a magyar társadalom egyértelmű döntését, és szorosabban együttműködnie Orbán miniszterelnökkel, nem pedig tudatlanságból és ideológiai vakság által vezérelve finnyáskodni fölötte.”

Továbbra is példaként szolgálhatnak a V4-ek

Andrej Babis habár hátrányba került a csehországi választásokon, még mindig ő tudja felmutatni a társadalmi támogatás többségét – írta lapunknak Halkó Petra, a Századvég Alapítvány vezető elemzője. Kiemelte, a legfontosabb az, hogy egy politikai közösség mit tesz a nemzeti szuverenitás megőrzésért.

Hozátette, a jobboldal megerősödése, ami elvárást is jelent a polgárok részéről, azt jelzi, hogy a választópolgárok a válságban lévő baloldal ideológiai megközelítéseit nem tartják alkalmasnak e célok biztosítására. A visegrádi négyek továbbra is olyan konstruktív együttműködést folytathatnak, amely a nemzetek és a régió érdekeit előtérbe helyezve példaként szolgálhat a 21. századi uniós tagállami politika számára – mutatott rá Halkó Petra.
(PZ)

Kapcsolódó írásaink