Külföld

Betört két migránscsoport Lengyelországba

Migránsok két nagyobb csoportja átszakította a kerítést a fehérorosz-lengyel határon, és átjutott Lengyelország területére - közölte szerdára virradóra a PAP lengyel hírügynökség. A rendőrség később bejelentette: az utóbbi 24 órában több mint ötven embert elfogtak és őrizetbe vettek Bialowieza település közelében.

Betört két migránscsoport Lengyelországba
Migránsok a fehérorosz-lengyel határnál
Fotó: AFP/Sputnik/Viktor Tolochko

A Bialystok helyi rádió híradása alapján azt írták, hogy több tucat ember kedd este ledöntötte a határkerítést Krynki és Bialowieza települések közelében, és átjutott a határon. Korábban még azt közölték, hogy egyes határsértőket visszafordítottak Fehéroroszországba, másoknak pedig sikerült kereket oldaniuk.

A rendőrség reggeli közlése szerint néhány illegális határátlépőt még keresnek.

Feszült a helyzet - jelentette ki Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter a közszolgálati rádióban, rámutatva, hogy míg két napja még egy nagyobb migránscsoport kísérelte meg áttörni a határt Kuznica Bialostocka határátkelő közelében, újabban több kisebb csoport próbál meg egyszerre, több helyen behatolni lengyel területre. A miniszter azt is állította, hogy a fehérorosz hatóságok fenyegetik a bevándorlókat, és ezzel kényszerítik őket a határ áttörésére.

Migránsok a lengyel-fehérorosz határt védő kerítésnél
Migránsok a lengyel-fehérorosz határt védő kerítésnél
Fotó: AFP/BELTA/Leonid Shcheglov

A Fehéroroszországgal szomszédos euróai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

A lengyel hatóságok szerint jelenleg több ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és újabb áttöréssel próbálkoznak majd. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden arra figyelmeztetett, hogy a lengyel-fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti. Fogadkozott, hogy Lengyelország az európai uniós és NATO-partnerekkel együtt védeni fogja az európai békét.

Merkel kérte Putyin közbenjárását a válság rendezéséhez

Angela Merkel német kancellár kérte Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárását a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet rendezéséhez - közölte szerdán a német kormányfő szóvivője.

Steffen Seibert közleménye szerint az ügyvezető szövetségi kormány vezetője telefonon tárgyalt az orosz államfővel a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs helyzetről.

A kancellár hangsúlyozta: „embertelen és teljesen elfogadhatatlan”, hogy „a fehérorosz rezsim eszközként használja a migránsokat az Európai Unió ellen”. Egyben megkérte az orosz elnököt, hogy a válság feloldása érdekében vesse latba befolyását a minszki rezsimnél.

Az SPD-frakció külpolitikai szóvivője, Nils Schmid szerdán áthidaló megoldásként azt javasolta, hogy az EU kérjen segítséget Ukrajnától a menedékjogi eljárások lebonyolításához. Az elképzelés szerint a Fehéroroszországból az EU-ba igyekvő menedékkérőket Ukrajnában kellene elhelyezni kérelmük elbírálásának idejére.

A napokban több ezer ember jelent meg a fehérorosz-lengyel határon abban a reményben, hogy bejuthatnak az EU-ba. Az illegális határátlépések száma hetek óta emelkedik. A lengyel kormány több mint tízezer katonát mozgósított a folyamat feltartóztatására.

Az első számú célpont Németország. A határőrizetért felelős szövetségi rendőrség adatai szerint a január-júliusi időszakban csupán 26-an érkeztek Németországba illegálisan a Fehéroroszország-Lengyelország útvonalon. Augusztusban viszont már 474 ilyen, jogcím nélküli belépést regisztráltak, szeptemberben 903-at, októberben pedig 5285-öt.

Német biztonsági körök becslése alapján naponta átlagosan 800-1000 ember érkezik repülővel a Közel-Keletről Minszkbe.

Charles Michel: az EU-nak határozottan kell reagálnia a lengyel-fehérorosz határon zajló támadásra

A lengyel-fehérorosz határon brutális hibrid támadás zajlik, az Európai Uniónak (EU) határozottan kell reagálnia erre - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács (ET) elnöke szerdán Varsóban, miután Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel tárgyalt.

 Morawiecki diplomáciai kezdeményezést helyezett kilátásba a migránsok szállításában közvetlenül vagy közvetve részt vevő országokkal szemben. 'Kemény eszközökkel rendelkezünk, szembe tudunk szállni a családok, a gyermekek és a nők biztonságát és egészségét veszélyeztető rendszer ellen„ - jelentette ki.

Hozzáfűzte: a légi szállítóknak is tudatában kell lenniük, milyen eszközök alkalmazhatók ”annak a veszélynek a megelőzésére, amelynek a Fehéroroszországba szállított embereket kiteszik„. Közölte: a Minszkkel szembeni új szankciók ”már az asztalon vannak„ és zajlanak a tagállamok közötti, egységes álláspont kidolgozását célzó egyeztetések.

Katonák őrzik a lengyel-fehérorosz határt
Katonák őrzik a lengyel-fehérorosz határt
Fotó: AFP/BELTA/Leonid Shcheglov

A lengyel kormányfő bejelentette: az Európai Tanács és az Európai Bizottság (EB) a legközelebbi napokban megfontolja a helyzetet lényegesen és ténylegesen befolyásoló lehetséges lépéseket. Megvitatják az EU-t jobban védő ”fizikai infrastruktúra létesítését és finanszírozásának lehetőségeit„ - fogalmazott. A konfliktus első vonalában lévő államok határai az EU határai is egyben - emlékeztetett.

Aláhúzta: a legutóbbi események ”távolról nézve„ migrációs válságnak tűnhetnek, de valójában nem migrációs, hanem politikai válságról van szó, amelynek célja az egész EU destabilizálása.

A történteket az ”állami terrorizmus megnyilvánulásának„, valamint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök ”csendes bosszújának„ nevezte, amiért az EU támogatta a demokratikus törekvéseket Fehéroroszországban.

A lengyel miniszterelnök közölte: azt kérte Micheltől, hogy az ET videokonferencia formájában minél hamarabb vitassa meg a Fehéroroszországgal szembeni szankciók bővítését, valamint az oda migránsokat szállító légitársaságok elleni büntetőintézkedéseket. Michelhez hasonlóan ő is említette az Európai Unió ez ügyben közel-keleti fővárosokban elindítandó diplomáciai akcióját.

Migránsok érkeznek a lengyel-fehérorosz határhoz
Migránsok érkeznek a lengyel-fehérorosz határhoz
Fotó: AFP/Anadolu/Stringer

Hangsúlyozta: Lengyelország jelenleg az EU és a NATO keleti szárnyát védi. Örömét fejezte ki, hogy az előző migrációs válságoktól eltérően az EU most ”egy hangon beszél„. A lengyel-fehérorosz határ ”az elvek állama és a jogtalanság állama, az embereket élő pajzsként használó állam közötti határ„ - jelentette ki.

Elmondta: Charles Michellel az orosz és a fehérorosz propaganda témáját is felvetették. Ennek célja szerinte olyan benyomást kelteni, mintha az EU, ezen belül Lengyelország és Litvánia aránytalanul és helytelenül reagálna a határon zajló fejleményekre.

A fehérorosz-lengyel határon zajló migránsválságról is tárgyalt Cihanouszkaja Berlinben

A fehérorosz-lengyel határon várakozó több ezer illegális bevándorló ügyéről is tárgyalt szerdán Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki politikus Berlinben Olaf Scholz német alkancellárral, leendő kancellárral.

Fontos lenne, hogy az Európai Unió Fehéroroszországgal kapcsolatban egységes és határozott álláspontot képviseljen - tudatta Cihanouszkaja Berlinben szerdai Telegram-bejegyzése szerint, megjegyezve, hogy erősebb nyomásgyakorlásra lenne szükség a minszki rezsimmel szemben, akár szankciók bevezetésével.

A Scholzcal folytatott megbeszélésen a fehéroroszországi politikai foglyokról és az ottani egyre fokozódó elnyomásról volt szó. Cihanouszkaja hangsúlyozta, hogy a migránsokkal kapcsolatos válságot nem lehet a fehéroroszországi általános politikai válságtól különválasztva kezelni. A politikus szerint a minszki rezsim tehető felelőssé azért, hogy a határon kialakult konfliktus már áldozatokat is követelt.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy - megtorlásul a nyugati büntetőintézkedésekért - az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását, és fenyegetéssel kényszeríti az embereket, hogy próbáljanak meg áttörni a határon.

Scholz után a száműzetésben élő fehérorosz ellenzéki politikus Frank-Walter Steinmeier német államfővel, több miniszterrel és pártelnökkel is tárgyal majd.

Litvániában rendkívüli állapot lépett hatályba a fehérorosz határon

Rendkívüli állapot lépett hatályba kedd éjféltől Litvániában a fehérorosz határ térségében az ott kialakult migránsválság miatt.

Az egyelőre csak egy hónapra szóló rendkívüli jogrend bevezetéséről a litván parlament hozott döntést. Az intézkedés a határ menti öt kilométeres sávra vonatkozik, illetve azokra a befogadóhelyekre, ahol a Fehéroroszországon át érkezett afrikai és ázsiai illegális bevándorlókat szállásoltak el.

A határövezetbe csak külön engedéllyel lehet belépni (ez nem vonatkozik a helyi lakosokra), és tilos ott gyülekezni. A befogadóhelyeken tartózkodó migránsok nem használhatnak elektronikus távközlési eszközöket és internetet, kizárólag a hatóságokkal való kapcsolattartáshoz lehet azokat igénybe venni.

Viktorija Cmilyte-Nielsen parlamenti elnök azt mondta, hogy az illegális migráció elleni harchoz már nem elegendőek a kormány rendelkezésére álló eszközök olyan körülmények közepette, amikor a Lengyelország elleni „hibrid támadások” erősödése Litvánia nyugalmát is fenyegetik.

Az éve eleje óta a litván-fehérorosz határon több mint négyezer illegális bevándorlót vettek őrizetbe, ötvenszer többet, mint a tavalyi év egészében.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Litvánia, Lengyelország és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból. Az Európai Unió azzal vádolja Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rendszere szervezi a migránsok szállítását a határra, megtorlásul a Fehéroroszország ellen elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért.

A dpa német hírügynökség közölte, hogy a lengyel hatóságok kedd este feltartóztatták a Seebrücken Deutschland és a LeaveNoOnBenihd nevű szervezet aktivistáit szállító buszt. A két szervezet humanitárius segélyt szállított a határnál összegyűlt migránsoknak, akiket Németországba akar szállíttatni.  A német belügyminisztérium arra figyelmeztetett, hogy ennek büntetőjogi következményei lehetnek.

Ukrajnában is készülnek a Fehéroroszországól érkező migránsokra

Ukrajna megerősíti fehéroroszországi határát, felkészülve az onnan érkező migránsok esetleges hullámára - közölte Jevhenyij Jenyin első belügyminiszter-helyettes szerdán, az RBK-Ukrajina hírportálnak nyilatkozva.

Szavai szerint jelenleg a határszakaszt teljesen ellenőrzés alatt tartják. ”A szomszédoknak tudniuk kell, hogy az ukrán határőrök felkészültek az ilyenfajta provokációkra. Már kiszámolták, hogy milyen valószínű irányok mentén juthatnak el a migránsok Ukrajnába„ - jelentette ki a tisztségviselő. Közölte: megkezdték a határőség megerősítését létszámban és eszközökkel, hogy szükség esetén megfékezzék az ”illegális bevándorlók beáramlását„. Ezen felül - tette hozzá - a határőrszolgálat speciális eszközökkel, drónokkal, azaz pilóta nélküli repülőgépekkel és szolgálati kutyákkal is fokozza a határvédelmet.

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, legtöbbjük Irakból.

A válság hétfőn éleződött ki, amikor a fehérorosz biztonsági erők több száz migránst kísértek a lengyel határra. Varsói közlés szerint jelenleg 2-4 ezer migráns tartózkodik a határ fehérorosz oldalán, és újabb támadást akarnak indítani a sikertelen hétfői tömeges határátkelési kísérlet után. Lengyelország szögesdrótkerítést épített ki fehéroroszországi határán, hogy akadályozza az illegális bevándorlást. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedden kijelentette, hogy Lukasenka a Vlagyimir Putyin orosz elnök által neki adott feladatokat hajtja végre, és figyelmeztetett, hogy a lengyel-fehérorosz határon uralkodó helyzet az egész Európai Unió stabilitását veszélyezteti.

Lengyelország és a balti államok azzal vádolják a fehérorosz hatóságokat, hogy illegális migránsokat használnak fegyverként az Európai Unió elleni úgynevezett hibrid háborúban. Varsó, Vilnius, Riga és Tallinn felszólította az ENSZ-t, hogy lépjen fel a fehérorosz vezetés ellen, amiért arra ösztönözi a külföldieket, hogy illegálisan lépjék át az Európai Unió határait.

Litvánia is hozzálátott egy szögesdrótkerítés kiépítéséhez a litván-fehérorosz határon, hogy megakadályozza a migránsok bejutását, Németország pedig vizsgálatot indított Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökkel szemben az illegális bevándorlóknak az unióba áramlása miatt - emlékeztetett az UNIAN hírügynökség.

Kapcsolódó írásaink