Külföld

Merkel szerint országa kezelni tudta a migrációt

Fontos kérdésekben áll meglehetősen távol egymástól a német koalíciós tárgyalásokon részt vevő szociáldemokraták, liberálisok és zöldek álláspontja

A nemzetközi migráció területén még sok a tennivaló a hamarosan visszavonuló Angela Merkel szerint. A német kancellár úgy véli, az incidensek ellenére Németország képes volt megbirkózni a 2015-ben érkezett menekülthullámmal.

Merkel szerint országa kezelni tudta a migrációt
A járványt és a migrációt tartja kancellársága legfőbb kihívásainak Merkel
Fotó: AFP/Patrik Stollarz

Beigazolódott Angela Merkel német kancellár szerint az a 2015-ben tett híres kijelentése, miszerint „megcsináljuk” (Wir schaffen das), vagyis Németország képes volt megbirkózni a menekülthullámmal. Az új szövetségi kormány megalakulása után visszavonuló politikus a Deutsche Welle közszolgálati médiatársaságnak egy vasárnap sugárzott interjúban hozzátette ugyanakkor, hogy nem ment minden ideálisan, és voltak súlyos incidensek is. Példaként említette a 2015/2016-os kölni szilvesztert, amikor nők százait rabolták ki és zaklatták szexuálisan többnyire észak-afrikai származású, menedékkérőként érkezett férfiak.

Merkel szerint rengeteg helyi önkormányzati vezető és önkéntes segített megbirkózni a menedékkérők elhelyezésének és ellátásának kihívásával. A menekülthullámmal érkezett emberek körében pedig „csodálatos példáink vannak a sikeres emberi fejlődésre” – emelte ki a kancellár, példaként felhozva a leérettségizett fiatal menedékkérőket.

A német vezető szerint sok a tennivaló még a nemzetközi migráció területén, mivel „még nem sikerült leküzdenünk a menekülés okait, és nem sikerült elérnünk, hogy az Európai Unió egységes menekültügyi és migrációs rendszerrel rendelkezzen.”

A kancellári tisztségből 16 év után távozó politikus arra a kérdésre, hogy melyek voltak a legnagyobb kihívások hivatali ideje alatt, elmondta, hogy „a Szíriából és a környező országokból menekülésre késztető nyomás” és a koronavírus-járvány volt a legnagyobb személyes jellegű megpróbáltatás, mert mindkét esetben emberi sorsok alakulása volt a tét. Merkel sajnálatosnak nevezte, hogy az afganisztáni háború nem érte el célját, és nem sikerült egy olyan politikai rendet megszilárdítani az országban, amely képes tartós békét biztosítani, amelyben a lányok iskolába járhatnak, a nők pedig megvalósíthatják terveiket.

Eddig kevés információ jutott napvilágra a német kormánykoalíciós tárgyalásokról, most viszont a Zöldek színeiben politizáló Winfried Hermann baden-württembergi közlekedésügyi miniszter a Süddeutsche Zeitungban elégedetlenségét fejezte ki az egyeztetések előrehaladásával kapcsolatban. Hermann szerint a választáson győztes szociáldemokrata SPD, a liberális FDP és a Zöldek álláspontja meglehetősen távol áll egymástól olyan kérdésekben, mint a közlekedés vagy a klímavédelem.

Lars Klingbeil főtitkárt és Saskia Esken társelnököt javasolja az SPD elnöksége a párt új társelnökjelöltjeinek – írta meg a dpa hírügynökség. Az SPD új vezetőinek személyéről a december 10. és 12. között megrendezésre kerülő pártkongresszuson döntenek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom