Külföld

Hollandia párját ritkító narkóállammá alakult át

Drogparadicsom

„Mindenki előbb a saját portája előtt sepregessen” – üzente Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán Mark Rutte holland kormányfőnek.

A külügyminiszter megosztotta a Der Spiegel című német hetilap legújabb számának címlapját, amelyben Sajt, koksz, gyilkosok – a maffia szorításában címmel Hollandiáról is közöltek egy terjedelmes írást. A cikk szerint Hollandia Európa „narkóállama”. Az újság bemutatja, hogyan erősítette meg az ország liberális drogszabályozása a főként marokkói és más külföldi bűnözői csoportokat.

Így mára Hollandia lett a kokain legnagyobb európai elosztóközpontja: a kontinensre érkező kokain fele megfordul az országban. Emellett Hollandia lett az egyik lejelentősebb szintetikusdrog-laborja is a kontinensnek, ahol ma már több mint 18 milliárd eurós üzlet az ecstasy előállítása.

A drogbandák megerősödése az erőszak elburjánzását is magával hozta, a cikk bemutatja, hogy már a hétköznapi emberek sem érezhetik magukat biztonságban az állandósult bandaháborúk miatt, szinte mindennaposak lettek a bérgyilkosok által különös kegyetlenséggel elkövetett kivégzések. Nemrég a holland miniszterelnököt is szigorúbb védelem alá helyzeték, ugyanis attól tartanak, hogy az országban működő marokkói szervezett bűnözői csoportok az elrablását tervezik.

Kapcsolódó írásaink